Sari direct la conținut

H7N9 este unul dintre cele mai mortale virusuri ale gripei – specialisti OMS

HotNews.ro

Virusul H7N9 este unul dintre cele mai mortale virusuri ale gripei, a afirmat miercuri un membru al echipei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) venita in China pentru a analiza aceasta maladie care s-a transmis pentru prima oara la om in urma cu cateva saptamani, scrie AFP.

In total, 108 persoane au fost infectate cu acest virus al gripei aviare, dintre care 22 au murit, cu o incidenta mult mai mare la persoanele in varsta.

„Este cu siguranta unul dintre virusurile cele mai mortale pe care le-am cunoscut pana acum”, a afirmat acest responsabil, Keiji Fukuda, intr-o conferinta de presa organizata la Beijing.

Virusul H7N9 a ucis pana in prezent peste 20% dintre persoanele infectate, fata de procentul de 60% in randul celor peste 370 de persoane care au contractat un alt virus al gripei aviare transmisibil la om, H5N1.

Dar formele gripei umane cele mai cunoscute, denumite sezoniere, sunt mult mai putin mortale.

„Credem ca acest virus (H7N9) este mai usor transmisibil la om decat H5N1”, a adaugat Fukuda, care a calificat aceasta tulpina drept un „virus neobisnuit de periculos”.

„Intelegerea noastra nu este decat la inceput”, a adaugat el, precizand ca pasarile sunt „sursa probabila a infectiei”.

Nancy Cox, un specialist in gripa de la Centrul american de control si prevenire a bolilor (CDC) si membra a acestei echipe, a afirmat ca „pentru moment nici pasarile migratoare nici habitatul lor nu au fost testate pozitiv la H7N9”.

Pentru prima oara, un caz a fost confirmat miercuri in afara Chinei continentale, in Taiwan, la un om care venise din China.

In prezent, „nicio forma durabila de transmisie de la om la om nu a fost constatata”, au subliniat cercetatorii OMS, intr-un comunicat.

„Ceea ce este nesigur este daca virusul poate dobandi capacitatea de a se transmite de la om la om”, au mentionat acestia, in conditiile in care au fost semnalate cazuri de infectie in cadrul aceleiasi familii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro