Romania, cu un pas inaintea altor tari in ceea ce priveste transparenta
„Daca Franta vrea mai multa moralitate in viata politica, suntem gata sa o ajutam cu bunele noastre practici”- surade ironic un ministru roman. Si asta pentru ca masurile de transparentizare despre care se vorbeste azi la Paris exista de multa vreme in Romania. Cateva exemple : in fiecare an, oficialii romani, incepand cu presedintele tarii si pana la angajatii primariilor, trebuie sa actualizeze pe site-uri „declaratiile de venituri si de interese”. Transparenta trebuie sa fie totala, scrie Luca Niculescu intr-un editorial in Liberation.
Astfel, fiecare roman poate sti ca presedintele roman, Traian Basescu, are o Dacia Duster, ca guvernatorul bancii nationale are 15 conturi bancare, cu sume de la 1 euro pana la cateva zeci de mii, sau ca parlamentarul roman cel mai bogat, Gigi Becali, a imprumutat mai multe milioane de euro clubului de fotbal pe care il conduce, Steaua Bucuresti. In fiecare an, in momentul publicarii declaratiilor de avere, presa vorbeste pe larg despre oficialii care s-au imbogatit sau au saracit.
Inspectorii Agentiei nationale de Integritate sunt cei care verifica aceste declaratii. Daca exista indoieli in privinta veridicitatii lor, se adreseaza justitiei, care poate decide confiscarea unei parti a averii. Dar arma cea mai redutabla este DNA-ul, un parhcet specializat in anchetele impotriva demnitarilor suspectati de coruptie. In rapoartele pe care Comisia Europeana le face despre Romania de doua ori pe an, activitatea DNA-ului este constant laudata. Ca urmare a anchetelor DNA, mai multi parlamentari si membri ai guvernului au fost condamnati la inchisoare, printre ei aflandu-se si fostul premier, Adrian Nastase.
„Franta face de-abia acum primii pasi, pentru ca ea nu a fost obligata precum Romania, de catre Comisia Europeana” – spune Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene. Potrivit lui, presiunile venite de la Bruxelles „au fost benefice. Oamenii politici nu ar fi adoptat niciodata aceste masuri, daca nu existau aceste presiuni”. Mai putem spune atunci ca Romania e un stat corupt ? ” Sigur ca mai sunt probleme, dar s-a lucrat mult si situatia s-a imbunatatit fata de acum zece ani”
Potrivit analistilor, efectul cel mai important al acestor masuri este cel disuasiv. Alesii care au de gand sa faca matrapazlacuri se gandesc acum de doua ori inainte de a trece la actiune. Iar expertii anticoruptie din Romania sunt invitati deseori in tarile vecine pentru a vorbi despre „modelul romanesc”.