Eurobarometru: 97% dintre romani se informeaza de la TV, jumatate cred ca televiziunea prezinta satisfacator Uniunea Europeana
HotNews.ro
Televizorul este principala sursa de informare pentru 97% dintre romani, potrivit celui mai nou Eurobarometru. Sondajul, realizat la cererea Comisiei Europene, arata ca unul din patru romani se crede destul de bine informat cu privire la chestiunile europene, 49% considera ca mass-media din Romania vorbesc despre Uniunea Europeana intr-o masura satisfacatoare, cei mai multi considera ca televiziunea trateaza obiectiv stirile despre UE, dar numai un sfert dintre ei apreciaza ca site-urile web trateaza obiectiv astfel de stiri.
- Pentru Romania, datele pentru acest sondaj au fost culese in perioada 2-18 noiembrie 2012, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.014 persoane de 15 ani si peste, marja de eroare fiind de +/-3,08%
- Citeste mai multe despre rezultatele ultimului barometru aici
Ce spune Eurobarometrul la capitolul „Sursele de informare ale romanilor cu privire la mecanismele si institutiile Europene”:
- „Daca se aduce in discutie gradul de informare cu privire la chestiunile europene, 15% dintre romani considera ca oamenii din propria tara sunt foarte bine ori bine informati, in timp ce media europeana este de 22% (diferenta care dispare insa cand prima varianta a scalei – foarte bine informati – este comparata)”
- „1 din 4 romanii (25%) crede ca este destul de bine informat cu privire la acestea, la o diferenta, in minus insa, de 6% fata de media UE27 (31%)”
- „Principala sursa de informare este televizorul, cu 97% dintre romani mentionand ca se uita cel putin o data pe saptamana la emisiuni transmise in aceasta maniera. La o diferenta semnificativa, urmeaza presa/ziarele (51%), radio-ul (64%), internet-ul (accesat de 43% dintre respondenti) si retelele de socializare (folosite de catre 28% dintre romani). Consultarea si informarea cu privire la chestiunile politice nationale este realizata in primul rand cu ajutorul televizorului (94%), urmat de presa/ziare (46%), radio (44%) si internet (23%). Acelasi trend ierarhic este mentinut si in cazul informarii cu privire la chestiunile politice europene: televizor (88%), presa/ziare (43%), radio (41%) si internet (22%)”
- „Masura in care mass-media din Romania vorbeste despre Uniunea Europeana este evaluata de romani ca fiind satisfacatoare: aproape jumatate (49%) spun acest lucru, de exemplu, despre ceea ce prezinta televiziunile pe subiect, 41% despre informatiile transmise de radio, 39% despre presa scrisa si doar 25% despre site-urile de internet. Diferente fata de media europeana se observa in toate cazurile: 55% dintre respondentii din UE27 mentioneaza ca la TV se vorbeste atat cat trebuie despre Uniune, 48% la radio, 56% in presa scrisa si 42% pe site-urile de internet.”
- „Perceptia romanilor asupra prezentarii obiective a stirilor despre UE la televiziune este similara celei observate pentru media europeana (54% fata de 53%). In cazul celorlalte mijloace de informare, exista similaritate intre perceptia romanilor si cea a mediei europene cand facem referire la radio (48% vs. 52%), iar diferentele notabile sunt observate pentru presa scrisa (43% vs. 51%) si internet (27% vs. 40%).” In acest ultim caz, cei mai multi respondenti au spus „nu stiu/nu raspund”