Mariana Gheorghe, despre taxarea companiilor petroliere: O fiscalitate mare poate duce la investitii mai mici pe termen mediu si lung
Taxele suplimentare noi introduse de la 1 februarie pentru energia electrica, petrol si gaze naturale vor fi platite dupa elaborarea unor reglementari secundare, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, cu ocazia unei conferinte de presa. Mariana Gheorghe a mai spus ca regimul fiscal trebuie sa avantajeze ambele parti, atat statul, cat si companiile. „Daca fiscalitatea este mare, acest lucru poate duce la investitii mai mici pe termen mediu si lung”, a precizat Mariana Gheorghe. Afirmatia a fost facuta in contextul in care urmeaza negocieri asupra noilor redevente care vor fi aplicate incepand cu 2015.„Ne dorim ca rezultatul sa fie optim pentru ambele interese”, a mai afirmat Mariana Gheorghe.
Reprezentantii Guvernului au spus in mai multe randuri ca redeventele trebuie aduse la nivelul mediei europene.Noile redevente vor fi stabilite pentru perioada 2015-2024. Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite in urma semnarii contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Mariana Gheorghe a precizat ca redeventele sunt valabile nu doar pentru Petrom, existand in prezent 44 de licente. Practic, in cadrul negocierilor viitoare, este nevoie de acordul tuturor producatorilor.
- „Cat priveste impactul taxarii suplimentare, noi nu putem sa dam o cifra exacta deoarece pentru ca aceste taxe sa fie platite este nevoie de reglementari secundare de la ANRE (n.red. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) pentru a reglementa aceste doua noi piete si categorii de preturi incluse de la 1 februarie.(…)La companiile integrate vor trebui determinate prin legislatie secundara”, a precizat Mariana Gheorghe.
Reamintim ca Executivul a decis instituirea unor taxe suplimentare pentru companiile din energie/resurse naturale in incercarea de a aduce surse suplimentare de venit la buget. Astfel, de la 1 februarie au fost introduse cel putin 3 taxe speciale pe care le vor plati cei care exploateaza resursele minerale, dar si distribuitorii si transportatorii de gaze si energie electrica.
Insa, statul roman risca sa intre in atentia Comisiei Europene, in urma taxelor suplimentare noi care vizeaza produse cum ar fi energia electrica, gazul natural sau carbunele, a avertizat, zilele trecute, Deloitte. Mihai Petre, Senior Manager in cadrul Deloitte Romania, spune ca „Neconformitatea acestor taxe suplimentare cu legislatia europeana se observa cel mai usor pentru produsele accizabile (carbune, gaz si electricitate). Pentru acestea, principiile si regulile generale de taxare au fost stabilite la nivelul intregii UE”.
De la 1 februarie, se aplica impozit pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, afectate fiind companiile de distributie si de transport. Nivelul de impozitare variaza intre 0,1 lei/Mwh si 0,85 lei/Mwh, in functie de serviciul de transport. O alta taxa este de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale, altele decat gazele naturale. De asemenea, se mai aplica o cota de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor.