Sari direct la conținut

Studiu de caz: Pe cine a ales Antena 3 corespondent la Bruxelles, inainte sa-l dea afara pentru afirmatii "nedemne de un jurnalist"

HotNews.ro
Bogdan George Radulescu la conferinta lui Mark Gray, Foto: Captura video
Bogdan George Radulescu la conferinta lui Mark Gray, Foto: Captura video

„Inalta Poarta bruxelleza”, care redacteaza o „fituica sovietica” denumita raportul pe justitie si care „isi dezvaluie pe fata caracterul totalitar”. In astfel de termeni descrie Comisia Europeana Bogdan George Radulescu, pana pe 1 februarie corespondent al Antena 3 la Bruxelles. Aprecierile sale nu sunt publicate de televiziunea trustului Intact, ci pe Cotidianul.ro, site-ul lui Cornel Nistorescu, unde Radulescu scrie si dupa ce, saptamana trecuta, Antena 3 a anuntat ca il da afara pentru afirmatii „nedemne de un jurnalist” – facute, punctual, pe 30 ianuarie la adresa purtatorului de cuvant al CE, Mark Gray. Antena 3 nu a precizat, insa, in comunicatul sau de ce a apelat la serviciile acestuia, stiut pentru opiniile lui radicale referitoare la structurile Uniunii Europene si acuzat in trecut de asociere cu miscarile neolegionare.

Invocand „valorile europene ale libertatii de expresie, corectitudinii si echilibrului in mass media”, Antena 3 a anuntat, intr-un comunicat citat de unele publicatii, ca inceteaza colaborarea cu Radulescu, dupa ce acesta a afirmat – intr-o emisiune a Danei Grecu, in care participantii nu au obiectat fata de afirmatiile lui – ca purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray, ar fi putut vazut noaptea „pe langa baruri”, „prabusit printre pahare”.

Comunicatul Antena 3 citat, saptamana trecuta, de mai multe publicatii online – printre care Libertatea.ro:

  • „Antena 3, singurul post de stiri din Romania afiliat CNN International, impartasind valorile europene ale libertatii de expresie, corectitudinii si echilibrului in mass media, a decis incetarea colaborarii cu domnul Bogdan George Radulescu, pana azi, corespondent Antena 3 la Bruxelles. Antena 3 se delimiteaza de afirmatiile, nedemne de un jurnalist, ale lui Bogdan George Radulescu, facute miercuri, 30 ianuarie, intr-o emisiune a postului nostru de televiziune si isi cere public scuze fata de persoanele atinse de comentariile injuste facute de fostul nostru colaborator”.

Vineri, intr-un material postat pe Cotidianul.ro sub pseudonimul sau George Bogdan, Radulescu cere scuze pentru ca „referirea mea la programul extra-profesional al domnului Gray nu a avut directa relevanta jurnalistica”, reluand in acelasi timp afirmatiile facute la postul trustului Intact prin prezentarea purtatorului de cuvant al CE drept „client fidel al barurilor din jurul cladirii Comisiei”.

Bogdan George Radulescu este unul dintre foarte putinii corespondenti din presa romana la Bruxelles si s-a remarcat prin intrebarile sale in conferinta de presa in care Mark Gray a prezentat raportul MCV.

In comunicatul, in care invoca „valorile europene ale libertatii de expresie, corectitudinii si echilibrului in mass media”, Antena 3 nu explica de ce a apelat pana acum la el pentru corespondente din Bruxelles, avand in vedere orientarile sale „culturale si filosofice” care au starnit controverse in trecut si materialele sale de opinie ce ataca „tendintele imperiale ale Germaniei merkeliste” si pe „eurocratii incompetenti”.

Profilul corespondentului Bogdan George Radulescu:

  • Pe pagina sa LinkedIn, acesta mentioneaza ca este corespondentul Cotidianul la Bruxelles din iulie 2012. Pe aceeasi pagina nu apare, in acest moment, nicio referire la relatia de colaborare cu Antena 3
  • Dupa mai bine de 16 ani in care a lucrat la Radio Romania, el a parasit, in iunie 2011, postul public de radio, dar a ramas, cu titlul de „freelancer”, editor al platformei „Radio Romania – Observator European”, pagina administrata de agentia Rador si Radio Romania.
  • In 2005, ziarul Ziua scria ca numele lui Bogdan George Radulescu aparea intr-un raport al Comisiei Internationale privind Studierea Holocaustului in Romania, ca promotor al antisemitismului si hitlerismului. Intr-un drept la replica publicat in aceeasi perioada, Radulescu respingea aceste acuzatii, iar Forumul Crestin Noua Dreapta  arata ca se facea o confuzie intre aceasta organizatie si revista „Noua Dreapta”, pe de o parte, si grupul Noua Dreapta si „publicatia „Maiastra”, in care fusese implicat Radulescu, pe de alta parte.
  • In acelasi drept la replica, el isi apara „ideile de dreapta, conservatoare, in care mai cred si astazi. Am facut-o din perspectiva culturala si filosofica, nu politica, ca persoana privata, pe parcursul tuturor celor 4 numere ale revistei Maiastra”.
  • Tot in 2005, Jurnalul National cita un interviu dintr-o publicatie israeliana de limba romana, in care Marele Rabin Menahem Hacohen invoca date potrivit carora „analistul Bogdan George Radulescu este un antisemit declarat”.
  • Intre altele, Radulescu a publicat si in publicatia neolegionara „Rost”, „revista de politica si cultura crestina” editata de Asociatia „Rost”, reprezentand „Dreapta crestina” si modul de viata „traditional (deci crestin pentru romani), conservator, nationalist, personalist, comunitarist, realist si responsabil”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro