Sari direct la conținut

Discutiile de la CNA legate de acoperirea TV a referendumului Rosia Montana – blocate de acuzatii ca un membru CNA este in conflict de interese. Acesta respinge acuzatiile

HotNews.ro

Discutiile programate, joi, la CNA pe tema unor sesizari legate de acoperirea TV a referendumului din decembrie privind proiectul Rosia Montana s-au blocat, dupa ce membrul CNA Narcisa Iorga a cerut ca un alt membru, Christian Mititelu, sa nu ia parte la discutie. Narcisa Iorga a afirmat ca acesta s-ar afla in conflict de interese in cazul Rosia Montana si a pus, chiar, problema incompatibilitatii lui Mititelu. Acesta din urma a respins afirmatiile lui Iorga drept nefondate.

Christian Mititelu, a afirmat Iorga, n-ar trebui sa ia parte la discutie – ce viza felul cum a fost reflectat la mai multe posturi referendumul desfasurat pe 9 decembrie, in mai multe localitati din Alba – deoarece el este si membru CNA, si vicepresedinte al Aliantei Civice, entitate care s-a pronuntat impotriva proiectului de la Rosia Montana printr-un comunicat in care apare si numele lui Mititelu.

Cristian Mititelu a calificat afirmatiile colegei sale drept „consideratii de natura politica” si a spus ca nu s-a pronuntat impotriva proiectului Rosia Montana, ci impotriva faptului ca politicienii fac declaratii privind nevoia exploatarii cu cianuri desi nu exista inca o decizie privind efectele asupra mediului. Membrul CNA a spus ca nu a semnat personal comunicatul de presa citat de Narcisa Iorga – ci a fost pozitia Aliantei Civice – si ca, de altfel, discutiile din cadrul Consiliului nu aveau drept scop evaluarea proiectului, ci felul cum referendumul a fost reflectat la TV.

Un alt membru CNA, Monica Gubernat, a aratat ca ea este impotriva proiectului de la Rosia Montana, dar a cerut ca CNA sa se „bazeze pe ratiunea mea in aplicarea legii”.

Narcisa Iorga a pus si problema incompatibilitatii, cerandu-i presedintelui CNA sa se sesizeze legat de un articol din Legea audiovizualului, ce prevede ca statutul de membru CNA este incompatibil cu functiile publice sau private. Ea a aratat ca legea ANI este ulterioara Legii audiovizualului si ca din cate stie ea Parlamentul, nu ANI este responsabil cand vine vorba despre compatibilitatea membrilor CNA.

Christian Mititelu a insistat ca nu are niciun interes legat de proiectul Rosia Montana, ca „nu am investit, nu sunt legat de firme” si ca forul audiovizual trebuie sa se pronunte pe teme legate de audiovizual, nu de proiectul in sine.

Presedintele CNA, Laura Georgescu, a propus ca membrii Consiliului sa voteze daca Christian Mititelu sa ia sau nu parte la discutiile si eventualul vot pe tema acoperirii TV a referendumului. Narcisa Iorga a afirmat ca nu este necesar un astfel de vot, „pentru ca ne intoarcem la majoritatea care poate zdrobi orice”. Ea si un alt membru CNA, Valentin Jucan, au parasit sala, iar sedinta s-a oprit, in conditiile in care la CNA ajunsese si vestea deciziei de joi a instantei, prin care a fost respinsa cererea de suspendare a deciziei prin care CNA a retras licenta OTV.

Cand sedinta s-a reluat, Laura Georgescu a propus ca discutiile programate pentru astazi sa fie amanate, aratand ca unele puncte de vedere privind acoperirea TV a referendumului din Alba au ajuns tarziu la CNA.

La inceputul acestei luni, un alt membru CNA, Mihai Malaimare, a demisionat in conditiile in care ANI declansase o cercetare cu suspiciunea ca acesta, ca membru CNA, ar fi fost incompatibil cu pozitia de manager al Teatrului Masca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro