Comisia de cultura a Senatului a aprobat reesalonarea datoriilor fiscale ale TVR pe o perioada de 7 ani
Comisia de Cultura a Senatului a aprobat, miercuri, un proiect de lege potrivit caruia datoriile fiscale acumulate de TVR vor fi reesalonate pe o perioada de 7 ani de la data aprobarii programului de redresare a Televiziunii publice – datorii care s eridica la circa 65 de milioane de euro. Potrivit Mediafax, membrii comisiei au luat cu unanimitate de voturi decizia de a adopta, cu amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea unei ordonante de urgenta pe care guvernul o luase la sfarsitul lunii iunie 2012 si care prevedea masuri pentru asigurarea furnizarii serviciului public de televiziune, in conditiile in care TVR a acumulat datorii foarte mari.
Agentia de presa il citeaza pe senatorul PSD Georgica Severin, seful Comisiei de Cultura din Senat, potrivit caruia ordonanta este „un sprijin acordat de Guvern pentru a se putea asigura furnizarea serviciului public de televiziune”.
El a precizat ca ordonanta prevede, ca parte a programului de redresare economica a TVR, masuri de reorganizare a institutiei, restructurari economice si de personal, „in vederea platii in termen de sase luni a datoriilor fiscale si a reesalonarii prin negociere a celorlalte datorii”. Dar textul ordonantei a fost amendat, asa incat datoriile fiscale acumulate de TVR (65 de milioane de euro) sa fie reesalonate pe o perioada de 7 ani de la data aprobarii programului de redresare.
Alte amendamente aprobate miercuri includ: obligatia CA al TVR de a prezenta, la sfarsitul celor 7 ani, un raport privind rezultatele programului de redresare; in cazul nerespectarii acestui termen, comisiile de specialitate reunite pot propune plenului Parlamentului demiterea presedintelui CA al TVR, iar respingerea raportului de catre Parlament atrage demiterea de fapt a Consiliului de Administratie.
Presedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu a declarat, citat de Mediafax, ca votul din comisie este „un pas inainte”, „nu este insa suficient, urmeaza voturi in plenul Parlamentului si abia atunci putem spune ca vom fi fericiti sa multumim Parlamentului Romaniei pentru mana intinsa, vitala, pe care a dat-o televiziunii publice”.