Sari direct la conținut

UPDATE Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu isi doreste o noua lege a audiovizualului: Atributii minime pentru CNA, sanctiunile sa treaca la Parchet. Senatoarea PSD Gabriela Firea sprijina amendarea legii

HotNews.ro

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu si senatorul PSD Gabriela Vranceanu Firea au reaprins, marti, discutia legata de modificarea legii audiovizualului, care a facut la sfarsitul anului trecut obiectul unei controversate ordonante de urgenta, ramasa nepublicata. Sorin Rosca Stanescu a spus ca ar dori o noua lege a audiovizualului, nu o modificare a celei actuale, prin care CNA – descris drept „raul teribil care a crescut ca un cancer” – sa ramana cu atributii strict tehnice, iar atributiile de sanctionare a neregulilor din audiovizual sa treaca la Parchet sau Protectia Consumatorului, potrivit Agerpres. Pe de alta parte, potrivit aceleiasi surse, Gabriela Vranceanu Firea a spus ca sprijina o amendare a Legii audiovizualului si ca se va implica in procesul de redresare a TVR.

Cei doi au facut declaratiile in cadrul unei conferinte de presa a senatorilor din Comisia de Cultura.

Sorin Rosca Stanescu, citat de Agerpres:

  • „As dori sa reducem aceasta institutie care reglementeaza activitatea audiovizualului (n.red: CNA) strict la o institutie care vegheaza la standardele tehnice de emisie ale posturilor de radio si televiziune si care sa nu aiba absolut nicio putere de a discuta, de a mai pune vreodata in discutie continutul emisiunilor de radio si televiziune, lasand acele incalcari pe seama Parchetului si pe seama altor institutii, cum ar fi Protectia Consumatorului, ca sa le amendeze.”
  • „Raul initial, intr-un fel sunt participant la raul initial in legatura cu aceasta Lege a audiovizualului. Eu m-am opus, conduceam Asociatia Ziaristilor Romani, dar, pana la urma, ne-a fost varata pe gat acesta Lege a audiovizualului. A fost ca un element de santaj ca sa accepte Guvernul in 1990-1991 o televiziune particulara, existenta unei televiziuni alternative si, pana la urma, multi dintre colegii mei au cedat si au acceptat sa dea curs unor presiuni ale unor birocrati de la nivelul Uniunii Europene gen Monica Macovei veniti din alte tari.”
  • „Si asa s-a ajuns la acest rau teribil care a crescut ca un cancer care se numeste CNA. E si o economie la buget aici sunt platiti cu lefuri de ministri”.
  • a spus ca se va implica in activitatea presei scrise, asa incat presa scrisa sa beneficieze ca in alte tari UE de un sprijin financiar din partea guvernului: „Presa este un bun al cetatenilor Romaniei si in sensul acesta ea, facand un serviciu public, statele, guvernele trebuie sa inteleaga ca presa scrisa trebuie sa supravietuieasca pentru a nu se tabloidiza in halul in care a facut-o”.

Pe de alta parte, Gabriela Vranceanu Firea a spus, citata de Agerpres, ca se va implica in analizarea si sprijinirea punerii in practica a programului de redresare economica a Televiziunii publice si ca doreste amendarea Legii audiovizualului in sensul eficientizarii luptei duse cu factorii care degradeaza spatiul audiovizual, concomitent cu inlaturarea suspiciunilor de partizanat politic asupra deciziilor CNA.

„In functie de rezultatele acestui program, vom afla daca problemele grave ale TVR au fost generate de cadrul legislativ inadecvat sau de un management defectuos si, astfel, se vor putea formula initiative eficiente pentru ca TVR sa poata concura profesionist cu televiziunile comerciale, nemaifiind in coada clasamentului de audiente, fara a mai fi o ‘gaura neagra’ din punct de vedere economic (…) Va trebui sa vedem daca au fost erori legislative sau greseli de management si toate acestea vor trebui indreptate prin propuneri legislative; managementul defectuos se corecteaza si el in consecinta”, a precizat aceasta.

La sfarsitul anului trecut, Guvernul Ponta a starnit un val de controverse in piata media cu un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii audiovizualului, ce afecta activitatea CNA, a cablistilor si a agentiilor de publicitate. Dupa valul de proteste din partea partilor afectate si dupa pozitiile rezervate ale unor institutii precum CNA sau Consiliul Concurentei, ordonanta – adoptata in sedinta de guvern – a ramas nepublicata.

Citeste mai mult despre initiativa denumita de reprezentanti ai cablistilor si de unii membri CNA drept „ordonanta Intact” care „emasculeaza” Consiliul Audiovizualului

UPDATE Cum au primit mai multi membri CNA declaratiile facute de Sorin Rosca Stanescu

Laura Georgescu, presedinte ales al CNA, care asteapta sa fie validata de Parlament in aceasta functie:

  • A fost o conferinta de presa a comisiei de specialitate din Senat si declaratiile lui Sorin Rosca Stanescu au facut parte din ceea ce-si propune – obiectivele domniei sale pentru acest mandat de parlamentar.
  • Au facut parte din ceea ce dansul a numit prioritatile mandatului de parlamentar.
  • Intrebata in legatura cu oportunitatea modificarii Legii audiovizualului: Daca erati atenti la conferinta de presa (a CNA de saptamana trecuta – n.red.), eu am si spus ca [Legea audiovizualului] s-a modificat la zece ani si ca urmeaza la acesti noi zece ani – prima oara se da in 1992, se modifica in 2002, e clar ca in 2012 o sa o modificam cu ajutorul si concursul Parlamentului si al cetatenilor. De aceea va si povesteam de acea petitie pe care o lansam. Nu facem o lege a audiovizualului pentru noi, pentru CNA. Facem o lege sa devina interesul garantului public.
  • Dansul (Sorin Rosca Stanescu – n.red.) a prezentat prioritatile mandatului de parlamentar. Nu a prezentat punctul de vedere al Comisiei. Eu personal niciodata nu voi comenta declaratiile vreunui parlamentar.

Rasvan Popescu, fost presedinte CNA:

  • Este parerea personala a domnului senator Sorin Rosca Stanescu, parere pe care eu nu o impartasesc. Nu pot sa fiu de acord cu ea.  CNA si-a facut datoria in conditiile Legii Audiovizualului si ale normelor europene in materie. O eventuala modificara a Legii audiovizualului nu se poate face, conform legii, decat cu consultarea CNA si in limitele acquis-ului comunitar.

Valentin Jucan:

  • Discutiile pana la finalizarea unei noi forme de legi sunt multe si, la fel, din punct de vedere procedural sunt foarte multi parlamentari care au in egala masura dreptul sa vorbeasca si sa-si expuna parerile.
  • Noi in orice moment cand suntem chemati in fata comisiei vom merge cu propunerile noastre si orice punct de vedere al unui parlamentar este important si trebuie tinut cont de el.
  • Propunerea (lui Sorin Rosca Stanescu potrivit careia neregulile din audivizual sa intre in atributiile unei alte institutii, precum Parchetul sau Protectia Consumatorului – n.red) seamana cu ceea ce se intampla in SUA, unde in general procesele cu radiodifuzorii sunt duse direct in instanta. Nu este cazul, aici, sa mergi catre Parchet sau… Va dati seama cum ar fi Protectia Consumatorului sa se ocupe de audiovizual? Exista competente si situatii, dar nu.
  • Daca (parlamentarii – n.red.) ne vor sugera, noi vom veni si cu pozitia noastra. Si in cadrul Comisiilor se va dezvolta un cadru de lucru si un drum catre o noua lege in totalitate sau catre modificarea actualei legi.

Christian Mititelu:

  • Cred ca este o eroare politica si cred ca liderii parlamentari si liderii partidului sau vor amenda aceasta greseala. Pentru ca noi functionam in baza unor reglementari care sunt acceptate si recomandate la nivel european. Deci nu putem sa ne jucam cu lucrurile astea.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro