VIDEO O persoana paralizata de la gat in jos a putut controla cu ajutorul gandului un brat robotic extrem de precis
O americanca in varsta de 53 de ani, care cu mai bine de un deceniu in urma a ramas paralizata de la gat in jos, a fost capabila sa faca miscari de precizie cu un brat robotic special pe care l-a controlat pur si simplu gandindu-se la actiunile pe care urma sa le faca. O scanare a creierului a revelat care era zona unde era activitate in timp ce pacienta se gandea la actiunea pe care urma sa o intreprinda, iar pe creier au fost montati electrozi pusi in legatura cu bratul robotic.
Jan Scheuermann are 53 de ani si din 1999 este paralizata de la gat in jos. Totusi, datorita profesorilor de la University of Pittsburgh si datorita avansului pe care stiinta l-a facut, ea poate acum sa faca lucruri la care acum cativa ani nici macar nu mai visa, scrie The Telegraph.
Cu un brat robotic ea poate sa miste obiecte, poate sa le apuce si sa le orienteze in anumite directii, iar totul cu o precizie neobisnuit de mare pentru persoanele cu afectuni atat de grave. Partea si mai spectaculoasa este ca Jan Scheuermann controleaza bratul cu ajutorul gandului.
Practic, pe cortexul cerebral i-au fost implantati doi senzori si 100 de ace microscopice care inregistreaza activitatea cerebrala de la 200 de celule din creier.
O scanare prin imaging de rezonanta magnetica a creierului a revelat care era zona unde era activitate in timp ce pacienta se gandea la actiunea pe care urma sa o intreprinda, iar electrozii din creier au fost conectati la bratul robotic printr-un computer care, utilizand un algortim complex a tradus impulsurile cerebrale in miscari reale ale bratului care se poate indoi la cot si la incheieturi si poate apuca obiecte.
Nu este primul caz in care un om paralizat isi controleaza membrele cu ajutorul gandului, insa precizia miscarilor este nemaintalnita, iar pacienta s-a deprins foarte repede cu noua metoda.
Stiinta avanseaza cu repeziciune, iar un creier sanatos poate, prin aceasta metoda de comunicare, ajuta si controla o parte bolnava a corpului. Se spera ca metoda poate fi utilizata si la persoanele cu leziuni grave la coloana vertebrala si ca oamenii vor putea sa profite de aceste noutati in viata cotiana, nu doar in conditii „de laborator” sub supravegherea medicilor.