Hidroelectrica reia licitatia pentru retehnologizarea hidrocentralei Stejaru
Procesul international de licitatie pentru atribuirea Proiectului de Retehnologizare a CHE Stejaru – prima hidrocentrala de mare putere din Romania – estimat la o valoare neta de 110 milioane euro, fara TVA, a fost reluat in urma unei intalniri de la sediul BERD din Londra intre reprezentantii institutiei si cei ai Hidroelectrica, potrivit unui comunicat al companiei.
Finantarea Proiectului de Retehnologizare a CHE Stejaru contractata in iulie 2011 si suspendata dupa intrarea societatii in insolventa, este asigurata printr-un credit sindicalizat pus la dispozitie de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (70 milioane Euro), ErsteBank si CaixaBank ( cu 20 milioane Euro fiecare).
CHE Stejaru, cu o productie anuala de 435.000 MWh, are peste 50 de ani vechime, fiind pusa in functiune intre anii 1960-1961 si este echipata cu 6 turbine verticale de tip Francis cu o putere totala instalata de 210 MW. Lucrarile de retehnologizare vor face posibila functionarea in conditii de siguranta si la randamente maxime a CHE Stejaru pentru inca cel putin 30 de ani.
„Decizia finantarii acestui proiect, foarte important pentru sistemul energetic national, in ciuda faptului ca Hidroelectrica se afla temporar in insolventa, arata faptul ca, prin masurile pe care le-am implementat in aceasta perioada, s-a creat cadrul necesar maximizarii veniturilor si asigurarii transparentei totale asupra investitiilor asumate de companie si asupra activitatii manageriale. Deblocarea unei finantari de 110 milioane euro, din partea unei institutii bancare de renume international, va fi posibila ca urmare a restructurarii costurilor societatii si a imbunatatirii indicatorilor economico-financiari si reprezinta o recunoastere a recastigarii increderii partenerilor de afaceri ai societatii, in mod special a insitutiilor bancare”, a declarat Remus Borza, reprezentantul EURO INSOL, administrator judiciar al Hidroelectrica.
Nota Generala de Licitatie publicata pe site-urile BERD si Hidroelectrica pe 10 decembrie 2012 va aparea si in Jurnalul Uniunii Europene si va fi preluata de catre cele mai importante portaluri ale industriei hidro din intreaga lume. Concomitent cu anuntul oficial privind reluarea licitatiei, peste 30 de potentiali contractori din intreaga lume au fost informati in scris de catre Hidroelectrica asupra acestei oportunitati de afaceri. Atribuirea contractului de retehnologizare va fi realizata conform procedurilor bancii finantatoare (BERD), care prevad o etapa de precalificare si licitatie intr-o singura etapa.