UPDATE Situatie critica, luni dimineata, in sistemul energetic din cauza vantului puternic: Unitatea 1 de la Cernavoda a fost oprita, zeci de localitati au ramas fara curent
Sistemul energetic national s-a aflat, luni dimineata, intr-o situatie critica din cauza ca a fost oprit un reactor de la Cernavoda, jumatate din eoliene nu au mai funtionat, iar centrala de la Brazi se afla intr-un program de mentenanta, au declarat pentru HotNews surse din piata. Unitatea 1 de la centrala nucleara de la Cernavoda a fost oprita astazi, la ora 5.00, pentru protectia tehnologica pe partea de reactor, a confirmat pentru HotNews, directorul general adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan. Acesta a afirmat ca mai multe localitati au ramas fara electricitate din cauza vantului puternic. Pana in prezent, au fost primite raportari doar din trei judete, Galati, Braila si Vrancea, insa nu se cunoaste situatia din Dobrogea care poate fi mult mai critica.
Lohan a precizat ca se asteaptrta raportari din partea Enel pentru localitatile din Dobrogea. Potrivit datelor primite din cele trei judete, 80 de localitati au ramas fara curent. In Dobrogea, ar fi fost inregistrate probleme la o linie de 400 Kv.
Unitatea 1 de la Cernavoda poate fi repornita in 36 de ore.
In ceea ce priveste eolienele, exista informatii potrivit carora ar fi fost avariate din cauza vantului. Erau programate sa functioneze pe partea de eoliene 800 MW, insa sistemul nu s-a putut baza, dimineata, decat pe 400 MW, a precizat Lohan.
In conditiile in care nici cele 700 MW de la Cernavoda nu functioneaza, in sistem exista un deficit de 1.100 MW. Pentru acoperirea acestui deficit, au fost pornite trei grupuri de la centrala Iernut si un grup de la Turceni. De asemenea, „Hidroelectrica a preluat greul”, intrand puternic in sistem.
Sistemul nu se poate baza, zilele acestea, pe centrala Petrom de 860 MW de la Brazi din cauza ca aceasta se afla intr-un program de mentenanta pana marti.
UPDATE 17.15. Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta, transmite Transelectrica. „In noaptea de 3 decembrie 2012, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile din zona Dobrogei, au existat perturbatii in liniile de transport energie electrica conectate cu statia de 400 kV Cernavoda si un transformator de alimentare de rezerva a serviciilor proprii a Unitatii 1 Cernavoda a declansat determinand deconectarea in mod automat a Unitatii 1 de la Sistemul Energetic National.
Din cauza acestei furtuni de mare intensitate au existat mai multe declansari ale liniilor de medie tensiune si de 110 kV (din reteaua de distributie). Urmare a acestor incidente au ramas nealimentate mai multe localitati din zona de sud-est a tarii. In vederea realimentarii consumatorilor, operatorii de distributie a energiei electrice din zona afectata au actionat trimitand pe teren 64 de echipe de interventie .
La ora actuala (ora 16:11) necesarul de energie electrica este asigurat din urmatoarele surse: 48,5% Carbune – 3854 MW, 14,7% Hidrocarburi – 1166MW, 13,8% Hidro – 1098 MW, 8,7% Nuclear – 693 MW, 14,3% Eolian – 1134 MW.
Mentionam ca in prezent instalatiile Transelectrica functioneaza la parametrii normali si Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta”, informeaza Transelectrica.
UPDATE 14.00 Enel sustine ca in unele localitati a fost realuata alimentarea cu energie electrica. Fata de prima ora a diminetii, se inregistraza o imbunatatire a situatiei datorita interventiei operative a echipelor Enel Distributie Dobrogea alaturi echipe ale contractorilor, ce au putut remedia o parte din avarii. Mai mult de jumatate dintre localitatile afectate la ora 8:00 dimineata au fost realimentate deja cu energie electrica, pana in jurul pranzului.
Astfel, in data de 3 decembrie 2012, la ora 13:00, situaţia se prezenta astfel:
- In judetul Constanta au ramas nealimentate total sau partial 29 linii de medie tensiune si 280 posturi de transformare, fiind afectate 43 localitati.
- In judetul Tulcea au ramas nealimentate total 7 linii de medie tensiune, 9 linii de medie tensiune partial si 179 posturi de transformare, fiind afectate 31 localitati.
- In judetul Ialomita toate localitatile sunt realimentate cu energie electrica. Au ramas nealimentate total o linie de medie tensiune, alte 3 linii de medie tensiune parţial, fiind afectate 7 posturi de transformare.
- In judetul Calarasi au ramas nealimentate partial 2 linii de medie tensiune si o linie de medie tensiune total, fiind afectate 29 de posturi de transformare si 5 localitati.
UPDATE11.15 Enel confirma ca zeci de localitati din judetele Constanta, Tulcea, Calarasi si Ialomita au ramas fara curent. Din cauza condiţiilor meteo deosebite (cod portocaliu, vant puternic ce a batut in rafale cu 80 – 100 km/h) inregistrate in cursul noptii trecute in zona Dobrogea, au fost afectate retelele electrice din raza de activitate a societatii Enel Distributie Dobrogea.
Pe parcursul noptii trecute si a diminetii s-a intervenit operativ in zone unde accesul era posibil si echipele de interventii au putut remedia o parte din avarii.
Astfel, in data de 3 decembrie 2012, la ora 10:00, situaţia se prezenta astfel:
- In judetul Constanta au ramas nealimentate total sau partial 40 linii de medie tensiune si 481 posturi de transformare, fiind afectate 87 localitati.
- In judetul Tulcea au ramas nealimentate total 25 linii de medie tensiune, o linie de medie tensiune partial si 318 posturi de transformare, fiind afectate 51 localitati si partial municipiul Tulcea.
- In judetul Calarasi au ramas nealimentate total 3 linii de medie tensiune, alte 3 linii de medie tensiune fiind nealimentate parţial si 60 posturi de transformare sunt afectate, fiind intrerupta alimentarea cu energie electrica in 8 localitati.
- In judetul Ialomita a ramas nealimentate partial 8 linii de medie tensiune fiind afectate 28 de posturi de transformare si 2 localitati (Reviga si Bordusani)
Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul furtunii foarte puternice din cursul noptii trecute, se numara izolatori sparti, cordoane si conductoare rupte, tije retezate, copaci sau crengi cazute pe liniile electrice aeriene.
Un numar de 55 de echipe Enel Distributie Dobrogea si contractori sunt mobilizate pentru restabilirea in cel mai scurt timp a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor.
UPDATE 10:40 „In noaptea de 3 decembrie, urmare a furtunii de mare intensitate din Dobrogea, zona Cernavoda, din cauza unor perturbatii in liniile de transport energie electrica conectate cu statia de 400 Kv Cernavoda, un transformator de alimentare servicii proprii ale Unitatii 1 a declansat determinand deconectarea in mod automat a Unitatii 1 de la Sistemul Energetic National. Atat sistemele de proces, cat si cele de securitate au actionat conform proiectului, reactorul Unitatii 1 fiind in prezent oprit”, informeaza Nuclearelectrica.
Potrivit companiei, repornirea va avea loc in dimineata zilei de joi, 6 decembrie. Nuclearelectrica precizeaza ca nu exista niciun pericol, nici pentru mediu si nici pentru populatie sau personalul propriu din cauza acestei situatii.
Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza normal la parametrii nominali.
Pentru a doua oara intr-o luna este oprita neplanificat o unitate de la Cernavoda.Pe 7 noiembrie, Unitatea 2 a fost oprita automat din cauza declansarii intempestive a unui sistem automat de oprire rapida. Si atunci, Oprirea Unitatii 2 de la Cernavoda a provocat o oarecare agitatie in sistemul energetic national.