Subiectele Zilei: 15 noiembrie 1987 – 15 noiembrie 2012: Vieti distruse de revolta de la "Steagu Rosu" din Brasov. 25 de ani fara dreptate; Supercadou imobiliar: Robert Negoita, mai puternic decat Primarul General; Cum au rezolvat polonezii problema gazelor de sist si ce are Romania de invatat
Supercadou imobiliar: Robert Negoita, mai puternic decat Primarul General. Edilul-sef si alesii generali USL l-au imputernicit pe primarul sectorului 3 sa gestioneze toate serviciile de interes local. Delegarea competentelor de catre Oprescu anunta pregatirea acestuia pentru o provocare mai mare: candidatura la presedintie? O hotarare a Consiliului General al Capitalei (CGMB), initiata de primarul Sorin Oprescu, l-a facut pe edilul sectorului 3, Robert Negoita, stapan peste tot ce tine de dezvoltarea Bucurestiului. Astfel, acesta a fost imputernicit sa infiinteze o Asociatie de dezvoltare intercomunitara cu personalitate juridica, de drept privat si de utilitate publica „in numele si pentru Municipiul Bucuresti”. Potrivit legii, o astfel de asociatie poate atrage fonduri europene, de la buget, dar si private, scrie EVZ.
15 noiembrie 1987 – 15 noiembrie 2012: Vieti distruse de revolta de la „Steagu Rosu” din Brasov. 25 de ani fara dreptate. Numele uzinei „Steagu Rosu” a fost legat de prima revolta anticomunista, in vara anului 1987. Atunci, muncitorii au iesit in strada si au protestat la Prefectura, sediul judetean de partid de atunci. Revolta din 15 noiembrie 1987 a brasovenilor a fost primul protest muncitoresc stradal din anii regimului comunist. Intr-o retrospectiva a acelor evenimente, ar fi doua feluri de eroi. Intai, muncitorii razvratiti, condamnati si deportati in tacere. Caderea regimului a insemnat pentru ei bucuria de a reveni acasa si reangajarea la „Uzinele Steagul Rosu” din Brasov. Fiind atatea condamnari si suferinte, istoricii si jurnalistii evita chiar sa-i numeasca pe acesti eroi, anunta Adevarul.
Nemuritorii din TVR. Lista celor 300 de angajati care au imunitate la restructurarile din televiziunea publica. Cu o situatie financiara dezastruoasa si credibilitatea facuta praf, televiziunea publica a anuntat recent ca va face restructurari masive: 900 de angajati vor trebui sa plece, in urma unei evaluari. O decizie corecta la prima vedere. In mod surprinzator insa, conducerea TVR a decis ca 309 salariati din totalul de 3.300 sa aiba imunitate la concediere si sa nu fie nici macar evaluati profesional. Televiziunea romana a raportat anul acesta datorii la bugetul de stat de 308 milioane de lei, in conditiile in care a incheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei. In luna septembrie, Guvernul a hotarat sa esaloneze pe sapte ani restantele la buget ale TVR, iar in acest timp, conducerea televiziunii trebuia sa faca restructurarile de care are nevoie pentru redresarea economica, informeaza Romania Libera.
Bugetul Parlamentului pe anul viitor risca sa provoace o furtuna. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a propus reducerea cu 60% a cheltuielilor de cazare pentru membri din provincie ai Parlamentului. Cea mai mare disputa politica a fost declansata astazi de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a anuntat ca intentioneaza sa schimbe obiceiul ca membrii Parlamentului sa locuiasca la hotel. „Mergem a spus el, pe varianta in care toti parlamentarii primesc o suma fixa, trasparenta, cu care isi vor putea inchiria un apartament in Bucuresti”. In felul acesta, a argumentat el, s-ar economisi 60% din cheltuielile actuale, scrie Deutsche Welle.
Bomba de 10 milioane de dolari a explodat la Cluj! Copos, trimis in ghearele DNA de un avocat. „Cum l-am prins cu minciuna pe George Copos”, povesteste avocatul clujean Marcel Lazureanu, care a demonstrat falsul la transferul lui Dulca in Coreea de Sud. De aici au inceput marile anchete DNA. Cel care a tras prima oara de firul care dezvaluia jaful din fotbalul romanesc a fost un avocat din Cluj caruia i-a fost mila de bunul sau prieten, care activa la CFR Cluj. Pe vremea aceea, la sfarsitul anilor `90, clubul ardelean era amarat, avea un buget de 100 de ori mai mic decat acum si nu ridica fruntea in fata „greilor” care taiau si spanzurau in liga. Marcel Lazureanu este cel care a demonstrat negru pe alb falsul grosolan in transferul lui Dulca de la Rapid in Coreea de Sud. Au fost primele documente folosite de procurori in cel mai mare dosar de coruptie din fotbalului romanesc. Cei cinci ani cu executare primiti de George Copos vor fi priviti altfel dupa ce veti vedea „Afacerea Dulca”, anunta EVZ.
Topul celor mai vechi constructii din Bucuresti. Multe cladiri incarcate de istorie ale Bucurestiului de altadata au supravietuit secolelor, in ciuda celor doua razboaie mondiale, dar si a cutremurelor. Ele inca dau un parfum special Capitalei. Reporterii adevarul.ro va propun o trecere printre filele istoriei pentru a descoperi cele mai vechi si frumoase locuri din Bucuresti. Casa Melik, Hanul lui Manuc, Spitalul Coltea, Biserica Coltea, dar si Biserica Kretzulescu sunt oaze de istorie si arhitectura in goana nebuneasca a Bucurestiului de astazi. Aflata in centrul fostei curti domnesti, biserica Sfantul Anton a fost ridicata de voievodul Mircea Ciobanu in secolul al XVI-lea, pe locul fostei biserici, ctitorita de Mircea cel Batran. Lacasul a suferit o serie de transformari de-a lungul timpului. In anul 1611, biserica a fost refacuta de Matei Basarab, dupa ce a fost incendiata si jefuita. Pradata din nou in timpul invaziei turco-tatare, biserica Sfantului Anton este refacuta de domnitorii Gheorghe Ghica, intre ani 1660 si 1664, si Gheorghe Duca, in perioada 1673-1678. Integral in Adevarul.
Cum au rezolvat polonezii problema gazelor de sist si ce are Romania de invatat. In Romania, orice discutie serioasa de politici publice deviaza invariabil inspre populism, mai ales cand e vorba despre resurse energetice si „interesul national”. De pilda, acum se vorbeste despre un moratoriu privind exploatarea gazului de sist, moratoriu care, culmea, nu exista pentru ca a fost respins in Parlament tocmai de cei care l-au propus; sau vorbim despre „impozitarea cu 100% a veniturilor suplimentare din liberalizarea pietei de energie electrica si a gazului”, adica exproprierea castigurilor companiilor de pe urma liberalizarii, companii dintre care cele mai multe sunt de stat oricum, alta masura prost facuta si adoptata intempestiv, si care ar urma sa intre in vigoare de la 1 decembrie desi legea n-a fost nici macar aprobata inca. Culmea, uneori populismul la romani merge chiar impotriva unor idei altminteri foarte populare, ca independenta energetica fata de rusi – cum e cazul faimosului moratoriu, scrie Romania Libera.