VIDEO Zelenski, mesaj în forță pentru 2025: „Luptăm atât pe câmpul de luptă, cât şi la masa negocierilor”
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat marţi seară că Ucraina ar trebui să se bată în 2025 pe „câmpul de luptă”, dar şi la „masa negocierilor” pentru a pune capăt celor aproape trei ani de invazie rusă, informează AFP.
„În fiecare zi a anului care vine, va trebui să luptăm pentru o Ucraină suficient de puternică. Pentru că doar o astfel de Ucraină va fi respectată şi ascultată. Atât pe câmpul de luptă, cât şi la masa negocierilor”, a declarat liderul de la Kiev, în discursul său adresat națiunii de Anul Nou, potrivit Agerpres.
Anul 2024 a fost dificil pentru Kiev, ţara pierzând de şapte ori mai mult teritoriu în faţa Rusiei decât în 2023, potrivit unei analize publicate marți de AFP pe baza datelor furnizate de Institutul american pentru studiul războiului (ISW).
Iar 2025 este marcat de temerile privind o reducere a sprijinului militar şi politic al Statelor Unite odată cu revenirea lui Donald Trump la preşedinţie.
„Fie ca 2025 să fie anul nostru. Anul Ucrainei. Ştim că pacea nu ne va fi oferită cadou, dar vom face totul pentru a opri Rusia şi a pune capăt războiului”, a adăugat preşedintele ucrainean, în discursul său difuzat pe reţelele de socializare.
Administraţia preşedintelui american în exerciţiu Joe Biden a dezvăluit luni un ajutor militar şi bugetar de aproape şase miliarde de dolari pentru Ucraina, într-o cursă pentru sprijinirea Kievului înainte ca Donald Trump să preia mandatul în ianuarie.
Donald Trump a declarat că va pune capăt conflictului în „24 de ore” odată ajuns la putere, stârnind temeri că Ucraina va fi forţată să-şi abandoneze teritoriile controlate de Rusia în schimbul păcii.
„Nu mă îndoiesc că noul preşedinte american este dornic şi capabil să obţină pacea şi să pună capăt agresiunii lui Putin”, a mai spus Zelenski în discursul său.
Marţi, în discursul său de Anul Nou, preşedintele rus, Vladimir Putin, nu a menţionat în mod explicit războiul din Ucraina, dar i-a lăudat pe soldaţii ruşi pentru „curajul şi bravura” lor.
„Și acum, în pragul Noului An, ne gândim la viitor. Suntem încrezători că totul va fi bine, nu vom face decât să mergem înainte. Știm sigur că valoarea absolută pentru noi a fost, este și va fi soarta Rusiei, bunăstarea cetățenilor săi”, a spus Putin.
Putin a adus și un omagiu soldaților ruși care luptă în războiul din Ucraina, descriindu-i drept „adevărați eroi”, dar nu s-a referit în detaliu la starea conflictului și nu a făcut predicții despre cum va evolua situația pe câmpul de luptă în 2025.
„Îmi doresc prosperitate și bunăstare fiecărei case, fiecărei familii și țării noastre iubite – Rusia. Când suntem uniți, totul se împlinește”, a conchis Putin.
Forţele ruse au avansat cu aproape 3.985 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024, de aproape şapte ori mai mult decât o făcuseră în anul precedent (584 kilometri pătraţi), arată analiza AFP citată anterior.
Acest avans a fost alimentat în special de accelerarea mişcărilor trupelor ruse în toamna lui 2024, acestea înaintând cu 610 kilometri pătraţi în luna octombrie şi cu 725 kilometri pătraţi în noiembrie.
Noiembrie şi octombrie 2024 sunt astfel cele două luni în care forţele ruse au cucerit cele mai întinse teritorii din Ucraina, din martie 2022 şi după primele săptămâni de conflict până în prezent.
În decembrie, avansul ruşilor a încetinit, ajungând la 465 kilometri pătraţi în primele 30 de zile ale lunii.
Totuşi, este deja de aproape patru ori mai mare decât în aceeaşi lună a anului precedent şi de două ori şi jumătate mai mare decât în decembrie 2022.
Aproape trei sferturi din teritoriul cucerit de ruşi în Ucraina în 2024 se află în regiunea Doneţk, unde se află oraşul Pokrovsk, un nod logistic cheie pentru armata ucraineană.
Trupele ruse controlează sau operează acum în 70% din regiune, comparativ cu 59% la sfârşitul anului 2023.
Progresul forțelor ruse s-a accelerat în această zonă începând din august 2024, cu aproape 400 kilometri pătrați parcurşi pe lună, atingând 629 kilometri pătrați în noiembrie.
Anul 2024 a fost marcat şi de ofensiva ucraineană pe scară largă în regiunea rusă Kursk, care a început în iulie.
Pe 20 şi 21 august, avansul revendicat de forţele ucrainene a atins un vârf, extinzându-se pe aproximativ 1.320 kilometri pătrați.
Ulterior, însă, această zonă de operaţiuni s-a restrâns la 482 kilometri pătrați, pe 30 decembrie, ultima zi cuprinsă în analiză.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro