UPDATE vPlay si alte site-uri care transmit filme pe internet nu mai pot fi accesate
vPlay, filme-free.ro, filme-subtitrate.ro si alte site-uri care permit vizionarea de filme pe internet nu mai pot fi accesate, ele afisand fie mesaje de mentenanta, fie de de gen „cont suspendat”. Totul vine in contextul in care CNA a decis pe 1 noiembrie, in urma unei adrese a ProTV, sa sesizeze Politia cu privire la 42 de site-uri care difuzeaza filme si seriale fara sa respecte legislatia audiovizualului si fara sa detina drepturile pentru continutul transmis.
Printre site-urile care nu mai pot fi accesate se numara ,filme-free.ro, filme-subtitrate.ro, www.cinemo.ro, www.filmulde10.com, www.filme-subtitrate.ro, www.opticmovie.com, si http://www.filmehd-online.net/.
Cel mai cunoscut astfel de site, care nu functioneaza in prezent, este vPlay, cel mai mare site romanesc care ofera gratis filme noi, site care de cateva luni se afla in centrul controversei. vPlay a mai avut perioade in care nu a functionat, iar in iulie a fost in centrul unui scandal in care RCS&RDS a fost acuzata ca ar fi blocat accesul abonatilor sai de internet la acest site.
Controversa s-a reaprins cu putere pe 1 noiembrie cand CNA a decis, in urma unei adrese a ProTV sa sesizeze Politia cu privire la 42 de site-uri care difuzeaza filme si seriale fara sa respecte legislatia audiovizualului si fara sa detina drepturile pentru continutul transmis.
Cei de la MediaPro, care detin Voyo.ro, o platforma de continut video contra cost, spera ca se va interveni cu ordin judecatoresc pentru ca aceste site-uri sa fie radiate.
Articolul 41 din Decizia CNA nr. 320 din 2012. prevede ca, pana la data de 3 septembrie 2012, toti furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere din Romania aveau obligatia sa completeze si sa transmita la CNA cererea de notificare. Nerealizarea notificarii in termenul respectiv „determina incetarea dreptului de a furniza servicii media audiovizuale la cerere”, potrivit aceluiasi articol.
In adresa SC Pro TV SA se mai spune ca societatea a trimis deja notificari privitoare la drepturile asupra continutului catre mai multe companii.
UPDATE Contactata de HotNews.ro, Raluca Seucan, seful Centrului de Informare si Relatii Publice in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, a declarat ca in cadrul institutiei „nu a fost inca inregistrata o astfel de sesizare”.
- „Dupa ce va fi inregistrata, sesizarea va fi analizata de catre serviciul care se ocupa de proprietatea intelectuala, care va verifica daca aspectele semnalate reprezinta o incalcare a legisdlatiei din punct de vedere penal, caz in care va fi constituit un dosar penal si se vor face cercetari sub supravegherea unui procuror”, a precizat aceasta.
Si Alexandru Niculae, purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, a spus pentru HotNews.ro ca „pana la acest moment, Politia Capitalei nu a fost sesizata cu privire la aceste aspecte”.