Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Cele mai frumoase case facute de arhitectii romani. Rezultatele Bienalei de Arhitectura

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Uniunea Arhitectilor din Romania a anuntat luni premiile Bienalei de Arhitectura 2012, unul dintre cele mai importante concursuri de gen din Romania. La categoria locuinte, castigatorul este o casa construita din garaje prefabricate din beton, in comuna Bragadiru, langa Bucuresti. Premiul sectiunii cladiri publice (Arhitectura dotarilor comunitare si de productie) a fost castigat de stadionul Cluj Arena si de Pensiunea Atra Doftana de pe Valea Doftanei. La capitolul spatii publice, castigatorul este spatiul amenajat in incinta Bastionului Theresia din Timisoara.

Premiul la categoria „Locuinte” a fost castigat de arhitectii Cristina Constantin si Cosmin Pavel pentru o casa facuta din garaje prefabricate din beton, in comuna Bragadiru, langa Bucuresti. „Martor al „Epocii de Aur” acest modul prefabricat de 3,0 x 5,6 m devenise deja ceva mai mult decat un garaj. Convertit in camara, atelier, birou, fostul garajul era o adevarata prelungire a locuintei de la bloc. Prin recuperare, alaturare, relationare, cele cinci garaje merg mai departe, sunt altceva decat ceea ce au fost menite sa fie la inceput. Proiectul porneste de afara, cu multe curti si o haina modesta. Fostele garajele pot fi recunoscute insa mai ales la interior. Fiecare dintre cele cinci module ajunge sa contina, sa stranga laolalta lucruri felurite, sa adapostesca altfel. Locuita, casa joasa se aduna in sine pentru a se intoarce catre afara, in limita stransa a zidului de imprejmuire”, explica cei doi arhitecti.

La categoria „Cladiri publice” (Arhitectura dotarilor comunitare si de productie) au fost premiate doua constructii:

– Pensiune Atra Doftana – arh. Bogdan Babici, Alexandru Maftei;

– Cluj Arena – arh. Dragos Serban Tiganas, Florin Marius Dico, Levente Kornis, Cristian Remus Urcan;

„Elementul conceptual cel mai important pentru acest proiect este transparenta si conexiunile vizuale intre mediul contextual si interiorul constructiei. La scara orasului ne-am confruntat cu o nevoie de reper contemporan simbolic, pentru care am ales un raspuns fluid si cursiv al formelor, un macrorelief aflat in dialog cu meandra Somesului si organicitatea peisagera a parcului. Volumul e diminuat simtitor pe zonele de contact cu circulatiile de la nord si sud, fragmentand obiectul dupa o strategie de simetrie diagonala.. Taluzul care inconjoara perimetral tribunele face trecerea de la parc la constructive, diminueaza scara si ofera oa a doua promenade din zonele de acces, din care publicul dinafara poate vedea inauntru viata de zi cu zi a arenei. In replica, din interior privirea scapa prin zonele de articulatii ale celor patru corpuri spre zonele inalte ale orasului si peisaj. Si tot conform aceleiasi strategii vizuale a transparentei fatadele sunt translucide permitand vederea nestingherita si surprinzatoare catre imprejurimi prin fasiile tesute sau ¬branhiile din tabla perforata. Imaginea de zi a mizat pe complexitatea si diversitatea conditiilor de insorire si mai ales pe lumina razanta a diminetii si a apusului in lungul raului. Seara, o lumina calda remarca ritmurile structurii si ale fatadelor, iar noaptea, cand spectacolul aprinde arena, aceasta devine cea mai mare lampa din oras si se dematerializeaza prin transparenta”, spun arhitectii care au realizat designul stadionului din Cluj.

Premiul sectiunii „Spatiu public” a fost castigat de arhitectul Marius Miclaus pentru spatiul public realizat in incinta Bastionul Theresia din Timisoara. „Scopul cel mai important al spatiului public a fost de a deschide oportunitatea pentru socializare, pentru evenimente si de asemenea, de a avea pregatita „infrastructura” pentru a (re) invata cum comunitatea trebuie sa utilizeze spatiul public”, explica arhitectul.

La sectiunea „Restaurare” au fost desemnati trei castigatori:

– Restaurare, consolidare si reabilitare Casa Avramide, Tulcea – arh. Aurel Ioan Eugen Botez, Andrei Atanasiu;

– Reabilitare sanctuar si cor la catedrala Sfantul Mihail Alba Iulia – arh. Macalik Arnold;

– Consolidare, restaurare si refunctionalizare Palatul Vechi al Bancii Nationale a Romaniei – arh. Gabriel Tureanu.

Vezi aici toate proiectele inscrise la Bienala de Arhitectura.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro