Politic Show: De ce sunt 41 de scaune goale in Parlament; Conflict intre puteri. Presedintele CSM despre declaratia lui Victor Ponta: Anticonstitutional; Greii partidelor isi aleg colegii sigure si refuza lupta
Conflict intre puteri. Presedintele CSM despre declaratia lui Victor Ponta: Anticonstitutional! Presedintele CSM, Alina Ghica, a precizat ca un control parlamentar asupra parchetelor si CSM nu este posibil decat daca se revizuieste Constitutia in acest sens. Caz in care CSM va cere Curtii Constitutionale sa constate conflictul constitutional intre puterile statului „O asemenea masura, cum e cea propusa de premierul Victor Ponta, poate fi luata numai dupa revizuirea Constitutiei. Legea Fundamentala interzice un asemenea control. Daca se va revizui Constitutia in acest sens, atunci este o incalcare evidenta a principiului separatiei puterilor in stat. Caz in care CSM va cere Curtii Constitutionale sa constate conflictul constitutional intre puterile statului”, a declarat presedintele CSM, judecatoarea Alina Ghica, pentru Evenimentul zilei.
Greii partidelor isi aleg colegii sigure si refuza lupta. In pofida razboiului pe care il duc prin intermediul televiziunilor, liderii partidelor politice, indiferent de culoare, refuza lupta electorala si candideaza in colegii care le garanteaza mandatul de deputat sau senator. Se repeta in acest fel noncombatul inregistrat in 2008, la primele alegeri uninominale. Atat USL, cat si ARD au anuntat ca saptamana aceasta vor face publice listele finale cu candidatii la alegerile legislative de pe 9 decembrie. Luptele interne de ultima ora privind numele si colegiile repartizate fiecarui candidat par sa reprezinte adevaratele batalii politice ale anului electoral 2012, in conditiile in care liderii de partid si-au asigurat deja colegii fara emotii. Astfel, dintre cei 17 membri ai Guvernului care vor candida la alegeri nici unul nu vrea sa-si asume vreun risc. Victor Ponta va candida in acelasi colegiu din Gorj pe care l-a castigat cu peste 50% in 2008, singura surpriza neplacuta pe care ar putea sa o aiba fiind candidatura lui Dan Diaconescu, care a promis public ca va participa la alegeri in acelasi colegiu in care candideaza Ponta, anunta Romania Libera.
De ce sunt 41 de scaune goale in Parlament. 27 de deputati si 14 senatori au parasit Legislativul in ultimul an, dar in colegiile lor nu s-au mai organizat alegeri partiale. Peste trei milioane de cetateni au ramas nereprezentanti in Parlament, dupa ce senatorii si deputatii pe care i-au ales au renuntat la mandate, fara a se organiza alegeri partiale, este concluzia unui studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP). Pana in prezent, au ramas vacante locurile in 41 de colegii – 27 la Camera Deputatilor si 14 la Senat. Potrivit legii, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori. Parlamentarii au parasit Legislativul fie pentru a ocupa pozitii in alte institutii ale statului – cum ar fi Curtea de Conturi sau CNVM, fie pentru ca au fost alesi in administratia locala. O parte au demisionat din motive personale, altii au fost condamnati la inchisoare, informeaza Adevarul.
Razboiul stupid al lui Crin Antonescu. El nu stie ce fel de motive sa mai invoce pentru a intretine confl ictul artifi cial cu Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 Presedintele PNL, Crin Antonescu continua razboiul sau steril cu primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. El l-a amenintat sambata, la Antena 3, cu excluderea din partid, pentru a doua oara in doua luni, si l-a criticat pentru faptul ca, in timpul campaniei de demitere a presedintelui, a denuntat semnarea de catre PNL a unui protocol controversat cu sindicatul condus de col.(r) Mircea Dogaru. Crin Antonescu a facut, ieri, un pas inapoi. El a afirmat ca nu va fi el cel care va propune excluderea din partid a lui Chiliman. Atacul sefului PNL la adresa lui Chiliman a avut loc in conditiile in care primarul nu a mentionat numele lui Antonescu in ultimele sase luni. Ultima referire la presedintele PNL a fost facuta in in aprilie 2012, dupa ce Chiliman a fost mazilit din functia de presedinte al PNL Bucuresti. Nici pana astazi, Antonescu nu a prezentat motivele care au stat la baza deciziei de a-l exclude pe Chiliman. De altfel, de cate ori vorbeste de conflictul sau personal cu Chiliman, foloseste sintagma „motive despre care nu vreau sa vorbesc”, scrie EVZ.
Ce poate aduce concurenta facuta UDMR de catre PPMT. „Popularii” maghiari vor aplica reteta utilizata in anul 2007, cand Laszlo Tokes a devenit europarlamentar. Pentru prima data de la caderea comunismului, la alegerile parlamentare, voturile maghiarilor se vor imparti intre doi concurenti puternici. Este vorba de UDMR, partid care domina scena politica din interiorul comunitatii maghiarilor ardeleni, si de PPMT, partid format in jurul fostului vicepresedinte al Parlamentului European, Laszlo Tokes, si a unui grup de fosti deputati UDMR, care au intemeiat la inceput Blocul Reformist, apoi au decis sa continue lupta politica in afara UDMR. Chiar daca presedintele PPMT, Tibor Toro, recunoaste faptul ca PPMT nu are sanse sa atinga pragul electoral de cinci la suta, el afirma ca partidul sau poate intra in Parlament pe o portita lasata deschisa de UDMR pentru uzul propriu, cu ocazia alegerilor din 2008, anunta Romania Libera.