Doi reprezentanti ai salariatilor in CA al TVR, Valentin Nicolau si Mihai Radulescu ataca dur "politizarea la maxim" a Televiziunii publice: Controlul politic asupra editorialului este "oficializat"
„Vorbim de ani de zile de depolitizarea televiziunii publice ca astazi sa fie politizata la maxim prin astfel de ingerinte”, scrie pe blogul sau Valentin Nicolau, unul dintre reprezentantii salariatilor TVR in Consiliul de Administratie al institutiei, intr-un mesaj dur la adresa presedintelui-director general „Elwis C. Saftoiu”. La randul sau, Mihai Radulescu, realizator TVR si membru supleant in CA, a transmis luni HotNews.ro o scrisoare deschisa in care afirma ca, din punct de vedere al amestecului politic in treburile TVR, „de asta-data, insa, s-a mers prea departe”.Nicolau il acuza pe Saftoiu de „uzurpare de functie”, in conditiile in care „data de 2 octombrie a fost ultima zi (legala) de lucru ca PDG al SRTv a lui Elwis C. Saftoiu.”
- Mihai Radulescu: „Includerea in comisiile de evaluare a unor oameni politici inseamna, practic, oficializarea controlului politic asupra activitatii editoriale.”
In scrisoarea deschisa adresata societatii civile si organizatiilor profesionale de media, pe care o semneaza in calitate de „realizator de emisiuni, membru supleant (din partea salariatilor) in CA al SRTV”, Mihai Radulescu spune ca nu va „gira” amestecul politic si nu se va inscrie la un concurs jurizat de oameni politici. El mai arata, intre altele, ca:
- Va supun atentiei un fapt pe care-l consider deosebit de grav pentru activitatea jurnalistilor din Televiziunea Romana: cooptarea oamenilor politici in comisiile de evaluare a salariatilor. O decizie absolut socanta, in conditiile in care chiar Programul de redresare economica a SRTV, in baza caruia se desfasoara procedura de selectie, prevede urmatoarele: „Intreaga activitate editoriala a Societatii Romane de Televiziune din perioada urmatoare trebuie sa se ghideze conform urmatoarelor directii strategice de actiune: respingerea oricaror ingerinte ale puterii politice ori economice in activitatea editoriala …”
- In realitate, insa, depolitizarea mult trambitata se dovedeste, din nou, o vorba goala. Cum poti sa-ti asumi drept obiectiv strategic protejarea TVR de influenta puterii politice si in acelasi timp sa inviti politicienii puterii in comisiile de evaluare a angajatilor ?
- O precizare necesara pentru cei obisnuiti sa ¬sara¬ pe victima, atunci cand reclama o agresiune. In ceea ce ma priveste, preocuparea pentru diminuarea influentei politice in activitatea TVR nu este nicidecum una de data recenta.
- Potrivit art. 8 din Legea de organizare si functionare a SRTV, autonomia si independenta editoriala a serviciilor publice de radiodifuziune si de televiziune sunt garantate prin lege, iar programele sunt ocrotite de ingerinte si influente politice. In mod evident, garantia si protectia legii ii vizeaza de fapt pe autorii programelor, angajatii TVR. Pe de alta parte, mai multe norme si regulamente interne ( ROF, Statutul ziaristului, Codul de conduita ) ii obliga pe angajati la echidistanta si impartialitate politica.
- Din pacate, ma vad nevoit sa constat ca reciproca nu este valabila : institutia nu-si respecta partea similara de indatoriri, legale si contractuale. Incalca Legea 41, care o obliga sa ma protejeze de influente politice; incalca ROF, care prevede asigurarea unor conditii normale de munca; incalca prevederile Contractului Colectiv de Munca.
- E adevarat ca, din punct de verdere al relatiei cu politicul, TVR nu s-a bucurat aproape niciodata de normalitatea cuvenita unui serviciu public de televiziune. Ne-am obisnuit ca partidele sa-i recompenseze pe unii dintre colegii nostri cu posturi in Consiliul de Administratie; ne-am obisnuit ca, de fiecare data cand se schimba puterea politica, sa-si instaleze fidelii in functii de decizie, de jos pana sus; ne-am obisnuit, cu totul inexplicabil, chiar si cu numirea la varful institutiei a unor lideri de partid! Perfect imun la rapoartele tot mai critice ale organizatiilor de media, politicul si-a continuat nestingherit intruziunea in activitatea TVR.
- De asta-data, insa, s-a mers prea departe. Includerea in comisiile de evaluare a unor oameni politici inseamna, practic, oficializarea controlului politic asupra activitatii editoriale. Nimeni nu mai poate ramane indiferent atunci cand oameni cu carnet de partid dau note jurnalistilor si le decid soarta.
- Personal, n-am de gand sa accept o asemenea umilinta. Nu voi gira un proces de evaluare pe care il suspectez, cu argumente, de rea-credinta si nu ma voi inscrie la un concurs jurizat de oameni politici.
- Vezi integral scrisoarea deschisa semnata de Mihai Radulescu in documentul atasat
La randul sau, Valentin Nicolau, ales membru in CA de catre salariatii TVR, scrie intre altele intr-un mesaj publicat pe blogul sau:
- L-am vazut pe Elwis C. Saftoiu iesind disperat sa comunice, in fapt sa se faca de ras inca o data. De la aiurelile cu Euronews, la interviurile jenante date pentru Hotnews si Antena3 – a amestecat minciuna cu fanfaronada. Delirul groparului TVR este efectul febrei pe care incompetentul violent o capata din cauza propriei imposturi, impostura ce incepe sa provoace dezastre unul dupa altul.
- Unii dintre angajatii TVR nu mai asteapta mascarada restructurarii si pleaca deja la alte televiziuni. Pleaca meseriasii care nu vor sa fie umiliti dand simulacre de concursuri. O parte dintre profesionistii adevarati parasesc TVR sau o vor parasi, scarbiti de toate cate se intampla acum
- Trist este faptul ca unii angajati sau fosti angajati din TVR si-au mai tranzactionat inca o data constiinta devenind complici ilegalitatilor comise in numele restructurarii. Unii au cedat la oferta de a intra in comisiile de evaluare, avand astfel nu doar garantat locul in TVR, dar si asigurata una dintre optiunile cu care au fost ofertati: „Ce-ti doresti, emisiune sau sa fii sef?”
- Printre membrii Comisiilor de evaluare regasim politicieni, membri marcanti ai aliantei USL. Dincolo de „ciudatenia” de a fi fost nominalizati numai politicieni dintr-o singura parte a spectrului politic, numirea in comisiile de evaluare a unor politicieni este o mare eroare. Vorbim de ani de zile de depolitizarea televiziunii publice ca astazi sa fie politizata la maxim prin astfel de ingerinte intr-un proces de selectie ce ar fi trebuit sa fie construit doar pe criterii exclusiv profesionale si inafara oricaror influente politice. Cred ca niciodata TVR nu s-a confruntat cu o mai mare presiune politica ca in aceasta perioada, sa ne reamintim ca actualul PDG este un activist de partid, fost sef de serviciu secret.
- Elwis C. Saftoiu, C. Zgabercea si colaboratorii lor au pregatit o cerere-capcana pe care o prezinta ca obligatoriu de semnat de catre toti angajatii. Din cererea de inscriere rezulta ca angajatul e cel care solicita „inscrierea in procesul de selectie”, in vederea obtinerii unui „viitor loc de munca” si ca este „de acord cu Regulamentul privind organizarea si desfasurarea selectiei salariatilor SRTv”! Cu aceasta smecherie se incearca anularea efectelor juridice ale ilegalitatilor si erorilor de procedura comise de catre sefii TVR in toata aceasta perioada.
- Toate documentele aduse la cunostinta angajatilor prin publicarea lor pe intranet, duminica 7 octombrie 2012, sunt consecinta unui ordin al PDG al SRTv datat 2 octombrie 2012. In realitate, se pare ca ordinul este antedatat, 2 octombrie 2012 corespunzand zilei de dinaintea publicarii in M.O. a hotararii CCR de demitere a celor 8 membrii numiti politic in CA al SRTv, printre demisi figurand si Elwis C. Saftoiu. Altfel spus, data de 2 octombrie a fost ultima zi (legala) de lucru ca PDG al SRTv a lui Elwis C. Saftoiu. Doar ca in toata aceasta perioada, din 3 octombrie si pana astazi, 7 octombrie 2012, Elwis C. Saftoiu a venit la serviciu (cum de i s-a facut accesul in incinta TVR, cine i-a permis folosirea biroului si a masinii de serviciu etc?) si a actionat in sensul continuarii procedurilor de restructurare, facand in aceasta perioada si declaratii publice in acest sens, ca si cum ar fi continuat sa ocupe legal functia de PDG al SRTv. Este evident o uzurpare de functie si, pesemne, fals in acte publice daca este adevarata antedatarea documentelor publicate pe intranet duminica 7 octombrie. Uluitor cate ilegalitati, cate falsuri si toate pe fondul unei enorme incompetente girata politic!
- Chiar daca Elwis C. Saftoiu isi va duce proiectul de demolare a TVR pana la capat, pe langa mormanul de moloz pe care-l va lasa in urma vor fi sute de procese pe care angajatii le vor castiga, unii dintre acestia nu atat pe motive de substanta, ci pe baza multelor ilegalitati si a lipselor de procedura pe care Elwis C. Saftoiu, C. Zgabercea si colaboratorii lor le-au facut.
- Citeste integral mesajul lui Valentin Nicolau pe blogul sau