Politic Show: Lui Crin Antonescu i se clatina si scaunul de la Senat; Suspendarea lui Traian Basescu, imposibila; Dovada ca Udrea a inchis ochii in dosarul Greenfield; Dan Sova si-a scos diploma de la Paris din CV
Lui Antonescu i se clatina si scaunul de la Senat. Judecatorii CCR se pot pronunta pe hotararile Parlamentului, inclusiv pe cea de alegere a sa. Crin Antonescu nu mai poate dormi linistit. Democrat- liberalii nu au renuntat la ideea de a-l da jos de pe scaunul de presdinte al Senatului, iar faptul ca judecatorii Curtii Constitutionale au decis, ieri, ca se pot pronunta asupra hotararilor Parlamentului le-a ridicat mingea la fileu. Vasile Blaga a depus o sesizare la CCR pe tema demiterii sale din fruntea Camerei superioare, care ar urma sa fie judecata, potrivit unor surse din mediul politic, pe 26 septembrie. Judecatorii CCR ramasesera fara atributia de a se pronunta pe ho tararile Legislativului, dupa ce Guvernul Ponta a dat o OUG in acest sens in timpul demersului de suspendare a presedintelui Traian Basescu. USL fortase schimbarea presedintilor celor doua Camere, Vasile Blaga si Roberta Anastase, iar prin actul normativ urmarea sa impiedice invalidarea acestor manevre, scrie EVZ.
Dovada ca Udrea a inchis ochii in dosarul Greenfield. In articolul „Infringement pentru Romania, pe axa Videanu-Udrea”, publicat in 27 august 2012, ziarul „Adevarul” a prezentat pe larg cum cartierul Greenfield din Baneasa s-a ridicat in baza unor avize obtinute cu documente falsificate. Astfel, un drum forestier a fost luat cu japca de la stat pentru a deveni drum privat (cale de acces la cartier), iar proprietatile mai multor persoane au fost grav afectate. Tot in acest dosar, Comisia Europeana a deschis procedura de infringement impotriva Romaniei, din cauza unor avize de mediu si a extinderii retelei de electricitate in respectivul cartier. In plus, Parchetul a inceput urmarirea penala impotriva unor directori ai Impact SA, compania care a ridicat cartierul Greenfield in perioada 2006-2009, anunta Adevarul.
Suspendarea lui Basescu, imposibila. Curtea Constitutionala si-a pastrat ieri prerogativele si anulat legea – trecuta prin Parlament in timpul blitz-ului” anti-Basescu din iulie – de aprobare a ordonantei de urgenta care sustragea hotararile Parlamentului de sub autoritatea CCR. Decizia CCR de ieri era previzibila in masura in care nu exista nici un precedent in care Curtea Constitutiunala sa fi renuntat de buna voie la vreuna din prerogativele cu care a fost insarcinata de-a lungul timpului de Parlament. Scopul ordonantei de urgenta prin care i se retragea aceasta compententa si al legii de aprobare a respectivei Ordonante (38/2012) a fost unul conjunctural, legat exclusiv de circumstantele suspendarii lui Traian Basescu. Refuzand CCR posibilitatea de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului, USL a eliminat filtrul CCR si pericolul ca hotararea de suspendare sa fie declarata neconstitutionala asigurandu-se ca suspendarea ramane in intregime in puterea majoritatii parlamentare care a putut sa ignore nestingherita – asa cum a si facut-o – avizul CCR, informeaza Romania Libera.
Ponta traseaza regulile coabitarii cu Basescu. Premierul se arata dispus sa-i lase presedintelui politica externa si raportul MCV, dar cere ca acesta sa nu abordeze teme interne. Premierul Victor Ponta pare preocupat, in ultimele zile, de coabitarea cu presedintele Traian Basescu si se afla in cautarea unor reguli dupa care aceasta sa functioneze. „Intre presedintele Basescu si mine este o incompatibilitate personala fundamentala. Antipatia personala este importanta intre doi oameni politici si de aceea trebuie sa facem niste reguli mai clare”, a spus Victor Ponta la B1 TV. Este al doilea mesaj de coabitare pe care Ponta il transmite in ultimele zile. Intr-un interviu acordat cotidianului francez „Le Monde”, acesta s-a prezentat drept cel care a pus capat conflictului cu seful statului: „Eu am fost cel care am decis sa normalizez situatia cu presedintele, eu am hotarat sa pun capat luptei politice”, a spus el, scrie EVZ.
Cristian Preda: Antonescu ar trebui sa demisioneze de la sefia Senatului dupa decizia CCR de azi. Intrebarea e: are onoare? Cristian Preda a scris, miercuri, pe blog ca liderul PNL Crin Antonescu ar trebui sa demisioneze de la conducerea Senatului, daca mai are onoare, dupa decizia CCR de azi. „Dupa decizia de azi a CCR, care reinstituie dreptul Curtii de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului, Crin Antonescu ar trebui sa demisioneze de la sefia Senatului”, a scris Cristian Preda. Prim-vicepresedintele PDL a adaugat ca „blocarea judecatii CCR asupra hotararilor legislativului a fost o piesa esentiala din mecanismul inventat de USL si pus in miscare in iulie pentru a-l inlocui pe T.Basescu de la Cotroceni”, anunta Adevarul.
Sova si-a scos diploma de la Paris din CV. Unde dai si unde crapa: ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Dan Sova, acuzat, recent, de catre presa ca si-a falsificat CV-ul privind un master la Londra, si-a sters din potofoliu o diploma obtinuta la Paris. Mai exact, potrivit jurnalistului Andrei Badin, Dan Sova avea trecuta in CV si o diploma obtinuta la Paris, document care, insa, nu mai apare deloc in acelasi Curriculum Vitae postat pe site-ul Guvernului. Si mai concret, daca pana acum la capitolul „Educatie”, Dan Sova avea trecuta in CV si „Ecole de Formation du Barreau de Paris – Barreau de Paris, Franta (1996)”, aceasta lipseste acum cu desavarsire. In schimb, ministrul Sova mentioneaza acum un nou master la Londra. Noul master care apare in CV-ul lui Sova este „London School of Economics – M.S.c. in Politics and Government in the E.U.”, unde spune ca este „masterand part-time” din 2011 si pana in prezent, informeaza Romania Libera.