Sari direct la conținut

Initiativa legislativa: Un senator PSD vrea sa prelungeasca indemnizatia de somaj cu 4 luni si sa scuteasca angajatii si angajatorii de la plata contributiilor sociale in caz de somaj tehnic

HotNews.ro

Un senator PSD a depus un proiect de lege prin care, pana in 2015, indemnizatia de somaj sa fie prelungita cu 4 luni. Proiectul modifica OUG 28/2009 care prelungea indemnizatia de somaj cu 3 luni doar in anul 2009. In plus, proiectul de lege dispune ca, in cazul intreruperii temporare a activitatii angajatorului, timp de cel mult 90 de zile pe an, sa se faca o scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza.

Initiatorul legii, senatorul PSD Alexandru Cordos, a declarat pentru HotNews.ro ca dispozitiile se vor aplica doar in cazul de somaj tehnic si a concedierilor colective. Cu toate acestea, in textul proiectului de lege nu se specifica acest lucru in cazul prelungirii cu 4 luni a indemnizatiei de somaj si nu se pomeneste nicaieri de concedieri colective.

Potrivit proiectului de lege depus la Senat, OUG 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala ar urma sa fie modificata astfel incat, pana pe 30 iunie 2015, indemnizatia de somaj sa fie prelungita cu 4 luni.

In plus, in cazul intreruperii temporare a activitatii angajatorului in perioada 2012-2015, initiatorul legii propune sa fie acordata o scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, fara a fi afectata calitatea de asigurat a acestora, pentru o perioada de cel mult 90 de zile in fiecare an.

Totodata, sumele reprezentand indemnizatiile de care beneficiaza salariatii nu vor fi incluse in veniturile salariate si nu vor fi impozabile, pentru o perioada de cel mult 90 de zile in fiecare an.

Potrivit documentului de expunere a motivelor care insoteste proiectul de lege, initiatorul cere adoptarea sa in Parlament in procedura de urgenta si invoca nevoia de „a asigura un climat de protectie sociala salariatilor care urmeaza a fi concediati si pentru a preintampina iminenta unor tensiuni sociale”.

In plus, in Expunerea de Motive semnata de senatorul PSD Alexandru Cordos se spune ca proiectul de lege „vizeaza interesul public si prezinta elementele unei situatii extraordinare, ce nu sufera amanare, impunand adoptarea de masuri imediate pentru reglementarea unor masuri de protectie sociala”.

„Masurile propuse prin demersul nostru legislativ au ca efect imediat protectia persoanelor afectate de consecintele crizei economico-financiare pe care o traverseaza Romania, persoane care si-au pierdut deja locul de munca sau sunt supuse riscului de a si-i pierde”, mai mentioneaza initiatorul.

Iniatiatorul legii: Se va aplica doar in cazul concedierilor coelctive si inc azul somajului tehnic

documente

Proiect de lege – schimbare indemnizatie somaj

(18 Sept 2012) PDF, 97KB

Contactat de HotNews.ro, senatorul Alexandru Cordos a explicat ca proiectul de lege se va aplica doar in cazul concedierilor colective si doar in cazul somajului tenic. Cu toate acestea, in textul proiectului de lege (Vezi documentul in dreapta) nu se specifica acest lucru.

„Masura vrea sa vina in sprijinul angajatorilor in primul rand. Este vorba de o intrerupere a activitatii, de somajul tehnic. Doar atunci se aplica”, a declarat senatorul Alexandru Cordos.

„Presupunand ca fabrica sau compania are un plan de organizare si are nevoie de trei luni de zile pentru a trimite o parte dintre angajati in somaj tehnic. Pe perioada acelor luni ii platieste 75% macar, siar tatul contribuie prin a nu incasa contributiile. Apoi, dupa acele luni de zile, se reia activitatea cu acesti oameni care produc in continuare, iar angajatorul incepe sa plateasca iar cotnributiile la stat”, sustine senatorul.

„Nu este un proiect, cum s-ar zice, cu dedicatie. Este vorba de ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in economia romaneasca. Sunt fabrici care au nevoie de un minim de sprijin, de stimulente legislative pentru a-si continua productia. Sa le dam o mana de ajutor pentru pastrarea locurilor de munca si acest lucru sa insemne continuarea activitatii si aducerea de bani la buget”, a declarat senatorul PSD.

Initiatorul legii: Va fi un impact bugetar, dar va fi pe un termen limitat

Parlamentarul spune ca a discutat inclusiv cu ministrul muncii proiectul legislativ. Intrebat de impactul buegtar al proiectului, senatorul PSD a declarat ca exista si calcule pe care le va prezenta in comisiile de la Senat.

„Sunt mai multe unitati care au nevoie si de aceasta varianta ca si o ultima solutie in incercarea de a pastra locurile de mucna si, practic, productia. Am avut o discutie cu domnul ministru Pop, cu doamna ministru Campeanu sustin intr-o anumita forma aceasta propunere. Vom vedea in dezbateri. Este si o masura care va trebui discutata inclusiv si cu Comisia Europeana, fiind o masura oarecum de protectie sociala, dar mai mult este de pastrare a locurilor de munca.

Pana la prima comisie (n.r. comisie parlamentara unde se va discuta proiectul de lege) avem niste calcule. Impreuna cu Ministerul Muncii vom depune aceste calcule la comisie. Va avea un impact bugetar, dar va fi pe un termen limitat. Dar poate oferi posibilitatea continuarii activitatii in unele unitati”, sustine senatorul.

„Am solicitat procedura de urgenta. Asta inseamna ca va fi repartizat rapid la comisii si apoi comisia va analiza si va propune Biroului Permanent sa intre pe ordinea de zi a Senatului. Este o initiativa care vine sa rezolve niste lucruri de moment. Sunt necesare si alte elemente”, a mai declarat senatorul PSD Alexandru Cordos.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro