Sari direct la conținut

Consiliul de Administratie al TVR a aprobat programul de redresare economica a institutiei, ce prevede reducerea masiva a numarului de angajati

HotNews.ro

Consiliul de Administratie al Televiziunii publice a aprobat, in sedinta de marti, programul de redresare economica a institutiei, potrivit reprezentantilor acesteia. Proiectul programului – prezentat luni de HotNews.ro – fusese avizat de Comitetul Director pe 25 august si a fost comunicat intern asa incat cei interesati puteau sa transmita puncte de vedere si propuneri pana ieri dupa-amiaza, pentru a putea fi discutate in sedinta de azi a CA. Proiectul programului mentiona, intre altele, ca TVR ar urma sa aiba, dupa restructurare si reorganizare, 2340 de angajati, cu aproximativ 1.000 mai putin decat pana acum.

  • UPDATE Valentin Nicolau, membru in CA din partea angajatilor, califica pe blogul sau planul de redresare adoptat azi drept un „simulacru de restructurare”. Vezi la finalul articolului ce spune Nicolau despre acest program.

Pe langa reducerea numarului de angajati de la peste 3300 la 2340 si suspendarea emisiei TVR Info si TVR Cultural, programul prevede, intre altele, schimbari in strategia grilelor pentru posturile ramase, renegocierea contractelor comerciale ale institutiei si propuneri de modificari legislative. Printre acestea din urma se numara schimbarea „taxei” radio-TV in „contributie” si masuri pentru reducerea platilor pe care TVR trebuie sa le faca pentru organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor. Vezi detalii aici.

Potrivit unui comunicat de presa al TVR, Consiliul de Administratie a adoptat programul de redresare cu 10 voturi din 13. Hotararea CA, nota de fundamentare a acesteia si Programul in forma adoptata urmeaza sa fie trimise marti, spre informare, celor doua camere ale Parlamentului si catre Ministerul Finantelor Publice, asa incat documentul sa fie inscris pe ordinea de zi a sedintei de guvern din 1 septembrie. Discutarea lui de catre guvern este prezentata de TVR drept „conditie esentiala pentru esalonarea pe sapte ani a platii datoriilor fiscale ale SRTv.

Hotararea CA a fost luata cu 10 voturi pentru, doua impotriva si o abtinere. In CA au fost discutate si observatii si propuneri venite in urma comunicarii interne a proiectului de program, inaintea sedintei de azi.

  • Programul a fost elaborat de o echipa formata din: Claudiu Saftoiu – presedinte director general; Anne Juganaru si Cristian Nitulescu – membri CA; Beatrice Comanescu, Mihaela Voicu, Razvan Bucuroiu, Cristian Nicolau, Claudiu Lucaci, Dragos Niculescu – membri ai Comitetului Director; Titi Dinca, Horia Cazan, Viorel Neagoe, Mihai Enea, Liviu Nicolescu, Andras Demeter, Aurel Lintoiu, Cristian Zgabercea, Mihaela Botea, Catalin Nita, Dan Nanoveanu – specialisti.

Planul a fost intocmit dupa ce, la sfarsitul lunii iunie, guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care solicita CA al SRTv sa elaboreze, sa aprobe si sa puna in aplicare un astfel de masuri pentru rezolvarea situatiei financiare din TVR, prin plata datoriilor fiscale si negocierea unei reesalonari a celorlalte datorii. Programul se bazeaza pe un raport preliminar privind situatia din TVR si posibile solutii, adoptat de CA pe 10 august.

Potrivit deciziei de azi a Consiliului de Administratie, rezultatele aplicarii acestui program trebuie incluse intr-un raport care sa fie prezentat, in vederea aprobarii, la sedinta CA al TVR din 5 decembrie 2012.

UPDATEValentin Nicolau, membru in CA din partea angajatilor, califica pe blogul sau planul de redresare adoptat azi drept un „simulacru de restructurare”. Nicolau spune ca a votat impotriva planului „si nu impotriva ideii de restructurare” si descrie programul drept „expresia a cat a putut grupul de lucru sa incropeasca plecand de la tema data de Elwis Claudiu Saftoiu care, nestiind cum si ce trebuie sa faca, a cerut ajutor si a acceptat orice varianta numai sa fie ceva cu care el „sa se scoata” in fata Guvernului”.

Nicolau mai afirma, intre altele, ca:

  • Documentul adoptat este „o varianta, deloc inspirata, plina de greseli, incoerente si alte reziduuri ramase din reciclarea unor materiale mai vechi, prin metoda copy-paste. Incropita mai degraba pentru a face hatarul Guvernului si pentru a lasa senzatia ca „s-a lucrat”.”
  • „Noile grile de emisie, bazate pe austeritate, vor duce la scaderi de audienta si mai mari. Se va diminua atunci si mai mult aportul veniturilor din publicitate, pe fondul scaderii, luna de luna, si a incasarilor din taxa. In conditiile acestea, Planul de restructurare prevede o crestere a veniturilor!
  • „Si mai nerealist este ca Planul se bazeaza pe certitudinea obtinerii, in luna septembrie, a unui credit comercial de aproximativ 10 milioane de euro (singura sursa preconizata pentru plata salariilor compensatorii catre disponibilizati). Mai mult, se bazeaza pe bunavointa bancii de a reesalona datoria SRTv, reprezentata de o scrisoare de garantie bancara (cateva milioane de euro), cu termen de executie tot in luna septembrie!”
  • „Concluzionand, planul pleaca de la varianta hiper-optimista ca brusc vor creste incasarile din taxa si din publicitate, iar bancile se vor inghesui sa crediteze TVR si sa reesaloneze creditarile existente.”
  • „Cred ca toata aceasta devalmasie are, totusi, in spate o plasa de siguranta: promisiunea pe care Victor Ponta a facut-o de a creste taxa dupa alegerile din toamna. Perspectiva ca vor veni mai multi bani din taxa face inutil un proiect profesionist intocmit si arunca in derizoriu efortul de a fi facut o restructurare pe bune.”
  • „Prea multe din cele ce se-ntampla in TVR sunt doar efecte ale unor masuri luate de politicieni. Cineva spunea azi in sedinta ca de la Ministerul Finantelor „le-a venit” initial comanda ca in TVR sa mai ramana doar 800 de angajati, de aceea „ar trebui sa spunem merci” ca accepta sa ramana 2200! Un coleg din Consiliu, constatand politizarea excesiva, remarca apoi ca, daca nu-l mira atitudinea liberalilor care au mai procedat la concedieri colective, il mira, insa, atitudinea social-democratilor care n-au nici o tresarire sa dea afara 1000 de oameni.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro