Sari direct la conținut

Criza datoriilor suverane, marti 14 august. Principalele evenimente ale zilei: Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat cu 0,2% in al doilea trimestru. Bursa americana deschide in crestere usoara

HotNews.ro

16:47 Bursa din New York a deschis sedinta de tranzactionare de marti in crestere usoara, fiind mai optimista privind cresterea economica la nivel global dupa publicarea mai multor statistici incurajatoare atat din Statele Unite cat si din Europa, informeaza AFP.

Indicele Dow Jones a deschis cu o crestere de 0,1%, in timp ce indicele Nasdaq compozit de tehnologie s-a majorat cu 0,34%.

Wall Stret-ul a inchis luni fara directie, dupa o sedinta calma pe fondul absentei unor noi date referitoare la economia SUA si in ciuda cresterii slabe a Japoniei; luni, indicele Dow Jones Industrial a scazut cu 0,29%, la 13.169,43 puncte, in timp ce Nasdaq a castigat 0,05%, ajungand la un nivel de 3.022,52 puncte.

16:39 Principalele porturi portugheze au fost paralizate marti de o criza muncitorilor care protesteaza impotriva masurilor luate de guvern privind liberalizarea conditiilor de munca ale acestora, relateaza AFP.

Greva a afectat in special porturile Lisabona, Aveiro, Figueira da Foz (centru), Setubal si Sines (sud). In Lisabona, cinci cargouri s-au retras spre alte destinatii in timp ce alte patru au trebuit sa ramana in asteptare, conform Institutului Portuar si al Transporturilor Maritime.

Muncitorii din porturi protesteaza impotriva unui proiect al guvernului care doreste sa introduca forme de angajare temporare in functie de necesitatea fiecarui port. Aceste masuri sunt destinate in special imbunatatirii competitivitatii pietei muncii in raport cu alte tari concurente.

16:08 Vanzarile cu amanuntul din Statele Unite ale Americii au crescut mai mult decat prognozele in luna iulie, pe fondul revenirii cheltuielilor din magazine si achizitiilor din sectorul auto si de electronice, relaxand unele ingrijorari privind stagnarea consumului, relateaza Bloomberg.

Departamentul de Comert al SUA a comunicat marti o expansiune a comertului cu amanuntul in iulie de 0,8% (prima majorare din ultimele patru luni), dupa un declin de 0.7% din iunie, valoare care a fost revizuita in scadere fata de cifra anuntata initial.

Conform unui sondaj Bloomberg, economistii proiectau o crestere de 0,3 procente. De asemenea, vanzarile, cu exceptia celor din sectorul auto, au crescut cu 0,8%.

Imbunatatirea vanzarilor la comercianti precum GAP sau TJX, arata ca gospodariile populatiei americane privesc dincolo de incetinirea economica globala, pe fondul cresterii angajarilor.

In acelasi timp, rata somajului de maxim 8 procente mentine ritmul de crestere a cheltuielilor de consum, intarind perspectiva inaintata de Federal Reserve, banca centrala a SUA, care preciza ca, in trimestrele urmatoare, cresterea economica o sa ramana moderata.

14:22 Grecia a facut marti un imprumut exceptional, de 4,06 miliarde de euro, printr-o emisiune de titluri de stat pe trei luni la rate ale dobanzii in crestere, pentru a evita un posibil faliment, a anuntat agentia de gestiune a datoriei elene (PDMA), citata de AFP.

Rata dobanzii a fost de 4,43%, fata de 4,28% inregistrata la emisiunea precedenta.

Conform Ministerului de Finante, aceasta emisiune a vizat acoperirea nevoilor curente ale tarii si, eventual, sa ii permita plata unor obligatiuni in valoare de 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, titluri care ajung la scadenta pe 20 august.

14:10 Rata somajului din Portugalia, tara aflata sub asistenta financiara, a atins in al doilea trimestru al anului un nivel maxim istoric, de 15%, dupa ce in trimestrul precedent a fost de 14,9%, a anuntat marti Institutul national de statistica portughez, citat de AFP.

In prezent, tara are aproximativ 827.000 de someri, cu 152.000 mai multi in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, dintr-o populatie activa de 4,6 milioane de someri.

In randul tinerilor (persoane cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani), rata somajului a fost de 35,5%. Pentru intregul an 2012 guvernul portughez previzioneaza o rata a somajului de 15,5%, si de 16% in 2013.

13:29Productia industriala din Uniunea Europeana a scazut cu 0,9% in luna iunie 2012 comparativ cu luna precedenta, cand aceasta avusese o crestere de 0,8%, arata un comunicat al Eurostat.

In acelasi timp, pentru zona euro, productia industriala s-a redus in iunie cu 0,6% fata de mai, cand crescuse cu 0,8%.

In randul statelor pentru care datele au fost disponibile, productia industriala a scazut in 16 tari si a crescut in 5. Astfel, comparativ cu luna precedenta, cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Marea Britanie (-2,5%), Polonia (-2%), Estonia (-1,7%) si Italia (-1,4%). Cele mai mari cresteri au fost in Lithuania (18,6%), Slovenia (2,9%) si Irlanda (2,7%).

In Romania productia industriala a avut in iunie un recul de 0,5%.

In raport cu aceeasi luna a anului trecut (iunie 2012 – iunie 2011) productia industriala a avut un declin de 2,2% in Uniunea Europeana si de 2,1% in zona euro.

12:20 Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat cu 0,2% in al doilea trimestru din 2012, dupa ce in trimestrul precedent inregistrase o crestere nula, arata primele estimari publicate marti de Eurostat, citate de AFP.

Aceasta cifra este in conformitate cu asteptarile analistilor, insa exista mari disparitati intre statele din zona euro. Economiile din Spania, Italia si Cipru continua sa scada, in timp ce alte tari, precum Germania, au inregistrat cresteri.

Aceeasi scadere, de 0,2%, a fost precizata si pentru ansamblul celor 27 de state din Uniunea Europeana.

​11:45 Datele de la Banca Spaniei, publicate marti, arata ca imprumuturile pe care bancile spaniole le-au facut la Banca Centrala Europeana au ajuns la un nou nivel record in iulie, de 402 miliarde de euro, informeaza The Telegraph.

Cifra din iulie depaseste precedentul nivel maxim istori, atins in iunie, cand volumul sumelor imprumutate de bancile spaniole de la BCE a fost de 365 miliarde.

10: 42 Bursele europene deschid in crestere, marti, intorcand tendinta de scadere din ultimele zile, relateaza Reuters.

La ora 07:05 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a crescut cu 0,5%, la 1.099,97 puncte, dupa ce luni pierduse 0,4%.

Institutiile bancare au fost printre principalii castigatori, atat actiunile Credit Agricole, cat si cele ale Commerzbank majorandu-se cu 0,9%.

Conform AFP, indicele DAX al bursei din Frankfurt a crescut cu 0,8%, la 6.965,04 puncte dupa publicarea datelor privind Produsul Intern Brut al Germaniei, care a crescut cu 0,3% in al doilea trimestru al anului 2012.

Bursa de la Paris a deschis marti cu crestere de 0,56% (sau 19,18 puncte), indicele CAC 40 ajungand la 3.445,59 de puncte, dupa ce luni inchisese cu o pierdere de 0,27%. Cresterea a fost incurajata de cifra privind economia Frantei in al doilea trimestru, care a avut o crestere nula in trimestrul doi.

In plus, euro s-a apreciat cu 0,3% in fata monedei americane, cursul ajungand 1,2375 dolari pentru un euro.

Totodata, bursa din Japonia a inchis sedinta de marti in crestere, indicele Nikkei crescand cu 0,5% (sau 44,73 puncte), la 8,929,88 puncte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro