Sari direct la conținut

Cifrele oficiale arata ca desfiintarea canalelor de nisa TVR Cultural si TVR Info aduce mai putine economii decit desfiintarea canalelor TVR 2 si TVR 3​

HotNews.ro

​Principala decizie anuntata la sfarsitul saptamanii trecute de conducerea TVR pentru redresarea financiara a institutiei a fost incetarea emisiei canalelor TVR Info si TVR Cultural. Reducerea de cheltuieli astfel obtinuta este foarte mica pentru o institutie care spera sa acopere pierderile actuale in circa 7 ani. Raportul de redresare economica adoptat de Consiliul de Administratie al TVR prevede si alte masuri menite sa refaca echilibrul financiar al institutiei, dar acestea sunt vag formulate sau nu abordeaza deloc unele dintre motivele pentru care pierderile si datoriile institutiei au crescut vertiginos in ultimii ani.

  • In sedinta de vineri, 10 august, Consiliul de Administratie a adoptat un raport intocmit de un grup de lucru si o comisie de experti, document ce descrie mai multe propuneri de redresare economica a TVR. Un program de redresare trebuie elaborat pe baza acestui raport, care arata ca prin aplicarea propunerilor respective „SRTV va putea sa acopere pierderea existenta la finele lui 2012 in aproximativ 7 ani”.
  • Intr-un interviu pentru Mediafax, presedintele-director general al TVR Claudiu Saftoiu a declarat ca SRTv are o pierdere de 145,6 milioane de euro

Principala decizie luata vineri de CA al TVR: intreruperea emisiei TVR Info si TVR Cultural, pastrarea TVR 3 sub o alta forma

Potrivit estimarilor incluse in raportul adoptat vineri, costurile medii pe luna pentru canalele de nisa TVR Info si TVR Cultural totalizeaza circa 1,2 milioane de euro. Pe de alta parte, costurile medii pe luna pentru canalele TVR 2 – post care nu a avut niciodata o identitate anume – si TVR 3, „umbrela” centrala a studiourilor locale, totalizeaza circa 3 milioane de euro pe luna. Raportul arata ca TVR 1, TVR 2, TVR 3 ar urma sa preia „misiunea” posturilor care se desfiinteaza, dar nu precizeaza ce inseamna acest lucru in privinta resurselor utilizate.

Cum se compara costurile TVR Cultural si TVR Info cu cele ale altor canale TVR:

Raportul inclus in hotararea CA de vineri, 10 august, estimeaza costurile medii ale fiecarui canal in fiecare luna de functionare.

  • TVR Cultural (cu 35 de titluri de productii proprii si premiere in toamna lui 2011 si 28 de titluri in primavara lui 2012) are un cost mediu/luna de 320.698 euro.
  • Costul mediu / luna de functionare, in cazul TVR Info, este de 878.296 euro.
  • Comparativ, in cazul TVR 3 – care este pastrat sub o alta forma, la presiunile membrilor CA – costul mediu / luna de functionare este de 917.384 euro.
  • Costul mediu / luna pentru TVR 1 este de 4 milioane de euro, iar pentru TVR 2 – de 2,1 milioane de euro, potrivit estimarilor incluse in documentul prezentat vineri.
  • Raportul pe baza caruia a fost luata hotararea de vineri a CA precizeaza ca TVR Info si TVR 3 nu beneficiaza de masuratori de audienta, in timp ce rating-ul mediu pentru TVR 1 este de 0,7-1%, iar pentru TVR 2 – de 0,3%. Rating-ul mediu prezentat in cadrul TVR Cultural – 0-0,1%

Tot raportul grupului de lucru arata ca performanta TVR Info este greu de estimat, iar costul de productie este greu de calculat, implicand mai multe departamente din TVR:

  • „In absenta masuratorii audientelor sale, reusita sau eşecul acestui proiect (TVR Info – n.red.) nu pot fi evaluate decat indirect, raportand cheltuielile la ecourile obtinute.”
  • „In functionarea TVR Info sunt mai multe departamente din TVR, astfel incat costul real al productiei e greu de calculat”

In conditiile in care pentru activitatea celor doua posturi se folosesc resurse comune, nu se mentioneaza nimic clar in privinta unor eventuale disponibilizari, iar cel putin o parte dintre activitatile de televiziune vor fi transferate la posturile ramase, costurile de operare a TVR Info si TVR Cultural – circa 1,2 milioane euro pe luna – nu vor fi reduse decat partial. Si aceasta, in conditiile in care autorii raportului de redresare economica arata ca:

  • in prezent, cheltuielile lunare ale SRTv sunt de 10,3 milioane euro/luna
  • cheltuielile trebuie reduse pana la 5,1 milioane euro/luna, suma mai mica decat veniturile efective de 6,5 milioane euro pe luna. Diferenta de bani – aproape 1,5 milioane de euro pe luna, ar trebui redirectionata catre plata datoriilor.

TVR Info, relansat in primavara lui 2011 ca post de stiri, a starnit numeroase discutii privind „linia politica” in abordarea subiectelor interne – fie pro-PDL, pana la campania pentru alegerile locale, fie pro-USL, incepand cu aceasta campanie. Pe de alta parte, TVR Cultural nu a reusit niciodata audiente relevante, in pofida cooptarii unor realizatori precum Horia Roman Patapievici. TVR 3 este un „post umbrela” pentru studiourile locale si este stiut drept locul de aparitie „la televiziunea centrala” a autoritatilor locale: cel mai recent caz in care TVR 3 s-a facut remarcat a fost in campania electorala, cand televiziunea a primit o amenda din partea CNA – vezi detalii aici.

Cazul TVR Info: doar 4 angajati dedicati acestui post, fata de 35 de angajati SRTv si 24 de colaboratori

Potrivit unor informatii furnizate de TVR pentru HotNews.ro, la TVR Info lucreaza doar patru angajati cu Contract Individual de Munca (in schema organizationala, la TVR Info existau cinci posturi, dar unul, fiind vacant, se desfiinteaza in 15 august, conform unei decizii mai vechi a CA al TVR privind desfiintarea posturilor vacante). Pe langa acestia, la acelasi post mai lucreaza cu ordin de serviciu 35 de angajati ai SRTv si 24 de colaboratori.

Raportul grupului de lucru nu mentioneaza clar ce se va intampla cu angajatii posturilor desfiintate si mentioneaza ca „misiunea acestora” va fi preluata de canalele care vor ramane.

Care este situatia financiara la zi a TVR:

  • Potrivit directorului general Claudiu Saftoiu, citat de Mediafax, SRTv are la ora actuala o pierdere de 145,6 milioane de euro
  • Raportul grupului de lucru din TVR arata ca la 30 iunie 2012 obligatiile la bugetul statului se ridicau la 351,5 milioane de lei, iar alte obligatii de plata privind furnizorii – la 257,8 milioane de lei.
  • Raportul adoptat vineri mentioneaza reduceri estimate la 62,4 milioane de euro, dupa aplicarea tuturor masurilor prevazute in document
  • Raportul face referire doar tangential la eventuale masuri de disponibilizare colectiva, care trebuie discutate zilele acestea cu sindicatele. TVR are aproximativ 3.400 de angajati, dintre care, la finele lui 2011, circa 600 lucrau la studiourile teritoriale, potrivit ultimului raport de activitate al SRTv, respins in iunie de catre Parlament. Cheltuielile cu personalul s-au ridicat, in 2011, la 203 milioane de lei. Comparativ, cheltuielile privind prestatiile externe – excluzandu-le pe cele pentru statii si circuite, datorate SNR si acoperite in mare masura din fondurile de la bugetul de stat – s-au ridicat anul trecut la circa 158 milioane de lei.

Potrivit raportului adoptat de CA al TVR, „Date fiind limitele obiective de majorare a veniturilor (numarul finit al platitorilor, conditiile nefavorabile aferente vanzarii publicitatii) solutia redresarii este cea a reducerii semnificative a cheltuielilor.” Propuneri de reducere a costurilor si de eficientizare a cheltuielilor, incluse in raportul adoptat de CA al TVR:

  • intreruperea activitatii TVR Info si TVR Cultural
  • refacerea structurii organizationale a TVR, pentru eficientizarea activitatilor – nu este prezentata clar nicio simulare a felului cum aceasta masura ar duce la o eficienta financiara mai mare. In interviul acordat Mediafax, Claudiu Saftoiu vorbeste si despre „scoaterea din sistem” a unor angajati, dar aceasta trebuie negociata zilele acestea cu sindicatele. Atat raportul, cat si Claudiu Saftoiu mentioneaza scaderea numarului de pozitii de conducere (de pana la 75%, potrivit directorului general), dar nu precizeaza in ce fel anume se va petrece aceasta schimbare, cu exceptia faptului ca „toate posturile de conducere vor fi scoase la concurs”, in functie si de negocierile cu sindicatele.
  • Renegocierea unor contracte cu distribuitorii de filme – masura incercata si de precedentele conduceri TVR, inclusiv de Alexandru Lazescu in cazul filmelor Universal, contractate cu sapte ani in urma
  • modificarea cadrului legislativ
  • revizuirea tuturor contractelor comerciale
  • renegocierea tarifelor de retransmisie cu SNR, care „ar genera venituri din subventii mai mari la dispozitia televiziunii publice care ar putea fi folosite pentru investitii”
  • economii cu „telefonia fixa, mobila, consumul de combustibil, de energie si apa” – nu se precizeaza cum se vor face aceste economii
  • vanzarea autoturismelor cu o vechime mai mare de 15 ani

Cauzele majore ale situatiei financiare grave din TVR, asa cum sunt mentionate intr-un raport recent al Curtii de Conturi:

  • taxa TV a ramas neschimbata de multi ani, iar veniturile din aceasta sursa au ramas constante in pofida cresterii inflatiei
  • scaderea veniturilor din publicitate in ultimii ani
  • cheltuieli foarte mari cu resursa umana
  • cheltuieli peste posibilitati pentru achizitia de filme si programe sportive – cazuri precum UEFA Champions League (contract semnat in 2008) sau NBC Universal (contract vechi de 7 ani)
  • penalitati foarte mari acumulate pentru neplata datoriilor catre bugetul statului
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro