Claudiu Saftoiu: TVR are o pierdere de 145,6 milioane de euro; trebuie sa taiem in carne vie
Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, spune intr-un interviu acordat Mediafax ca SRTv are o pierdere de 145,6 milioane de euro, iar desfiintarea TVR Info si TVR Cultural, desi dureroasa, e necesara si va fi urmata, pana la 15 august, de renuntarea la toti colaboratorii TVR Info.
Vineri, in aceeasi zi in care Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a aprobat Programul de redresare economica a Televiziunii Romane, care prevede faptul ca TVR Info si TVR Cultural isi vor inceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 si TVR 3, Claudiu Saftoiu a acordat Mediafax un interviu in care explica pe larg necesitatea luarii acestei masuri, care va fi urmata de altele la fel de „dureroase”.
TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, conform „scenariului pesimist” creionat de conducerea televiziunii.
Ca sa exemplifice „dezastrul” in care se afla TVR, Saftoiu a precizat ca incasarile Televiziunii Romane sunt de 6.579.204 euro/ luna si cheltuielile de 10.310.897 euro/ luna. Planul de masuri avute in vedere de conducerea TVR prevede reducerea cheltuielilor la 5.107.774 de euro/ luna si folosirea excedentului de circa 1.471.430 de euro pentru plata datoriilor si pentru investitii.
„Aici la TVR, din nefericire, ani la rand, au existat pana una-alta, cel putin la prima impresie, complicitati (…) misiunea mea aici si a Consiliului de Administratie investit in Parlamentul Romaniei este de a opri jaful structurat in care s-a complacut ani si ani de zile Televiziunea Romana”, spune Saftoiu.
O problema foarte mare a TVR este si numarul foarte mare de angajati – aproximativ 3.400 de angajati. Saftoiu spune ca „numarul exact de scoateri din sistem” va putea fi precizat abia dupa finalizarea negocierilor cu reprezentantii sindicatelor din TVR, care vor incepe saptamana viitoare.
Pana atunci insa vor trebui sa plece cateva zeci de colaboratori de la TVR Info, televiziunea de stiri a SRTv care la 15 august isi va inceta emisia. „TVR Info nu a fost niciodata sustenabil financiar in TVR, era orfanul de lux al SRTv”, subliniaza Claudiu Saftoiu.
„Suntem asadar in situatia in care de la inceput am taiat in carne vie si din pacate lucrul acesta produce suferinta, frustrare”, spune Saftoiu, precizand insa ca el si actualul CA nu au venit in TVR „ca sa demoleze lucrurile bune”.
Va fi vorba mai degraba de o contractie „temporara” a TVR Info in TVR 1 si a TVR Cultural in TVR 2 (care va fi redenumit TVR 2 Cultural) si in TVR 3, pana la plata datoriilor SRTv, explica Saftoiu.
Si la Stirile TVR se vor produce modificari semnificative. Saftoiu precizeaza ca, la initiativa sa, CA a aprobat vineri ca Directia de Stiri sa treaca „sub o autoritate profesionala”, si sa nu ramana in subordinea presedintelui – director general al TVR, care este numit pe baza algoritmului politic potrivit Legii nr. 41 din 1994 privind organizarea si functionarea SRTv. Astfel, deontologia profesionala si independenta editoriala sunt garantate prin imposibilitatea imixtiunii presedintelui-director general in continutul emisiunilor informative.
„Este mana pe care o intind jurnalistilor din TVR, cu responsabilitate, generozitate si buna-credinta, mai cu seama celor care fac Jurnalul si stirile de peste zi. Vreau sa insemne un mesaj de depolitizare clara a continutului redactional in Televiziunea Romana”, spune Saftoiu, precizand ca departamentul Stirilor va fi coordonat de un producator general, care va raspunde in fata Comitetului Director din TVR.
Totodata, probabil pana in luna septembrie, TVR va organiza concursul pentru ocuparea functiei de director al Stirilor TVR, care este ocupat acum interimar de Claudiu Lucaci. De asemenea, „foarte curand” TVR va organiza concursuri pentru ocuparea tuturor posturilor de director din TVR.
In urma masurilor de redresare economica, Saftoiu estimeaza ca numarul sefilor din TVR (circa 120 de „sefi si sefi mai mici” in prezent) va scadea cu pana la 75%.
Prezentam integral interviul acordat Mediafax de Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Televiziunii Romane.
Reporter: Ati preluat mandatul de presedinte-director general al Televiziunii Romane de aproximativ o luna de zile. Ati fost jurnalist, ati condus si o alta institutie importanta a statului roman, Serviciul de Informatii Externe. Care sunt primele impresii din interiorul TVR?
Claudiu Saftoiu: Realizez din ce in ce mai acut responsabilitatea care apasa pe umerii mei, ca presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune cu privire la – si nu spun vorbe mari – soarta TVR. Intr-o luna de zile, am reusit sa fac turul marilor probleme cu care se confrunta Televiziunea Romana. In fiecare zi de lucru aici am constatat lucruri din ce in ce mai grave, situatii din ce in ce mai dificile cu care se confrunta si s-au confruntat diversele directii si departamente ale acestei institutii. Am constatat ca exista foarte multi oameni de buna-credinta, profesionisti in adevaratul sens al cuvantului, care asista neputinciosi la caderea continua a acestei institutii atat de importante pentru presa romaneasca. Ma anima o responsabilitate maxima, dar si o determinare sporita, pentru ca, pe masura ce am observat ca lucrurile sunt atat de dificil de rezolvat, s-a declansat o revolta a dorintei de a indrepta situatia. Mi s-a confirmat convingerea ca asa nu se mai poate. Aceasta concluzie a devenit mai apoi actiune, prin initierea unui sir de decizii, care au dus finalmente la formarea grupului de lucru si a comisiei subsecvente care in opt zile au reusit sa duca la bun-sfarsit un proiect care va sta la baza programului de reorganizare a SRTv. Ii multumesc domnului Cristian Zgabercea, raportorul grupului de lucru, pentru efortul competent si calificat pe care l-a depus, alaturi de profesionisti din TVR si experti externi, in elaborarea documentului final, sub forma proiectului de organigrama votat de CA al SRTv.
Rep.: Care sunt problemele majore ale postului public de televiziune?
C.S.: Marea problema este managementul defectuos. Ultimii doi ani pe care i-a trait Televiziunea Romana au reprezentat apogeul manierei defectuoase de a intelege si de a conduce Societatea Romana de Televiziune. Mai mult, din 2006 pana in 2011 avem practic o crestere constanta a pierderilor si cheltuielilor in termeni reali, nominali, in conditiile in care veniturile au ramas aproximativ aceleasi. Acesta nu este decat rezultatul unor decizii proaste. Nu vreau sa le spun altfel. Este rezultatul unui mod incalcit, confuz, fara directie, cu care s-a confruntat Televiziunea Romana avand o conducere, cel putin la nivelul presedintelui-director general, care a lasat foarte mult de dorit si ridica serioase semne de intrebare. In perioada ultima a predecesorului meu (Alexandru Lazescu, n.r.), am constatat ca acesta nu a invatat nimic din lectia TVR – anume ca totul costa si totul se plateste in TVR, daca nu se iau masuri la timp. Am fost absolut socat de faptul ca in ultima luna (a mandatului lui Lazescu, n.r.) s-au mai facut angajari si inca angajari pe salarii foarte mari in TVR, in conditiile in care raportarile din zona de contabilitate si financiara aratau ca este absolut imposibil sa se mai incarce televiziunea cu noi angajari. Au fost decizii aleatorii, cel putin decizii pripite, care au dus la o continua decadere a situatiei TVR. Am ajuns in asa fel incat la acest moment, inainte de a lua masurile pe care le-am anuntat la jumatatea lunii iulie, Televiziunea Romana sa acumuleze datorii lunare aproximative cu 2,5 milioane de euro mai mult decat in luna precedenta. Prin urmare, caderea Televiziunii Romane era una accelerata, de la luna la luna.
Rep.: Din ce veneau aceste pierderi?
C.S.: Aceste pierderi veneau din cresterea penalitatilor, creantelor care se adaugau la alte penalitati in aceasta sarabanda a pierderilor continue. O alta mare problema am constatat-o in ceea ce priveste comunicarea interdepartamentala, hiperbirocratia si atitudinea de stat in stat a unor oameni si multor entitati interne – foarte multe departamente care se suprapuneau si care produceau practic suprapuneri in activitate, in alocarea de resurse, in folosirea resurselor existente. Acest lucru a dus la o haotizare a managementului de zi cu zi al institutiei. Mai mult, printr-o analiza care va fi din ce in ce mai concentrata privind toate contractele TVR, angajate cu terti sau cu parteneri ai Televiziunii Romane, am constatat ca, intr-o proportie coplesitoare – peste 80% -, se pare ca conditiile contractuale favorizeaza partenerul si tertul si mai putin Societatea Romana de Televiziune. In curand, vom da publicitatii astfel de situatii care arata o atitudine absolut bulversanta a celor care au semnat aceste contracte si care duceau la defavorizarea din start, prin termenii contractuali, a institutiei pe care o conduceau sau pe care o reprezentau.
Rep.: Puteti sa-mi dati un exemplu de astfel de contract?
C.S.: Sunt date pe care le voi face publice intr-un mod structurat, organizat, in asa fel incat toate detaliile sa rezide in documentatia pe care o vom oferi, ca sa se inteleaga ca aici la TVR, din nefericire, ani la rand au existat complicitati in munca de televiziune, care nu mai arata deloc a fi munca de televiziune, ci un complex de imprejurari in care trebuia ca la sfarsitul zilei sa iasa un mic-mare profit, dincolo de beneficiile salariale. Aceste prime constatari, incomplete inca, dar bine orientate mi-au intarit convingerea ca misiunea mea aici, si a Consiliului de Administratie investit in Parlamentul Romaniei, este de a opri jaful structurat in care s-a complacut ani si ani de zile Televiziunea Romana.
Rep.: Daca o sa constatati nereguli – si spuneti ca ati gasit primele indicii in acest sens – aveti in vedere sa sesizati si autoritatile? Stiu ca exista o astfel de situatie la redactia Sport, in cazul sublicentierii de catre TVR a drepturilor pentru Euro 2012 catre Romtelecom.
C.S.: Este unul dintre cazurile care mi-au atras atentia. De altfel, trebuie spus ca in momentul in care ne-am aplecat mai cu atentie asupra contractului acesta dintre SRTv si Romtelecom-Dolce, cel care a semnat, printre altii, din partea TVR acest contract, cel care a facut preparativele pentru acest contract (Cosmin Cernat, n.r.) a iesit brusc din decor, printr-o demisie care nu mi s-a parut deloc onoranta. Din fericire pentru Televiziunea Romana, deja au fost sesizate organele abilitate. Am avut acum trei saptamani vizita unei echipe de anchetatori ai organelor abilitate, care a cerut sa ridice documente, in asa fel incat sa se poata decela exact o responsabilitate a ceea ce pare a fi un contract pagubos pentru Televiziunea Romana. Exemplele vor continua.
Rep.: Ati vorbit despre managementul defectuos din ultimii ani. Si Curtea de Conturi a constat acest aspect intr-un raport recent spunand ca la situatia financiara grava a TVR au contribuit deciziile manageriale defectuoase luate de fostii directori ai institutiei, dar si cresterea continua a cheltuielilor cu salariatii. Cati angajati are in prezent Televiziunea Romana?
C.S.: Aproximativ 3.400 de angajati. Suntem in situatia in care va trebui sa luam clar decizii cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea de a mai ramane cu un numar atat de mare de angajati. De altfel, acest prim pas foarte important, pe care l-am realizat astazi (vineri, n.r.) impreuna cu CA, prin aprobarea acestui proiect de reorganizare a societatii, va duce cu necesitate la elaborarea unui plan de masuri in urma caruia, intr-o forma sau alta, vor exista scoateri din sistem.
Rep.: Recent, un membru al CA (Lucia Hossu Longin, n.r.) a lasat sa se inteleaga ca ar urma sa fie concediati 1.000 de angajati ai Televiziunii Romane? Sunteti la fel de „optimist” ca respectivul membru al CA? Va fi o cifra atat de mare de disponibilizari?
C.S.: Asta numai optimism nu se numeste, este chiar o veste foarte proasta. Nu am ajuns in momentul acesta la declararea unui numar exact de scoateri din sistem, de aceea pot spune ca acea declaratie a fost facuta in nume personal, nu angajeaza oficial Televiziunea Romana. Este bine de stiut ca abia in urma negocierilor cu reprezentantii sindicali, in cadrul dialogului social, abia dupa aceasta etapa care va incepe foarte repede, saptamana viitoare, vom elabora planul de masuri, care va include intr-o anumita formula si aceste scoateri din sistem. Prin urmare numarul acesta de disponibilizari, aparut in mod neoficial in presa, este inexact. Mai devreme sau mai tarziu, concedieri la TVR vor surveni.
Rep.: In discutiile cu predecesorii dumneavoastra – Alexandru Sassu si Alexandru Lazescu – , acestia pareau constienti de necesitatea reducerii numarului de angajati, dar niciodata nu au reusit acest lucru din cauza contractului colectiv de munca si a clauzelor impuse de acest contract, respectiv acordarea a opt salarii compensatorii in cazul unei persoane concediate.
C.S.: Se ajunge chiar pana la zece salarii compensatorii, in unele cazuri. Din nefericire, este evident ca in momentul in care ne vom duce sa cerem astfel de sume, la rectificarea bugetara, acestea vor fi apreciate drept foarte ridicate. Printre primele lucruri pe care le vom discuta cu sindicatul major din TVR va fi si cuantumul salariilor compensatorii, in eventualitatea in care se va recurge la concedierile colective. Asa ca lucrurile sunt dificil de anticipat in acest moment. Dar discutia trebuie sa aiba loc si nu ne vom ridica de la masa negocierilor, pana nu vom agrea impreuna cu sindicatul – care este un partener absolut obligatoriu, cu un rol sanitar binevenit in efortul comun de redresare a SRTv – o solutie, in asa fel incat tot ce va urma in ceea ce priveste implementarea planului de redresare sa urmeze strict cadrul legal, sa produca cat mai putine daune atat angajatorului, cat si angajatului care va fi disponibilizat si sa dea o satisfactie rezonabila incheierii raporturilor de munca cu TVR.
Rep.: Aveti o estimare cat ar insemna sa restructureze televiziunea publica 1.000 de posturi in conditiile actualului contract colectiv de munca?
C.S: Astazi (vineri, nr.) am facut primul pas foarte important – agrearea de catre CA al TVR a necesitatii gasirii solutiilor pentru redresare. Abia dupa acest moment vom face proiectii financiare. Am avut cateva momente foarte importante, uneori extrem de tensionate, in cadrul lungii sedinte a CA. Am apreciat finalmente intelepciunea si spiritul practic, pragmatic si mai cu seama responsabilitatea membrilor CA. S-a inteles ca trecem printr-un moment irepetabil, si anume ultima sansa de a porni cu Televiziunea Romana la un nou drum. Spuneati ca astfel de imperative au avut si celelalte administratii, mai cu seama ultima administratie a domnului Lazescu. M-am intrebat intotdeauna cum fostul PDG a putut ramane atat de insensibil la alertele permanente, la incendiile permanente care-l inconjurau, fara sa ia taurul de coarne niciodata. Mai mult decat atat, cele peste 350 de angajari pe care le-a facut in plus, in ultimii doi ani, arata clar ca ceva s-a intamplat in capacitatea acestuia de a discerne asupra destinului institutiei pe care o conducea. Daca domnul Lazescu ar fi luat macar 10% masuri din cat si-a propus, nu as mai fi ajuns eu si actualul CA in situatia de a face ajustari dramatice, in ceea ce priveste organigrama Televiziunii Romane.
Rep.: Poate ca domnul Lazescu s-a gandit la faptul ca pozitia dumnealui este efemera in fruntea Televiziunii Romane.
C.S.: Da, dar si pozitia mea este efemera. Asta nu ma impiedica sa actionez determinat si de indata, atunci cand constat ca altfel nu se mai poate. Cand casa iti ia foc sau se umple cu apa, trebuie sa faci ceva, nu astepti ca apa sa-ti ajunga la gat sau ca focul sa-ti arda pielea de pe tine. Lucrul asta va ramane pentru mine un mister, si anume indecizia de a lua masuri ferme la TVR a fostului presedinte-director general.
Rep.: Domnul Alexandru Lazescu a declarat in fata Comisiilor de cultura din Parlament ca este nevoie de un mandat intreg de patru ani ca sa poata fi judecat cineva in activitatea sa de management. Dumneavoastra cum vedeti lucrurile?
C.S: Precizez ca urmatorul Raport de activitate al SRTv va fi prezentat in Parlament dupa 6 luni, nu la un interval de un an, ca pana acum, dat fiind situatia speciala in care ne aflam. Implementarea unor masuri radicale, asa cum sunt cele pe care le vom lua, in urma votului dat de CA pentru noua organigrama, depinde foarte mult de modul in care incepi. Este ca intr-un meci. Daca in primul sfert de ora stai pe teren si reusesti sa mai si marchezi, ai sanse sa termini in picioare meciul si, mai mult decat atat, chiar cu o victorie. Inceputul e foarte important. Am demonstrat impreuna cu noul CA determinare, hotarare si buna credinta in misiunea care ne-a fost incredintata de catre Parlamentul Romaniei. La o luna si zece zile, deja primele masuri au inceput sa-si arate efectul. Acum aproximativ zece zile ati publicat masurile de sistare a contractelor conexe si de drepturi de autor pentru salariatii SRTv, blocarea platilor pentru orele suplimentare. Sunt lucruri care incep sa isi arate efectul si care duc la o economie pe care noi am apreciat-o la peste un milion de euro. Probabil va fi mai mult decat atat. Astfel de decizii care vor urma vor descarca Televiziunea Romana de multe cheltuieli care s-au dovedit a fi nu numai inutile, dar si sufocante pentru bugetul televiziunii.
Rep.: Cea mai mare problema a TVR pare si din exterior aceasta a datoriilor pe care televiziunea publica le are la bugetul de stat, dar si la alte entitati. Datoriile SRTv erau de 124,72 milioane de euro la sfarsitul lui 2011. La cat se ridica datoriile TVR in acest moment?
C.S.: TVR a inregistrat in august 2012 o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro. Perioada de redresare pentru a plati aceasta datorie este de 7,5 ani. Trebuie sa spun insa ca grupul de lucru a luat in calcul scenariul cel mai pesimist – the worst scenario -, pentru ca in momentul in care planul de masuri va contine cifre, raportari, statistici, previziuni si proiectii financiare in concret, este foarte posibil ca puterea noastra de a economisi sa ne duca la aproximativ 5 ani de plata a datoriilor cumulate. Suntem asadar in situatia in care de la inceput am taiat in carne vie, si din pacate lucrul acesta produce suferinta, frustrare si ne asteptam ca aceste atitudini, de inteles de altfel, sa fie o prioritate in ceea ce priveste comunicarea necesitatii schimbarilor la TVR.
Rep.: Ati luat decizia sa desfintati TVR Info si TVR Cultural, dar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 care se va redenumi TVR 2 Cultural. Puteti sa imi spuneti detaliat de ce ati ajuns sa desfintati televiziunea de stiri a Societatii Romane de Televiziune, dar si televiziunea culturala? Este totusi un semnal puternic desfintarea unui post cultural.
C.S.: Foarte adevarat si necesita explicatii obligatorii. Eu si actualul CA nu am venit aici sa demolam lucrurile bune. Nu am venit sa distrugem otova lucruri care au reprezentat in cea mai mare parte o identitate a Televiziunii Romane de atatia si atatia ani. Imperativul care ne-a condus in acest efort de redresare a fost cel de a trece cu curaj peste aceasta perioada temporara de criza profunda cu care se confrunta SRTv si sa incercam ca, prin aceasta contractie foarte serioasa a structurii de functionare a TVR – pentru unii frustranta si ingrijoratoare -, sa revenim intr-un echilibru in ceea ce priveste posibilitatea de a ne plati datoriile, pentru ca din economiile pe care le facem ulterior sa investim in Televiziunea Romana. Doar asa, astfel de proiecte despre care ati vorbit (TVR Info si TVR Cultural, n.r.) vor putea reaparea. Dar trebuie sa subliniez ceva foarte important aici: nimic din ce e bun nu se pierde in Televiziunea Romana.
De exemplu, experienta TVR Info – in multe aspecte ale sale, dar nu in toate – este una absolut pozitiva pentru TVR, nu va fi pierduta. Imaginati-va ca in decurs de numai doi ani, indiferent de motivele mai mult sau mai putin jurnalistice pentru care a aparut TVR Info si de oportunitatea reala sau nu a aparitiei unei televiziuni de stiri platita din taxa TV, pe o nisa extrem de competitiva cu celelalte televiziuni de breaking news, procesul a dus la crearea unui stil, a unei atitudini jurnalistice distincte in TVR. Este vorba despre un jurnalism alert, prompt, un jurnalism pe care l-as putea numi impetuos, dar cu o atitudine echilibrata, in ceea ce priveste exercitiul moderarii. Foarte adevarat este insa ca, in multe cazuri, la TVR Info am observat si renuntari de la deontologia profesionala, care au fost strict amendate. Misiunea TVR Info va fi preluata de TVR 1, principalul canal de televiziune in TVR in momentul acesta, caruia dorim in mod special sa-i readucem importanta cuvenita atat in cadrul SRTv, cat si in cadrul peisajului media din Romania. Actualitatea, momentul cotidian, reflectate prin regimul de breaking news vor fi transferate, cu tot ce inseamna beneficii pentru cetateni, pentru telespectatori, la TVR 1. TVR 1 va deveni principalul canal de informatie si de actualitate in Televiziunea Romana. Vom avea posibilitatea sa cream breaking news-uri, exact cum se intampla la o televiziune de stiri de nisa. Nu se pierde misiunea TVR Info, dimpotriva. Acest canal care a pornit ca un experiment si care in timp a lasat o buna impresie pentru multi ramane in portofoliul de profesionalism al TVR. Trebuie spus ca dupa calculele pe care le-am facut, intre primele masuri pe care le vom lua va fi si inchiderea, la 15 august, a TVR Info. Anunt aceasta, pentru ca, datorita aparitiei cu totul intempestive a TVR Info acum doi ani, s-a ajuns la aparitia unor dificultati majore in gestionarea activitatii acestui canal. TVR Info nu a fost niciodata sustenabil financiar in TVR, era orfanul de lux al SRTv.
De asemenea, pot spune ca TVR Cultural, care este o efigie pur si simplu a Televiziunii Romane si care a bucurat o nisa selecta, pretentioasa si valoroasa a telespectatorului roman, ramane pe mai departe sa-si pastreze spiritul pe o dubla platforma, respectiv in cadrul grilelor TVR 2 Cultural si ale TVR 3. Va fi o misiune preluata si cred eu chiar imbogatita si imbunatatita, pentru consumatorii de emisiuni pe canale dedicate artei si culturii, in formatul TVR 2 si TVR 3. Prin urmare as dori sa se stie, pentru ca si pentru noi aceasta este cea mai dureroasa decizie pe care am putut sa o luam – inchiderea acestor canale -, ca da, cultura este la ea acasa la TVR.
Rep.: TVR Cultural nu va mai exista in formula actuala tot de la 15 august, odata cu TVR Info?
C.S.: Vom transfera atat partea de grila cat si partea de resurse, colectivele redactionale ale TVR Cultural spre TVR 2 Cultural si TVR 3, intr-o perioada nu atat de scurta, imperativa, cum se intampla cu TVR Info, datorita marii incarcari de sarcina pe care ne-a impus-o canalul de stiri. Dar se va intampla tot curand si lucrul acesta. Eu sper ca planul de masuri, care prevede operationalizarea deciziilor de comasare, sa poata cuprinde inclusiv transferurile de la TVR Cultural. Adica TVR Cultural sa se inchida in momentul in care intreaga grila si planul de masuri vor fi aprobate si in felul acesta sa mai ramana o perioada nu foarte lunga in functiune. TVR Interactiv de asemenea se duce in zona Stirilor.
Rep.: Dar TVR Interactiv era doar un departament, nu un canal de sine statator.
C.S.: Sigur, el intra in coordonarea Directiei Stiri. As mai adauga un lucru la care tin mult. A fost o initiativa personala si am cerut lucrul acesta in planul de masuri de redresare, ca Departamentul Emisiunilor Informative si Sportive, fostul DEIS, care acum isi schimba titulatura, sa treaca din subordinea, de sub autoritatea administrativa a presedintelui-director general sub o autoritate profesionala. Este mana pe care o intind jurnalistilor din TVR, cu responsabilitate, generozitate si buna-credinta, mai cu seama celor care fac Jurnalul si stirile din timpul zilei. Am fost jurnalist, inteleg care sunt conditionarile si mai ales obligatiile, dar si libertatile profesionale ale jurnalistilor. Scoaterea Stirilor de sub autoritatea administrativa a PDG, evident si indusa cumva politic, pentru ca postul pe care il ocup se datoreaza unui vot politic, trebuie sa fie inceptul depolitizarii clare si definitive a continutului redactional in Televiziunea Romana, in zona stirilor si nu numai. Mai mult, tot astazi (vineri, n.r.), CA a aprobat si prezentarea in cadrul propriilor sedinte a monitorizarii aparitiilor politice pe canalele TVR. In felul acesta, tot ceea ce ar putea insemna un posibil derapaj zilnic de la echilibrul politic, sa fie imediat indreptat. Este un efort pe care il voi face intotdeauna. Stiu ca miza cea mare in ce priveste televiziunea publica, pentru parte din actorii politici, este sa o conoteze politic. Nu e un simplu gest ceea ce am cerut sa se intample, organigrama va dovedi ca din momentul in care intram in implementarea acesteia, lucrurile vor intra intr-o zona de profesionalism exclusiv jurnalistic in ceea ce priveste optiunile pentru setarea stirilor, pentru selectarea acestora, pentru echilibrul politic, pentru ca tot urmeaza sesiuni peste sesiuni politice in Romania si acuzatiile de politizare a TVR vor reaparea. Vom face tot posibilul sa nu dam nimanui – partid politic, politician, comentator ori analist politic – prilejul sa revina cu astfel de critici.
Rep. Dar sub ce autoritate va functiona Directia Stirilor din TVR?
C.S.: Directia Stirilor va fi coordonata de un producator general, care are in atributii profesionale atat zona de redactional, cat si cea de asigurare a resurselor. Este vorba despre o coordonare unitara a acestui efort jurnalistic la nivelul intregii Televiziuni Romane, care sa evite ceea ce am gasit aici – suprapunerea multor activitati, multor solicitari de resurse.
Rep.: Acest producator general va raspunde in fata Comitetului Director?
C.S.: Sigur ca da. Si in fata Consiliului de Administratie, daca situatia o va cere. Comitetul Director – care este executivul Televiziunii Romane – ia act de explicatiile sau de alegerile, deciziile pe care le ia sau face producatorul general, ca si directorul de la Directia Stiri. Pentru mine, decizia de a trece de sub autoritatea administrativa a PDG sub o autoritate profesionala departamentul de Stiri reprezinta o insanatosire clara a jurnalismului de calitate in Televiziunea Romana.
Rep.: Mai ales ca recent decizia dumneavoastra de a-l numi pe domnul Claudiu Lucaci in pozitia de director interimar la Stiri nu a trecut neobservata. Si mai departe decizia dumnealui de a o numi pe doamna Monica Ghiurco coordonator al dezbaterilor si productilor de stiri la TVR, la fel nu a trecut neobservata. Credeti ca prin noua decizie o sa mai temperati aceste acuzatii?
C.S. Criticile pe care le aduce mediul de analiza media sunt binevenite. Intotdeauna voi privi cu atentie si voi respecta punctele de vedere ale confratilor si ale comentatorilor avizati in media. Vreau sa spun ca de fapt ceea ce am decis si anume alegerea lui Claudiu Lucaci si mai apoi desemnarea doamnei Monica Ghiurco ca si coordonator general al informatiilor in Televiziunea Romana va necesita validarea expresa a acestora, sau invalidarea lor, in urma unor concursuri pe post. Curand, vom scoate la concurs primele posturi de directori din cele cinci directii, in asa fel incat oamenii aceia – dupa ce va fi aprobat, sper cat mai repede planul de redresare si de implementare a atributiilor noii organigrame – sa isi poata la randul lor face selectia necesara, pentru ocuparea de posturi in Televiziunea Romana. Abordarea profesionala pe care o avem este una legala, deschisa si competitiva. Unul dintre atuurile noii organigrame va fi o competitie interna intre canalele TVR. Va fi vorba despre o competitie profesionala, o competitie a valorilor si a managementului intern calificat. Vom avea astfel posibilitatea ca de acum inainte sa stim cat intra intr-un canal si cat iese ca profit, ca audienta, iar lucrul acesta arata o limpezire a structurii organizationale a SRTv.
Rep.: Desfiintarea unor structuri inseamna implicit si reducerea numarului de sefi din TVR? Cu cat la suta se va reduce numarul de sefi din TVR?
C.S.: Daca avem in vedere ca in vechea organigrama aveam in jurul cifrei de 120 de sefi si sefi mai mici, in momentul acesta putem spune ca am operat o scadere dramatica, dar pozitiva, la nivelul pozitilor de conducere in interiorul Televiziunii Romane de 70-75%. De asemenea, si nivelurile de filtru si de avizare a unor documente, de circulatie a documentelor va fi redus, iar eficienta in activitate va spori in mod evident.
Rep.: Dar ma gandesc ca toti acesti directori care o sa ramana fara directorat o sa dea in judecata Televiziunea Romana spunand ca au castigat niste concursuri. Cum vedeti lucrul acesta?
C.S.: Sigur, aici este problema cu care ne confruntam. De aceea in planul de redresare vom avea specificat un calendar, un parcurs atat al scoaterilor din sistem, cat si al concursurilor pe care le vom organiza in conditiile noii organigrame. Potrivit Contractului Colectiv de Munca (CCM) nu ne putem atinge decat asa de salariile mari, pentru ca in mod exceptional, in CCM al SRTv sporurile si vechimea au intrat in unele situatii chiar in salariul de baza. Nici nu te poti atinge de ele. Sunt situatii pe care va trebui sa le rediscutam in mod obligatoriu in curand, in cadrul dialogului social.
Rep.: O sa scoateti la concurs toate posturile de conducere si ma refer inclusiv la posturile de director de canal?
C.S.: Toate posturile de conducere vor fi scoase la concurs. Vom face de asa maniera incat sa existe criterii obiective, profesionale, in urma carora oamenii sa ocupe acele posturi. Nu e nimic la intamplare, nu reprezinta hachite ale noii conduceri, ca imi place de acela sau de acela. In niciun caz nu vom face lucrurile acestea.
Rep.: Sa revenim putin la TVR Info si TVR Cultural. Ce se intampla cu echipele de acolo, dar cu directorii, pentru ca fiecare dintre aceste televiziuni are cate un director?
C.S.: Sa o luam pe rand. TVR Info are o situatie aparte, parte din cei care lucrau la TVR Info in zona de emisie sunt detasati de la Directia Emisiuni Informative si Sport, prin urmare se vor intoarce. Dar sunt si foarte multi colaboratori care ne vor parasi. SRTv are aceasta obligatie de a plati si pentru ei. Au existat intarzieri la plata, abia ieri (joi, n.r.) am reusit sa le dam o parte din banii de pe luna mai.
Rep.: Cand va vor parasi acesti colaboratori ai TVR Info?
C.S.: La 15 august. Calculele arata ca nu este sustenabila retinerea lor.
Rep.: Despre cate persoane vorbim?
C.S.: Este vorba de 24 de persoane.
Rep.: Acest canal este infiintat in structura actuala – televiziune de stiri – de catre fostul PDG Alexandru Lazescu. Vor pleca toti colaboratorii adusi de dumnealui?
C.S.: Vom renunta la colaborarea cu acestia. In fond, scopul pe care noi il avem acum este practic o economie la sange in ceea ce priveste functionarea SRTv. Obiectivul scaderii costurilor face ca gandirea ofertei editoriale sa tina cont in mod foarte strict de situatia momentului. In luna august, in TVR, sunt incasari de 6.579.204 euro si cheltuieli de 10.310.897 euro. Asta inseamna un deficit de aproape 4 milioane de euro/ luna. Prin planul de masuri pe care sper sa il ducem rapid la bun sfarsit, vom ajunge la reducerea drastica a cheltuielilor la un nivel aproximativ 5.107.774 de euro. Si vom avea repede, daca lucrurile vor merge cum trebuie – pentru ca noi trebuie sa convingem si autoritatile statului ca vom face aceasta restructurare – un excedent de 1.471.430 de euro, pe care-l vom folosi pentru plata datoriilor, dar si pentru investitii in TVR. Trebuie sa intelegem un lucru: la vremuri de criza, la dezastrul momentului, a trebuit sa luam aceste masuri, care supara lumea si este normal sa supere. Dar dupa ce vom reusi sa echilibram balanta de venituri si cheltuieli, soarele va rasari din nou la TVR si acest lucru se va intampla curand.
Rep.: Sa revenim putin la cazul punctual al TVR Cultural si TVR 2. O sa aveti doi directori. Ce se va intampla cu oamenii de la cele doua posturi?
C.S.: Acestea sunt lucruri pe care le vom avea in detaliu in momentul in care tot ceea ce inseamna organigrama si umplerea functiunilor si a rolurilor si a atributiilor va fi clar stabilit. Evident, din doi sefi trebuie sa ramana unul. Acel post va fi scos la concurs. Dar pana atunci, eu nu pot umbla la salarii in niciun fel. Sa tai salariile sau sa nu le mai dai salariatilor parte din ele este un lucru periculos, pentru ca asta iti atrage evident procese, potrivit legislatiei muncii. Pentru o perioada, TVR 3 si TVR 2 vor fi intr-un fel obligate sa utilizeze un program care sa coste cat mai putin. Cu costuri minime vom acoperi o perioada bulversanta, in lunile august si septembrie. Oamenii ajung sa fie mai multi, in lipsa canalelor care dispar, iar pana la a se lua masurile necesare vom ramane in situatia aceasta – mai multi intr-un birou -. Si abia dupa ce se va stabili grila de programe si necesarul umplerii cu resurse si cu personal, atunci se declanseaza concursurile si, ulterior, plecarile din TVR. Noi speram sa nu existe un interimat indelungat in aceasta perioada de tranzitie. In curand, probabil pana in luna septembrie, vom organiza concursul la Stiri.
Rep.: De ce ati decis mentinerea TVR 3?
C.S.: Acesta a fost unul dintre elementele pe care s-a discutat foarte mult astazi (vineri, n.r.). E un amendament (o opinie comuna a membrilor CA), care practic a survenit in momentul in care a fost acceptata cu toata responsabilitatea – si inca o data le multumesc colegilor din CA ca au facut lucrul acesta – proiectul de reorganizare a SRTv. In fond, TVR 3 isi va pastra in formula actuala cu rolul de a ridica la nivel national o oferta jurnalistica menita sa acomodeze elemente de cotidian, de actualitate regionala si locala. TVR 3 are rolul lui, sa coaguleze la nivelul informatiei de interes national aspecte de viata cotidiana, sociala, politica, economica din toate colturile tarii. Noi avem acest beneficiu al studiourilor teritoriale, care au o emisie regionala. E adevarat una relativ restransa, fiindca o acoperie de putin peste 6% in teritoriu este inca putin, in unele cazuri, si va trebui sa lucram la lucrul acesta. De asemenea, TVR HD e un proiect pe care il avem in vedere pentru ca, practic, canalul HD reprezinta o optiune tehnologica pe care vrem sa o folosim in mod prioritar, atat pe TVR 1, cat si pe TVR 2 Cultural. Este necesara o investitie, in asa fel incat telespectatorii sa poata privi programele Televiziunii Romane in format HD, ca optiune, in paralel cu formatul de pana acum.
Rep.: Termenul dat de Guvern pentru reorganizarea TVR era de 45 de zile. Ce urmeaza dupa aprobarea de catre CA a strategiei de reorganizare?
C.S.: Urmeaza ca in perioada 14-16-17 august sa avem dialogul social cu sindicatele. Am facut deja invitatia la inceperea negocierilor, pentru ca pana in 18-19 august sa fim gata sa prezentam planul de masuri. Grupul de lucru va continua sa lucreze intr-un ritm sustinut, unii ar spune infernal, dar vom ajunge la definirea planului de masuri si bineinteles a calendarului de implementare, la timp.
Rep.: Cand o sa faceti informarea la Guvern?
C.S.: Suntem nevoiti, obligati sa prezentam acest plan foarte repede. E august, e vacanta parlamentara, vom pune planul de masuri de redresare a televiziunii publice foarte repede pe masa Guvernului si a Ministerului de Finante, pentru ca avem nevoie de garantii guvernamentale ferme, menite sa ne ajute sa nu fim executati de bancile care ne-au creditat pana acum. Suntem sub un imperativ de cateva zeci de zile, in ceea ce priveste demnostrarea din partea TVR a hotararii si capacitatii de a se reorganiza si eficientiza. De data aceasta nu se glumeste cu reforma la TVR, dimpotriva. Suntem pe cale sa facem treaba care trebuia facuta de mult timp si, daca ar fi fost facuta gradual, nu am fi ajuns la astfel de decizii foarte dureroase.
Rep.: Ati vorbit despre economii, despre restructurare. Daca o sa mearga lucrurile asa cum va propuneti, aveti in vedere si un plan de achizitii? Ma refer in special la competitii sportive, precum UEFA Champions League.
C.S.: Aceasta este o discutie inca timpurie. Dar am deja primele inputuri cu privire la strategia de achizitii in ceea ce priveste oferta Televiziunii Romane catre telespectatorul roman. Vom ramane strict in zona misiunii care ne defineste, vom fi aici ca sa promovam, sa conservam si sa ducem mai departe valorile romanesti, fie ele din zona artistica, din zona sociala, sportiva. Ii urmarim cu mijloacele jurnalistice pe romanii care performeaza aici sau in afara tarii. Vom urmari echipele nationale in planul sportului romanesc, care merg mai departe in campionatele europene si nu numai. Vom fi acolo unde sportivii romani fac performanta si urca in ierarhiile mondiale. Prin urmare cu banii pe care ni-i putem permite vom asigura intai de toate promovarea culturii romanesti si a valorilor romanesti.
Rep.: Credeti ca pana la finalul acestui an o sa reusiti implementarea macar a unei parti din aceasta strategie?
C.S.: Evident, a unei mari parti din aceasta strategie. Sunt absolut convins ca la modul si ritmul in care ne-am angajat sa facem schimbarile in TVR acest lucru este realizabil. Si vom avea intotdeauna grija ca cei cu care suntem in acest efort de redresare, cei care raman, cei care pleaca, sa stie ca primesc un egal respect din partea Televiziunii Romane. De pilda, eu chiar vreau sa aduc multumiri colaboratorilor de la TVR Info care vor trebui sa plece foarte curand de la TVR. E o decizie manageriala, insist sa spun lucrul acesta. Nu are nimic de-a face cu politica. Este vorba de necesitatea ca in perioada aceasta de criza extrema, de dificultati financiare majore, fara solutie in afara restructurarii, sa fie luate aceste decizii. Iar din punctul acesta de vedere, imi asum aceasta responsabilitate de a taia in carne vie.