EXCLUSIV FOTOGALERIE Bloc de patru etaje peste cladirea fostului restaurant "Cina", monument istoric
Cladirea celebrului restaurant „Cina”, de langa Ateneul Roman, ar putea fi demolata partial si integrata intr-o constructie noua, de patru etaje (25 metri inaltime), potrivit unui proiect imobiliar prezentat, miercuri, la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Alaturi, pe partea cu Ateneul ar urma sa se construiasca inca un bloc de patru etaje. Cladirea „Cina” a fost construita in 1907 si are statutul de monument istoric. Deocamdata proiectul nu a primit unda verde, urmand sa fie rediscutat in sedintele viitoare.
- Da click pe fotogalerie pentru a vedea proiectul
Proiectantii, biroul de arhitectura Asix Design, au prezentat Comisiei Tehnice de Urbanism trei variante pentru acest proiect:
– construirea unu corp nou de cladire de patru etaje, in lateralul restaurantului, pe partea cu Ateneul. Fatada cladirii restaurantului ar fi urmat sa fie pastrata, iar in interior construita o cladire de patru etaje. In acest moment, cladirea veche are 2 etaje. Functiunea cladirilor noi: alimentatie publica, birouri, comert.
– construirea unu corp nou de cladire de patru etaje, in lateralul restaurantului, pe partea cu Ateneul si a unei cladiri de 2 etaje pe partea cu Biblioteca Central Universitara. Fatada cladirii restaurantului ar fi urmat sa fie pastrata, iar in interior construita o cladire de patru etaje. Functiunea cladirilor noi: alimentatie publica, birouri, comert.
– construirea unu corp nou de cladire de patru etaje, in lateralul restaurantului, pe partea cu Ateneul si a unei cladiri de 2 etaje in fata monumentului, pe toata lungimea. Fatada cladirii restaurantului ar fi urmat sa fie pastrata, iar in interior construita o cladire de patru etaje. Functiunea cladirilor noi: alimentatie publica, birouri, comert.
Comisia Tehnica de Urbanism a ales varianta a doua. „Cladirea restaurantului „Cina” are o istorie foarte bogata. La Comisie a fost prezentat un studiu istoric foarte bine facut care releva acest lucru. Partea proasta este ca prin anii ’90 cladirea restaurantului a suferit o interventie foarte importanta. A fost consolidata in mod barbar, la interior fiind distruse toate elementele valoroase. Din fericire consolidarea a fost intrerupta, iar fatada a ramas intacta. Proiectantii au prezentat trei variante de interventie pe sit. Comisia a optat pentru cea in care se construiesc doua corpuri de cladire in lateralul monumentului. De supraetajat, se poate, insa depinde cum se face. Ceea ce am vazut acum, nu era in regula. Din punct de vedere al indicatorilor urbanistici nu au fost exagerari, insa mai trebuie lucrat la aranjarea volumelor si a relatiei cu cladirile invecinate, motiv pentru care le-am cerut sa revina. Eu personal le-am cerut inca o varianta cu un corp de cladire in lateralul cu Ateneul si un corp mai inalt, pe partea cu Piata Revolutiei. Aceasta varianta este potrivita in cazul in care Primaria va lua in calcul varianta de a construi o cladire in parcarea din fata restaurantului”, a declarat pentru HotNews.ro, Sorin Gabrea, presedintele Comisiei de Urbanism.
Dan Marin, un alt membru al Comisiei, sustine insa ca restaurantul „Cina” ar trebui pastrat integral: „Datorita amplasamentului, discutia a luat in considerare doua aspecte: pe de o parte, relatia cu strazile adiacente, Franklin si Maria Rosetti, pe de alta parte vecinatatea cu spatiul major al Pietei Revolutiei. In ceea ce priveste primul aspect, s-a optat pentru varianta continuarii tipologiei fronturilor existente pe cele doua strazi, cu inaltimi de 22m, respectiv 15m. In ceea ce priveste al doilea aspect, s-a cerut ca interventia sa fie “deschisa”, fara sa introduca servituti in raport cu Piata Revolutiei, lasand astfel libera orice viitoare optiune referitoare la acest spatiu. Propunerea de supraetajare a actualei cladiri mi se pare neavenita, dupa cum cred ca exista o reala problema in ceea ce priveste relatia dintre volumul propus pe str. Franklin si cladirea existenta, distanta dintre ele fiind foarte mica”.
Investitorul din spatele proiectului este compania Bucuresti Turism SA. Restaurantul Cina se afla in zona protejata Calea Victoriei, langa cladiri monument de importanta nationala. Potrivit regulamentului zonei protejate, inaltimea maxim admisa in zona este 22 metri.