Bugetul UE 2014-2020: Propunerea revizuita a Comisiei Europene a fost respinsa de statele membre. Franta cere finantarea bugetului comunitar din alte surse
Reprezentantii statelor membre UE au respins, marti, propunerea de buget pentru perioada 2014-2020, prezentata de Comisia Europeana, informeaza AFP. Principalii contributori au solicitat „economii masive” care sa tina seama de contextul general de austeritate din Europa.
Comisarul pentru buget Janusz Lewandowski a starnit nemultumirea statelor membre cu cea mai recenta propunere revizuita pentru a reflecta impactul fiscal al aderarii Croatiei la UE in iulie 2013, relateaza agentia de presa franceza. Draftul de buget prevede suma de 988 de miliarde de euro, 1,03% din produsul national brut (PNB) al Uniunii, pentru plati care vor fi realizate pe un angajament total de 1,033 de miliarde de euro, sau 1,08 % din PNB.
Potrivit procedurilor, propunerile bugetare sunt realizate de Comisia Europeana si inaintate autoritatii bugetare, formate din Consiliul European si Parlamentului European, pentru amendare si adoptare.
Statele net contributoare la bugetul comun – Germania, Marea Britanie, Franta, Finlanda, Suedia, Tarile de Jos si Austria – au criticat propunerea ca fiind excesiva si au cerut reducerea cheltuielilor cu 100 miliarde dolari in perioada 2014-2020. Totodata, Germania si Marea Britanie au solicitat un plafon de 1% din PNB pentru cheltuieli in aceasta perioada.
„Putem accepta o crestere a platilor in functie de inflatie, aceasta este limita noastra si nu vom reveni asupra acestei la pozitii”, a avertizat ministrul britanic David Lidington. „Propunerile Comisiei trebuie reduse”, a declarat, de asemenea, omologul sau german Michael Link.
La ora actuala, contributiile statelor membre constituie 75% din bugetul UE.
Pozitia principalelor contribuabili a fost criticata de „Prietenii coeziunii”, un grup format din cincisprezece tari, inclusiv noile state membre sustinute de Spania, Italia, Grecia si Portugalia. Acestea s-au declarat dezamagite de Comisie pentru ca suma prevazuta pentru finantarea noilor membri ca parte a acordului de aderare (care are drept scop ajutorarea regiunilor mai putin dezvoltate), a fost redusa cu 5 miliarde de euro.
Francezii iau in considerare o taxe pe tranzactiile financiare, insa o astfel de propunere nu ar putea fi aplicata la nivelul intregii Uniuni din cauza opozitiei Marii Britaniei, Olandei si Irlandei.
- Franta cere finantarea bugetului comunitar din alte surse astfel incat sa fie diminuata presiunea asupra statelor contributoare
Ministrul francez pentru Afaceri Europene Bernard Cazeneuve a pledat pentru gasirea unor alte resurse pentru bugetul Uniunii care sa inlocuiasca contributiile nationale. Guvernul francez este decis sa lupte pentru finantarea bugetului comunitar din alte surse astfel incat sa poata fi redusa contributia nationala, a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene citat de AFP.
„Franta este foarte atasata de aceasta dezbatere si vom fi foarte ofesivi”, a precizat ministrul Cazeneuve avertizand ca „va trebui sa ajungem la o intelegere asupra naturii, bazei, mobilizarii si alocarii acestor resurse”.
O alta solutie luata in considerare este realizarea unei cooperari consolidate care ar cere participarea a cel putin noua state membre UE. Sase dintre ele si-au exprimat clar intentia de a urma aceasta cale: Germania, Franta, Austria, Belgia, Portugalia si Slovenia.
Alte state, precum Spania, Grecia, Slovacia si Estonia s-au declarat „deschise” la aceasta posibilitate.
„Paleta acopera de la sapte la doisprezece (tari – n.r.)”, a declarat ministrul Cazeneuve. „Pregatim un proiect care va necesita un consens”, a adaugat acesta.
Proiectul se bazeaza pe o propunere a Comisiei Europene care a inclus introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare, in valoare de 0,1% pentru actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru alte produse financiare. Aceasta taxa ar putea genera pana la 57 de miliarde de euro la nivelul intregii Uniuni.
Sunt studiate si alte posibilitati de finantare, inclusiv o taxa pe emisiile de CO2, a informat Cazeneuve.
Administratia de la Paris cauta metode pentru a scoate din impas bugetul UE, impas cauzat de incapacitata statelor membre de a creste cuantumul contributiior facute.
Franta, Germania si Finlanda au mai cerut reducerea cu 5 miliarde de euro a bugetului UE pentru 2013.
„Trebuie sa ne respectam angajamentele asumate in fata Comisieo Europene pentru a restabili finantelor publice,” a explicat ministrul Cazeneuve.
Proiectul de buget pentru 2013 propus de Comisia Europeana prevede 138 miliarde de euro pentru cheltuieli, in crestere cu 9 miliarde de euro (6,8%) fata de 2012. Propunerea este sustinuta de 17 din cele 27 de state membre ale UE.
Suplimentarea sumei alocate cheltuielilor ar insemna pentru Franta cresterea contributiei pana la 1,6 miliarde de euro, relateaza AFP citand surse.
Citeste si:
- Reprezentantii statelor UE membre ale grupului „Prietenii coeziunii” fac front comun la Bucuresti pentru sustinerea unei finantari „corespunzatoare” a politicii de coeziune post-2013
- Bugetul UE 2014-2020: Criza imparte UE in doua – tarile bogate vor sa taie 100 de miliarde, fondurile structurale sunt primele victime. 15 state, printre care si Romania, se opun categoric si pregatesc replica la Bucuresti
- Leonard Orban: Trebuie sa adoptam reguli mult mai dure in zona achizitiilor publice, riscam sa ne trezim cu programe suspendate
- Cat vor sa dea statele UE la viitorul buget al Europei. Germania „nu ne permitem mai mult de 1% contributie nationala”. Statele care contribuie net cer o reducere cu cel putin 100 de miliarde de euro
- HARTA INTERACTIVA Cine da si cine ia din banii UE
- NY Times: Bulgaria si Romania au facut obiectul unor rapoarte „taioase” ale Comisiei Europene (EurActiv)