Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Primaria Capitalei a dat unda verde unui centru comercial de 1,6 ha in incinta fostei fabrici de bere Luther

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizat construirea unui centru comercial de 1,6 ha in incinta fostei fabrici de bere Luther, pe Soseaua Orhideelor, langa Pasajul Basarab. Cladirile monument istoric, aflate pe teren, vor fi restaurate, hala centrului comercial fiind amplasata intre ele. Proprietarii, firma Heineken, doreau sa mai construiasca pe parcela sase blocuri, patru de 15 etaje si doua blocuri de 9, insa membrii Comisiei nu si-au dat acordul. Trei dintre aceste cladiri se aflau pe domeniul public, un teren expropriat pentru construirea Pasajului Basarab.

„Am acceptat acest compromis, cu centrul comercial, cu conditia ca proprietarii sa restaureze cladirile istorice de pe parcela. De asemenea, am pus conditia ca fatada magazinului sa nu fie acea fatada banala, din tabla, cum au toate supermarket-urile, ci sa se integreze in zona”, a declarat pentru HotNews.ro, Sorin Gabrea, presedintele Comisiei de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei.

Comisia a respins amplasarea cladirilor de birouri deoarece legea interzice aprobarea acestei functiuni printr-un Plan Urbanistic Zonal, daca terenul are alta functiune (in cazul de fata fiind zona industriala).

Terenul fostei fabrici de bere Luther are o suprafata de 27.261 mp. Pe teren se afla patru imobile monument istoric: maltaria, orzaria, pavilionul administrativ si o cladire cu ateliere si magazii din care va fi pastrata doar fatada. Proiectul este realizat de biroul MINA- M-COM.

Initial, investitorii vroiau sa construiasca pe acest teren patru turnuri de birouri, de circa 30 de etaje, insa au renuntat la poiect.

Fabrica de Bere Luther a fost construita in anul 1869 de marele industrias neamt Erhard Luther. Aceasta a fost una dintre primele intreprinderi de bere din Bucuresti si din Romania. Berea „Luther”, produsa in halele neamtului Erhard, a devenit, in scurt timp, una dintre cele mai cautate bauturi in carciumele Capitalei aceasta devenind si furnizor al Curtii Regale a Romaniei.

In anul 1905, fabrica a fost vanduta fratilor Czell, nemti din Brasov. Acestia au pastrat profilul societatii si denumirea. Potrivit Wikipedia, fratii Czell au modernizat fabrica, iar productia de bere a crescut de la peste 17.000 de hectolitri in 1905 la peste 67.000 de hectolitri in 1910. Dupa Primul Razboi Mondial, in 1928, fabrica „Luther” detinea primul loc in industria romaneasca de profil, ajungand sa realizeze a sasea parte din productia nationala de bere. Dupa nationalizarea din 1948, fabrica „Luther” devine Intreprinderea de Bere Bucuresti „Fabrica Grivita”. In perioada anilor ’70, numele a fost schimbat in Fabrica „Gambrinus”. In 2007, fabrica apartinea firmei Heineken Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro