Sari direct la conținut

Actiunile europene au crescut usor marti, dupa decizia ministrilor de finante din zona euro

HotNews.ro

Actiunile europene au crescut usor marti, dupa ce ministrii de finante din zona euro au avut un progres limitat privind masurile de a ajuta Spania, insa moneda unica europeana si marfurile au scazut pe fondul semnelor unei incetiniri bruste a Chinei si anxietatii cu privire la economia globala, relateaza Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a crescut cu 0,6 procente, la 1.036,4 puncte, dupa ce ministrii de finante au agreat eliberarea unei transe de 30 de miliarde de euro din fondurile de salvare pentru bancile spaniole pana la finalul lunii iulie.

In plus, acestia au aprobat pentru Spania si o prelungire cu un an a termenului limita de reducere a deficitului bugetar la 3%, insa nu au facut niciun progres semnificativ referitor la modalitatea in care noul fond de salvare, Mecanismul European de Stabilitate, va fi folosit pentru a ajuta la reducerea costurilor ridicate de finantare ale Madridului.

Randamentele titlurilor spaniole au scazut cu 14 puncte de baza in urma vestii, de la nivelul crucial de 7 procente atins luni si considerat nesustenabil.

Moneda euro a scazut cu 0,3 procente in raport cu dolarul american, la 1,2280, fiind insa in revenire, dupa ce luni atinsese cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, de 1,2225 dolari pentru un euro.

„Cum intrunirea ministrilor de finante (din zona euro) nu s-a dovedit a fi o sursa de inspiratie pentru activele riscante, atentia pietei se orienteaza acum spre Curtea Constitutionala a Germaniei”, a declarat Chris Weston, de la IG Markets.

Curtea germana trebuie sa se pronunte cu privire la plangerile impotriva MES si pactului fiscal din zona euro, ceea ce, in final, va duce la o amanare a implementarii celor doua instrumente stabilite la nivel european.

„Cred ca vom avea o cale lunga de strabatut pana cand vom ajunge in etapa in care decidentii vor fi gata sa actioneze, mai ales pentru ca aceasta se refera la achizitia potentiala de titluri de stat pe piata secundara”, a declarat Todd Elmer, strateg valutar pentru Citi.

Incetinirea Chinei

In acelasi timp, China, a doua cea mai mare economie a lumii, si-a redus brusc nivelurile importurilor in iunie, existand mai multe dovezi ca problemele generate de criza datoriilor din Europa trag in joc activitatea economica din intreaga lume.

Cererea pentru bunurile chineze in iunie a fost de asemenea sub ritmul sau obisnuit, partial din cauza faptului ca economia SUA nu si-a revenit complet, a precizat un important oficial chinez.

Cresterea anuala a importurilor a fost de 6,3 procente in iunie, departea de prognoza economistilor care sperau ca ritmul sa se pastreze la acelasi nivel inregistrat in luna mai, de 12,7%.

Cifrele slabe privind comertul vin dupa datele privind inflatia din China, care a scazut la 2,2% in iunie, oferind bancii centrale mai mult spatiu de manevra pentru a stimula cresterea economica fara a pune presiuni in sensul cresterii pe preturi.

Aceasta este o saptamana plina pentru economia chineza, care asteapta vineri afisarea datelor privind Produsul Intern Brut din cel de-al doilea trimestru al anului, care sunt de asteptat sa arate cel mai redus ritm de crestere din ultimii trei ani.

Indicele MSCI la nivel global a ramas neschimbat, la 309,5 puncte, dupa trei zile consecutive de pierderi.

Pretul petrolului Brent a scazut cu 1,7 procente, la 98,6 dolari per baril, dupa ce greva angajatilor din industria petroliera din Norvegia a fost oprita, iar temerile privind productia de petrol s-au diminuat.

Si pretul aurului a scazut, dupa ce investitorii, pe fondul ingrijorarilor privind evolutia economiei globale, au ales sa se orienteze spre dolarul american pentru siguranta. Pretul aurului a inregistrat un declin de 1,5 dolari, ajungand la 1.585,15 dolari per uncie, in timp ce pretul contractelor futures din SUA cu scadenta in luna august a scazut cu 0,2%, la 1.585,3.

„Piata devine putin pesimista si precauta in ceea ce priveste economia globala si investitorii aleg dolarul ca principal refugiu”, a afirmat Li Ning, analist la Shanghai CIFCO Futures.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro