Cum poate fi suspendată o țară din Consiliul European?
Răspuns pe scurt: Greu. Puțin probabil să se ajungă acolo. Nu e nevoie și nici nu e de dorit ca România să fie primul caz din UE. Zic că nu e nevoie pentru că semnalul politic al dezbaterii va fi oricum devastator.
Citez din Adevărul – articolul întreg aici:
”Eurodeputatul Markus Ferber, preşedinte al delegaţiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European, bun cunoscător al scenei politice româneşti, a declarat, în exclusivitate, pentru <> Europa, că va iniţia demersurile pentru o sancţiune fără precedent împotriva României din cauza pericolelor care ameninţă statul de drept. <>, a declarat Ferber.
WOW! S-a ajuns la o asemenea declarație. Un greu al Parlamentului European spune că va iniția procedura de suspendare a României din Consiliul European.
Am facut pt dvs o citite a Tratatului. Vedeți aici versiunea consolidată:
Înainte de a explica procedura, o precizare: nu s-a intimplat niciodată ca o tara sa fie suspendata. Titlul din Adevarul nu e tocmai corect, nu e vorba despre suspendarea din UE (nu exista aceasta procedura), ci despre suspendarea din Consiliu. Bianca Toma (bravo pt. exclusivitate) scrie corect in corpul articolului, probabil i-au pus titlul in redactie si recunosc ca suna mai spectaculos.
Deci, nu s-a intimpla niciodata. Dar s-a mai discutat. Austria, Jorg Haider, anul 2000, mai tineti minte? Atunci s-a discutat. A fost atat de devastator politic efectul incat au dat inapoi. Cu Ungaria lui Orban nu s-a ajuns nici pana acolo. Rolul disciplinator al UE nu sta atat in procedura din Tratat cat in presiunea politica, in ”name and shame”.
Dacă mă uit la câte încredere au românii în UE (în scădere, dar multă) și câtă au în politicienii români (puțină și în scădere, în toți), USL nu va ieși bine din dezbaterea asta.
Al doilea debut european al lui Victor Ponta
E cu totul improbabil sa existe o procedură propriu-zisă de suspendare, e foarte complicată și cere majorități largi. Mai mult, finalitatea nu e tocmai convingătoare: statul respectiv doar pierde dreptul de vot. Aud însă că se imaginează alte posibile riposte, de gen tăieri de fonduri, care sunt mai simplu de aplicat și mai dureroase.
Revenind la suspendare: doar și o tentativă și doar simplul fapt ca s-a pus pe masa optiunea si ca declaratia asta va face valuri maine (azi deja) ii va lovi in moalele capului. Victor Ponta tocmai debutase la nivel european. Acum debuteaza a doua oara.
Este corect că se întâmplă asta? Păi, răspunsul USL zilele astea la întrebarea ”e corect?” este ”pentru că pot”. Voila, și ăia pot dacă vor!
Procedura:
Articolul 2 definește, scurt, principiile UE privind democrația și drepturile omului, vedeți mai jos.
Dacă le încalci, procedura legală e așa:
– 1/3 din statele membre sau Parlamentul European sau Comisia (și cu aprobarea Parlamentului) pot face o propunere motivată
– Consiliul (statele membre) decide cu 4/5 că există un risc de încălcare a Art. 2 și poate adresa recomandări
– Dacă statul respectiv nu se conformează, Consiliul European poate constata (prin unanimitate) și cu aprobarea Parlamentului European (2/3 din membri) existența unei încălcări grave și persistente a art. 2. De notat că statul în cauză nu votează, deci nu poate bloca unanimitatea.
– Dacă se face constatarea, Consiliul poate decide cu majoritate calificată să suspende ” anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru”.
http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE
Articolele relevante pe larg
Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană
”Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați.”
Citeste tot articolul si comenteaza peContributors.ro