Sari direct la conținut

Invazie de omizi paroase in sectoarele 4, 5 si 6 din Bucuresti. Primaria Capitalei are doar 12 oameni care imprastie tratamente impotriva acestor insecte

HotNews.ro
Copac distrus de omizi, Foto: Primaria Sector 4
Copac distrus de omizi, Foto: Primaria Sector 4

Sectoarele 4, 5 si 6 ale Capitalei au fost invadate de omizi paroase, la primariile de sector inregistrandu-se zeci de reclamatii venite din partea cetatenilor. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a acuzat Centrul pentru Protectia Plantelor Bucuresti (CPPB), institutie in subordinea Primariei Capitalei care ar trebui sa se ocupe cu starpirea acestor daunatori, ca a aplicat superficial tratamentele de combatere si din aceasta cauza arborii au fost distrusi in proportie de 50%. Dan Grigore, seful Centrului pentru Protectia Plantelor sustine ca aplica tratamentele de combatere a insectelor insa are la dispozitie doar 12 oameni si de multe ori nu poate „stropi” spatiile verzi dintre blocuri deoarece au fost ingradite cu gardulete.

Potrivit Centrului pentru Protectia Plantelor, pana in prezent, in cele trei sectoare s-au inregistrat 212 sesizari, institutia solutionand deja 60 la suta din cazuri. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu – Piedone, sustine insa ca a adresat numeroase apeluri, solicitand Centrului pentru Protectia Plantelor Bucuresti sa efectueze tratamente de combatere a omizilor, fiind singura autoritate cu competente in rezolvarea situatiei, dar problema a fost tratata cu superficialitate. Edilul sustine ca nu au fost „stropite” decat anumite aliniamente stradale, fara a se intra intre blocuri.

„Din nefericire, primaria de sector nu are competente in a efectua stropiri pentru combaterea daunatorilor vegetali. Cu toate acestea, noi suntem cei care „incasam” castanele, chiar daca am sesizat in timp util factorii responsabili. In prezent, arborii sunt in proportie de peste 50% distrusi, dar chiar si in aceste conditii, adresez din nou un apel, factorilor responsabili, respectiv, Centrului pentru Protectia Plantelor, sa intervina urgent pentru reducerea disconfortului provocat cetatenilor de prezenta omizilor”, a declarat Cristian Popescu – Piedone, primarul Sectorului 4.

Dan Grigore, seful Centrului pentru Protectia Plantelor a declarat pentru HotNews.ro ca a aplicat tratamente de combatere a omizilor, pe raza sectorului 4, pe 12, 13, 14 si 15 iunie. „Am rezolvat si majoritatea sesizarilor venite de la cetateni insa, de multe ori, nu putem interveni pe spatiile verzi dintre blocuri deoarece acestea sunt imprejmuite cu gardulete, montate de primariile de sector si nu ni se permite accesul. In rest, am aplicat tratamente pe aliniamentele stradale, in parcuri si squaruri, in tot orasul”, a explicat Dan Grigore. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca are la dispozitie 12 oameni si 8 masini pentru a efectua tratamentele impotriva omizilor: „Nu putem angaja oameni deoarece nu ne permite legea”.

Intr-un comunicat de presa, Primaria Capitalei da vina pe caldura pentru numarul mare de omizi si sustine ca va intensifica tratamentele de combatere a acestora: „Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul de Protectie a Plantelor, intensifica tratamentele in vederea combaterii omizilor, in conditiile in care canicula din ultimele zile a reprezentat un factor favorabil dezvoltarii acestora. Astfel, echipe specializate din cadrul Centrului de Protectie a Plantelor actioneaza in fiecare zi cu substante fitosanitare, utilizate la concentratie maxima, in asa fel incat fenomenul sa poata fi stopat in cel mai scurt timp”.

In acest an, Capitala se confrunta si cu o invazie de tantari. Autoritatile dau vina pe ploi. „Avem aceasta problema cu tantarii deoarece, fata de anii trecuti, cand incepeam tratamentele impotriva tantarilor inca din luna mai, anul acesta, din cauza ploilor, nu am putut sa ne facem treaba. Am inceput actiunea de combatere a tantarilor la inceputul lunii mai, insa, dupa ce au inceput ploile, ne-am oprit si ne-am reapucat de treaba abia la inceputul lunii iunie. Daca actionam in perioada ploilor dadeam banii de pomana fiindca nu aveau niciun efect. In aceasta perioada am actionat cu insecticid in subsolul si pe scara blocurilor”, a explicat, pentru HotNews.ro, Magdalena Iuga, sefa directiei de Utilitati Publice din cadrul Primariei Capitalei. Desi autoritatile au promis ca vor intensifica tratamentele de combatere, pana in prezent nu sunt rezultate vizibile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro