Sari direct la conținut

O noua amenintare: Incetinirea economiilor emergente

HotNews.ro

Economia Braziliei a crescut cu doar 0,2 procente in primul trimestru al anului, comparativ cu ultimul trimestru din 2011, scotand in evidenta noi ingrijorari cu privire la pietele emergente, informeaza Reuters.

Cresterea economica slaba, care a fost mai putin de jumatate decat asteptarile pietelor, a marcat cel de-al treilea trimestru consecutiv de incetinire a activitatii in a sasea cea mai mare economie a lumii.

De asemenea, acest lucru creste si presiunea asupra presedintelui Dilma Rousseff pentru a implementa reforme mult mai puternice care sa readuca Brazilia in atentia investitorilor globali.

Reputatia Braziliei s-a inrautatit de la mijlocul anului 2011, dupa ce statul sud-american a esuat in a face fata adecvat provocarilor care au aparut in urma boom-ului din ultimul deceniu. Un sistem de transport supraincarcat, o forta de munca subcalificata costisitoare si nivelurile extrem de joase ale investitiilor au tras in jos economia.

Cifrele publicate de guvern vineri arata ca, in ciuda numeroaselor pachete de stimulare adoptate de Rousseff incepand cu anul trecut, volumul investitiilor a scazut in primul trimestru.

Unii lideri din mediul de afaceri au precizat ca este nevoie de mai multe masuri semnificative – precum simplificarea codului fiscal de tip bizantin al Braziliei – pentru a pune economia pe drumul cel bun.

„Guvernul are nevoie de un plan de crestere. Nu este suficient sa se ia masuri izolate pentru ca acestea nu ne duc nicaieri”, a declarat Miguel Daoud, director la firma de consultanta Global Financial Advisor.

Cel mai putin performant sector in primul trimestru a fost agricultura, afectat de seceta severa din sudul Braziliei. Chiar daca industria a evoluat mai bine decat se asteptau unii specialisti, mai multe date publicate vineri sugereaza ca recuperarea semnificativa in acest sector ramane fragila.

La nivel agregat, cifrele par sa conduca la necesitatea reducerii ratei de dobanda din partea bancii centrale si pot cauza un val de revizuiri in scadere a perspectivei economice. Economistii se asteapta la o crestere economica de doar sub 3% in acest an, dupa rata modesta de 2,7 procente in 2011 si foarte departe de cresterea de 7,5% din 2010.

Sunt semne ca, intr-adevar, PIB-ul poate fi sub nivelul asteptat de oameni si guvern, a spus Rodrigo Melo, economist sef la Maua Sekular, o firma de management a activelor din Sao Paulo.

Pe fondul acestor perspective negre, realul brazilian s-a depreciat cu 0,6 procente in fata dolarului la mijlocul zilei de vineri.

Mai multe economii emergente mari sunt de asemenea afectate, ceea ce poate face ca economia globala sa isi piarda unele din sursele de crestere economica rapida.

India a raportat joi cel mai redus nivel de crestere trimestriala din ultimii noua ani, in timp ce Africa de Sud poate avea, cu greu, o crestere economica de 3 procente in acest an.

Acestor date se alatura si cele privind piata fortei de munca din SUA, publicate vineri, care sporesc perspectiva pesimista asupra economiei globale.

ARHIVĂ COMENTARII
Johnny B • 2015-12-17 11:32:16
Avem deja moldovenii nostri si ne e rusine cu ei plus miticii.
4 0
rov • 2015-12-17 11:49:34
se pare ca ele sunt raul cel mare
1 4
Cosmin • 2015-12-17 12:44:34
cele 550.000 de locuri de munca create in Romania de Germania, Franta si Austria ar trebui relocate in Siria. Ar tine si emigrantii departe si ar fi si placute de tarile est-europene. Batem palma?
1 2
nash pandelica • 2015-12-17 13:07:29
cu atat probabilitatea organizarii unui referendum este mai mica. adevarul este ca guvernarea britanica nu vrea iesirea din piata comuna, ci, numai din acordurile care reglementeaza integrarea socio politica. ei ar prefera piata comuna ioropeana, ca pe vremea celor sapte....hai, zece :)) piata sa fie libera, in rest, fiecare cu aia masii :)
0 1
INTERVIURILE HotNews.ro