Ovidiu Kempes (ex-Cargo): Visam nopti la rand ca sunt pe scena
„Dupa primele sase luni, mi-a fost dor sa cant din nou. Visam nopti la rand ca sunt pe scena. Odata ce ai fost pe scena, iti vei dori sa revii vesnic. Dar luasem o hotarare si eram decis sa o respect. Nu cred ca a fost o decizie rea”, spune Ovidiu Ioncu-Kempes, fost solist al trupei Cargo, intr-un mesaj remis de managementul artistului. Dupa despartirea de Cargo in 2003 si plecarea in Australia (unde s-a angajat ca zugrav), Kempes revine pe scena muzicala din Romania alaturi de un grup format din instrumentisti care au scris istorie in rockul romanesc si rockul international.
La mijlocul lunii mai, un comunicat a anuntat revenirea lui Kempes pe scena si un viitor concert al artistului, alaturi de trupa Rezident Ex, pe 5 august, la Vama Veche.
Vestea ca Ovidiu Ioncu-Kempes se intoarce pe scena muzicala romaneasca in grupul Rezident Ex a fost primita cu bucurie de iubitorii rock-ului din Romania. Aflat in Brisbane, unde locuieste in prezent, Kempes le-a mutumit fanilor sai si a declarat ca reintoarcerea acasa este cu adevarat emotionanta.
„Dupa primele sase luni, mi-a fost dor sa cant din nou. Visam nopti la rand ca sunt pe scena. Odata ce ai fost pe scena, iti vei dori sa revii vesnic. Dar luasem o hotarare si eram decis sa o respect. Am aflat ca au circulat tot felul de zvonuri despre mine, iar unele dintre ele m-au suparat chiar foarte tare. Dar incepusem o alta viata si am decis sa nu am nici o reactie publica, tocmai pentru a marca aceasta ruptura autoimpusa, din motivele pe care le cunoasteti deja. Nu cred ca a fost o decizie rea. Mi se pare mai important sa poti infirma zvonurile urate prin fapte, nu prin vorbe.
Anii au trecut, viata familiei mele a devenit din ce in ce mai sigura din punct de vedere material, astfel incat vestea pe care sotia mea mi-a adus-o de la Arad, dupa intalnirea cu Tavi Iepan si Adi Popescu, mi-a creat multa bucurie. Am fost emotionat atunci, asa cum am fost emotionat si la inregistrari, dar dupa primele minute am stiut ca totul va fi bine. Cu acest album, care contine piesele lui Tavi Iepan, din perioada de inceput a trupei Cargo, voi incheia un capitol important al vietii mele si voi pune temelia unui capitol nou. Sper ca Rezident Ex sa fie o familie unita si sa strabatem un drum lung impreuna. Reintoarcerea acasa este cu adevarat emotionanta si nu gasesc cuvintele potrivite pentru a le multumi tuturor celor care traiesc alaturi de mine acest moment important.”
Alaturi de Ovidiu Ioncu-Kempes, in componenta supergrupul Rezident Ex se regasesc muzicieni care au scris istorie in rockul romanesc si in rockul international.
Tavi Iepan (chitara, Hamburg, Germania)
Primele grupuri in care a cantat Tavi Iepan au fost Autostop, Progresiv TM si Metamorf, grup din care a facut parte si Adi Popescu. A fondat Cargo impreuna cu Adi Barar in 1986, iar hiturile „Povestiri din gara”, „Buletin de stiri” si „Brigadierii” sunt ale lui. In Hamburg, unde locuieste acum, Tavi Iepan a infiintat, alaturi de Dixi Krauser, trupele Sector si Flying Wood.
A condus workshop-uri si a produs CD-uri, a scris muzica pentru filmele documentare „Children of the Decree” (2005) si „The Fallen Vampire” (2007). Impreuna cu Adi Popescu, Tavi Iepan este producatorul albumului „Nu te supara, frate” al grupului Locatarii. Grafica acestui album este realizata de Christian Podratzky.
Adrian Popescu (chitara, inginer de sunet, absolvent S.A.E., Paris, Franta)
S-a lansat cand avea 14 ani, cu grupul Metamorf. Pentru stilul foarte original la chitara si o prezenta scenica remarcabila, Adi Popescu primeste doua oferte de la grupuri deja consacrate, Pro Musica si Cargo. Se hotaraste pentru al doilea. La Pro Musica ar fi trebuit sa preia partitura de lead vocal, la Cargo, postul de chitarist, vacant dupa plecarea lui Tavi Iepan in Germania. Adi Popescu participa la inregistrarile Cargo pentru radio si televiziune, turneele din tara si strainatate, imprimarile din Franta pentru albumul de succes „Povestiri din gara”.
In urma imaginilor traumatice de la mineriada din 13-15 iunie, prezentate de posturile de televiziune franceze, ia decizia sa emigreze si ramane la Paris. Isi continua activitatea muzicala alaturi de grupul Krakatoa, dar este din ce in ce mai mult atras de partea de sunet si productie muzicala. In 1997 a absolvit School Of Audio Engeenerig si este angajat de Disney Channel. Adi Popescu este cel care se ocupa de tot ce inseamna sunet si productie, dar ramane la fel de implicat in partea artistica, ca instrumentist.
Christian Podratzky (bass, Berlin, Germania)
Isi incepe activitatea muzicala la grupul Impact, pe care il infiinteaza in 1982. Din 1986 canta in legendara formula de trio a grupului Abra, alaturi de care castiga numeroase premii la festivalurile de rock, iar in 1987 se alatura celui mai titrat grup din Timisoara acelor ani, Pro Musica. In 1990 a emigrat in Germania. S-a stabilit la Berlin si a devenit foarte repede cunoscut pe scena muzicala a orasului. Cu Poems for Laila castiga o experienta muzicala de prim rang, participa la numeroase turnee si imprima mai multe albume.
Celebrul „I shot the Moon” a fost inregistrat la Londra de unul dintre cei mai cunoscuti producatori ai tuturor timpurilor, Phil Manzanera, legendarul chitarist al nu mai putin legendarei Roxi Music. Dupa Poems for Laila au venit alte trupe si alte turnee, a caror lista este deosebit de lunga. Intre timp, a produs si a imprimat in Romania trei albume cu ABRA, printre care si „7” – Abra featuring Mircea Baniciu.
Florin Cvasa (percutie, Timisoara Romania)
Face parte din generatia de dupa 1989, care nu a avut nevoie sa se obisnuiasca cu radioul sau televiziunea, aparitiile in presa, concertele necenzurate si vestimentatia extravaganta. Asa cum spunea Florian Pittis, este „prima generatie fara prejudecati si angoase”, care are o singura dorinta: sa se exprime. Iar exprimarea are lipsa de „stress” care a definit generatiile trecute. Alaturi de colegii sai de la Neurotica, Florin Cvasa este „obsedat” de ceea ce face si studiaza „zi lumina”, astfel incat ajunge foarte repede la abilitati tehnice de invidiat.
Neurotica este remarcata de Alex Perin, primul producator din Occident venit dupa revolutie sa imprime la Timisoara. Alex intuieste potentialul grupului si propune imediat inregistrarea unui album. Inarmati cu acest produs, „Bio”, realizat de Alex Perin si editat de Zone Records in 1998, cei de la Neurotica primesc neasteptat de multe oferte si canta, in tara si strainatate, in deschiderea unor nume foarte mari: Anathema, Scorpions, Metallica, Pitch Shifter sau Sick Of It All. Neurotica nu mai exista astazi, dar Florin Cvasa, alaturi de Horea Crisovan, a format un nou grup, pe care l-a numit, foarte natural, Bio.
Matthias Lange (chitara, Hamburg, Germania)
Istoria grupului Metalium este strans legata de Matthias Lange si definitorie pentru cariera lui. Metalium este unul din grupurile de succes din Germania care, inca de la albumul de debut, „Milenium Metal-Chapter One”, aparut in 1999, s-a plasat pe cele mai inalte pozitii in Media Control Entry Germany.
Cu „State of Triumph-Capitel Zwei”, Metalium a obtinut consacrarea in fata criticilor si a publicului. Povestea de succes a grupului continua cu albumul „Hero Nation-ChapterThree” si atinge o noua treapta artistica, la care participa alti doi muzicieni de marca: Don Airey (Ozzy Osbourne,Whitesnake, Black Sabbath) si Kenn Hensley (Uriah Heep). Urmeaza albumul „As One-Kapitel vier” si colaborarea cu o „printesa” a metalului japonez, Sakeo Kitamae, o combinatie intre metal progresiv si atmosfera, care plaseaza trupa in primele linii ale Power Metal Scene din Germania.
Activitatea Metalium continua cu doua DVD-uri live, cu rezonanta in presa de specialitate. In 2008 apare albumul „Incubus”, iar renumele formatiei si al membrilor sai este subliniat de invitatia de a participa cu piese la diverse albume tribute, dintre care pot fi amintite: Tribute to Accept, Tribute to Scorpions, Tribute to Helloween, Tribute to Uriah Heep, Tribute to ABBA.