Sari direct la conținut

„În acest ritm nu vedem sfârșitul grevei. Cred că vom avea săptămâni de grevă în educație” – anunțul sindicatelor din învățământ după întâlnirea cu Ciucă și cu Ciolacu

HotNews.ro
Greva generala în educatie, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Greva generala în educatie, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Greva profesorilor va continua și ar putea fi una „de lungă durată”, iar pentru joi este pregătit un miting în Capitală, au anunțat liderii federațiilor sindicale din educație după întâlnirea de marți după-amiază cu premierul Nicolae Ciucă și cu liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Discuțiile au avut loc la Palatul Victoria, unde tot marți Ciucă s-a întâlnit cu președintele Federației Naționale a Părinților, declarații de presă la guvern, alături de liderul Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru.

La finalul discuțiilor de la guvern, liderii FSLI, Simion Hăncescu, „Spiru Haret”, Marius Nistor, și „Alma Mater”, Anton Hadăr, au anunțat că greva generală declanșată luni va continua până când Guvernul va veni cu o „soluție acceptabilă”.

Ei au spus că nu au primit nicio propunere care să îi mulțumească, iar în aceste condiții ar putea fi „o grevă de lungă durată”.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a spus că este posibilă organizarea unui miting de protest, joi, 25 mai.

HotNews transmite livetext declarațiile susținute la finalul discuțiilor:

„În acest ritm vă garanteză că va fi grevă și vă garantez că va fi o grevă de lungă durată”

Liderii sindicali:

  • Față de ce se știa, nu am avansat, Guvernul a promis că va face niște calcule
  • Mâine, la ora 16.00, la sediul FSLI, va fi o ședință a tuturor liderilor celor trei federaţii, la care am invitat conducerea Guvernului și poate vor veni acolo cu soluții
  • Invitaţia este către premier, către domnul Ciolacu, domnul ministru al Finanţelor, ministrul Muncii Noi am solicitat, ca să fie limpede, ceea ce am cerut rândul trecut: un act normativ prin care să se acorde o mărire salarială până la intrarea Legii salarizării în vigoare. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta
  • Poate persoanele implicate vor veni mâine cu o soluție acceptabilă
  • A fost o discuție informală, au spus că vor căuta soluții, motiv pentru care greva continuă
  • Ce înseamnă o soluție acceptabilă? Un act normativ pentru o mărire salarială până la intrarea în vigoare a legii salarizării
  • Majoritatea colegilor noștri nu cedează la presiuni
  • Le-am transmis că un profesor nu poate trăi cu 2.500 de lei, ne-au spus că avem dreptate
  • S-au angajat prin programul de guvernare că ne vor mări salariile, dar asta nu ține de foame

Liderul Alma Mater, Anton Hadăr:

  • Am venit aici pentru soluții pe termen scurt, care au primit răspunsul că nu avem bani, că avem deficit
  • Nu am primit o propunere de care să fim mulțumiți
  • Soluțiile propuse pe termen mai lung, legea salarizării, și acelea trenează
  • În acest ritm vă garantez că va fi grevă și vă garantez că va fi o grevă de lungă durată
  • În acest ritm nu văd sfârșitul grevei. Cred că vom avea săptămâni de grevă

Înaintea discuțiilor cu liderii sindicali, premierul a scris pe Facebookcă revendicările salariale ale profesorilor vor fi rezolvate în legea salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie.

Ultimele discuții avute la guvern de sindicatele din educație au fost duminică, negocierile eșuând și ducând la declanșarea grevei generale din învățământ, prima după 18 ani.

Nicolae Ciucă a declarat marți dimineață, în a doua zi de grevă generală în educație, că nu poate satisface revendicările sindicatelor deoarece „sunt foarte greu de împlinit” la ora actuală, invocând pierderea de fonduri europene odată cu creșterea salariilor care ar adânci deficitul bugetar.

Cu o zi în urmă, Ciucă a făcut apel către angajații din învățământ să revină la catedră, „mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi”, susținând că „Guvernul este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev”. El a transmis acest mesaj după ce Senatul a adoptat legile educației, pe care opoziția a anunțat că le atacă la Curtea Constituțională.

Preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a reacționat spunând că mesajul premierului nu va face decât să crească numărul greviştilor.

Revendicările federaţiilor sindicale din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.

Oferta Guvernului

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

„Totodată, Guvernul si-a menţinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8”, a anunţat Executivul într-un comunicat oficial.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c., să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, mai precizează comunicatul.

Executivul mai anunţă că „va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro