Sari direct la conținut

„Operațiunea militară specială” s-a extins în Rusia. Moscova are „probleme grave” de securitate la granița cu Ucraina

HotNews.ro
Soldati pe front, Foto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images
Soldati pe front, Foto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images

Rusia se confruntă cu tot mai multe amenințări la granița cu Ucraina, cel mai grav incident din ultima vreme fiind o incursiune a unui grup anti-regim care a declanșat o „operațiune antiteroristă” în regiunea rusească Belgorod, se arată în evaluarea de marți dimineață a serviciilor militare secrete britanice.



Ce spune scrie Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de marți dimineață:

  • Între 19 și 22 mai 2023, este foarte probabil ca forțele de securitate rusești să se fi confruntat cu partizani în cel puțin trei locații din regiunea rusă Belgorod, în apropiere de frontiera cu Ucraina.
  • Identitatea partizanilor rămâne neconfirmată, dar grupurile rusești anti-regim au revendicat responsabilitatea pentru atacuri.
  • Cel mai grav incident a avut loc în apropierea orașului Graivoran. Pe lângă schimburile de focuri cu arme de calibru mic, s-a înregistrat o creștere a atacurilor cu drone sau a atacurilor cu foc indirect în apropierea locurilor unde au avut loc incidentele.
  • Rusia a evacuat mai multe sate și a desfășurat forțe de securitate suplimentare în zonă.
  • Rusia se confruntă cu o amenințare de securitate din ce în ce mai serioasă în regiunile sale de frontieră, cu pierderi de avioane de luptă, atacuri cu dispozitive explozive improvizate pe liniile de cale ferată și, în prezent, cu acțiuni directe ale partizanilor.
  • Rusia se va folosi de aceste incidente pentru a susține povestea oficială conform căreia este victima în război.

Luni, Corpul de Voluntari Rusi și Legiunea Libertatea Rusiei au anunțat că au trecut granița și că „eliberează” așezările din regiunea Belgorod de actualele autorități ruse: au început cu satele Kozinka și Gora-Podol – dar vor „eliberarea” întregii Rusii.

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat că un „grup de sabotaj” ucrainean a intrat pe teritoriul Rusiei în districtul Graivoron de la granița cu Ucraina și este respins.

Dar publicația ucraineană Hromadske a citat informațiile militare ucrainene spunând că două grupuri armate de opoziție rusă, Legiunea Libertatea Rusiei și Corpul Voluntar al Rusiei (RVC), ambele formate din cetățeni ruși, au efectuat atacul.

Rușii continuă să îi caute pe „teroriști”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a fost informat și că se lucrează pentru a-i alunga pe „sabotori”, a informat agenția de presă de stat RIA Novosti.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat pe Telegram că armata rusă, grănicerii, gărzile prezidențiale și serviciul de securitate FSB au fost implicați în operațiune. El a spus că cel puțin opt persoane au fost rănite și trei case și o clădire administrativă avariate.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat marți că „operațiunea antiteroristă” din regiune continuă, Ministerul rus al Apărării și agențiile de aplicare a legii continuând „să curețe” teritoriul de la granița cu Ucraina, potrivit Reuters.

Cea mai neagră zi a aviației ruse

Moscova a pierdut recent două avioane de luptă și două sau trei elicoptere. Însă cea mai neagră zi a aviației ruse este învăluită în mister.

Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a spus că cele cinci aeronave „au avut ceva probleme” în timp ce se aflau în drum spre a îndeplini o sarcină de luptă. De precizat că acestea se aflau în spațiul aerian rusesc, în regiunea Bryansk, iar ucrainenii nu obișnuiesc să admită niciun fel de atac de pe teritoriul rusesc.

Singura publicație rusă care a scris despre prăbușirea a patru aeronave ruseștii a fost Kommersant, care a precizat că avioanele Su-34 și Su-35 și două elicoptere Mi-8 formaseră un grup de raid și au fost „doborâte aproape simultan” într-o ambuscadă în regiunea Bryansk, aflată la nord-est de Ucraina.

„Conform datelor preliminare… luptătorii trebuiau să lanseze un atac cu rachete și bombă asupra țintelor din regiunea Cernihiv din Ucraina, iar elicopterele erau acolo pentru a le susține – printre altele pentru a ridica echipajele „Su” dacă ar fost doborâte”, potrivit Kommersant.

De precizat că o parte din granița ruso ucraineană este între regiunea rusă Bryansk și cea ucraineană Cernihiv.

Publicația independentă Meduza a descoperit că toate relatările despre piloți morți de pe rețelele de socializare au fost șterse, însă a descoperit 11 militari care au murit în preajma zilei în care aeronavele rusești au fost doborâte.

Sistemul Patriot, folosit pentru a doborî cel puțin un avion rusesc

Potrivit mai multor surse americane citate de CNN, unul dintre cele două sisteme antiaeriene Patriot primite de armata ucraineană de la aliații occidentali a doborât cel puțin un avion de luptă rusesc aflat la mare distanță în ultimele săptămâni.

Aeronavele de luptă rusești stau de obicei în spatele liniilor de apărare ale trupelor Moscovei, ceea ce înseamnă că nu prea pot fi lovite de ucraineni cu sistemele lor cu rază mai mică de acțiune, precum NASAMS.

Avioanele rusești luate la țintă de sistemul Patriot se aflau într-o misiune de lansare de rachete împotriva țintelor ucrainene, au declarat sursele televiziunii americane.

Oficiali din SUA au spus că ucrainenii sunt responsabili pentru propriile decizii de tragere, menționând că este la latitudinea lor când și cum să folosească sistemele de apărare antiaeriană Patriot.

Urmărește ultimele evoluții din a 454-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.



ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro