Sari direct la conținut

Prefectul Capitalei a propus scoaterea eutanasiei din Legea cainilor fara stapan

HotNews.ro
Orasul cainilor, Foto: USER UPLOADED
Orasul cainilor, Foto: USER UPLOADED

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a propus scoaterea din Legea cainilor fara stapan a articolului care prevedea eutanasierea in masa a patrupedelor. Potrivit amendamentului depus, marti, la Senat, administratiile locale au obligatia de a strange maidanezii de pe strada si de a-i tine in adaposturi. Vor putea fi omorati doar cainii bolnavi si agresivi. Acest amendament inlocuieste articolul declarat neconstitutional, la inceputul anului, de Curtea Constitutionala. Atanasoaei a facut aceasta propunere desi recunoaste ca primariile nu vor putea aplica legea deoarece nu au adaposturi suficiente si va mai dura mult pana sa le construiasca. Si chiar daca aceste adaposturi ar fi construite, numai in Bucuresti, la un numar de 40.000 de caini, costurile pastrarii animalelor ajung in jurul cifrei de 42 milioane de euro, potrivit calculelor facute de prefect.

Articolul care a fost declarat neconstitutional a fost modificat astfel:

„Art. 4. – (1) Cainii fara stapan sunt adapostiti in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati in vederea revendicarii sau adoptiei. Populatia trebuie informata in mod regulat despre existenta adapostului, programul de vizitare si posibilitatea adoptiei.

(2) Pe perioada cazarii in adaposturi, cainii care sunt diagnosticati de catre medicul veterinar cu boli grave, transmisibile la om sau la animale vor fi eutanasiati, in termen de 3 zile de la data stabilirii diagnosticului.

(3) In perioada de cazare a cainilor in adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a acestora.

(4) Cainii nerevendicati in termen de 7 zile pot fi adoptati de persoane fizice si persoane juridice, precum si de catre centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop, apartinand organizatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3).

(5) Conditiile minime pentru functionarea adaposturilor pentru caini sunt prevazute in anexa nr. 1.

(6) Capturarea, transportul, cazarea, hranirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea si controlul bolilor cainilor in adaposturi se realizeaza cu respectarea normelor si masurilor sanitar-veterinare prevazute in anexa nr. 2.

(7) Adaposturile serviciilor de gestionare a cainilor fara stapan au obligatia ca, de indata ce a fost identificat proprietarul, acesta sa fie notificat, in termen de 10 zile de la capturare.

(8) Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere a cainelui in cuantumul stabilit prin hotarare a consiliului local.”

De asemenea, prefectul a criticat faptul ca orarul in care se pot face adoptiile in prezent este de 3 zile pe saptamana, timp de doua ore, in intervalul orar 11:00 – 13:00.

Aceste propuneri pot deveni initiativa legislativa numai daca parlamentarii din Senat o asuma ca atare. Prefectul nu poate avea initiative legislative.

Atanasoaei recunoaste ca aceasta lege nu va putea fi respectata, daca va fi adoptata: „Desigur, aceste masuri implica eforturi bugetare semnificative. La Bucuresti doar, la un numar de cca 40.000 de caini si la un cost de intretinere de 375 lei/caine/luna, bugetul va trebui sa aloce suma de 41.860.000 euro anual. Iata deci cum, ipocrizia unor ONG-uri dublata de cea a unor primari nu fac decat sa perpetueze aceasta stare de fapt cu o medie de 10.000 de oameni muscati anual in Capitala si alte posibile decese, intrucat nu cred ca vreun primar si nici Primarul General vor aloca aceasta suma, decat daca renunta la alte proiecte”.

Prefectul spune ca ONG-urile care au militat pentru scoaterea eutansierii din lege vor trebui sa se implice activ de acum incolo: „In aceste conditii, ONG-urilor le revine o implicare efectiva si nu doar la TV, prin construirea de adaposturi private unde sa aiba grija de animalele pe care zic ca le iubesc, prin demararea unor campanii serioase si eficiente de incurajare a adoptiilor sau prin acordarea de sprijin autoritatilor locale. La urma urmei, ei si-au dorit aceasta solutie. Acum, e randul dumnealor sa o implementeze. Eu consider ca mi-am dus pana la capat, date fiind obstacolele, promisiunea de a oferi o solutie la problema cainilor fara stapan. Voi continua sa fac lobby pe langa parlamentari pentru ca legea sa fie discutata si votata cat mai repede cu putinta. Dupa adoptarea legii, incurajez toti bucurestenii sa ceara Primariei Generale aplicarea ei intocmai” .

Istoricul Legii cainilor fara stapan

In noiembrie 2011, Camera Deputatilor a adoptat Legea cainilor fara stapan, care prevede posibilitatea eutanasierii dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier, initiatorul ei fiind Mihai Cristian Atanasoaei.

Imediat dupa adoptare, aceasta lege a fost contestata de gruparea USL la Curtea Constitutionala. In ianuarie 2012, Curtea a decis ca legea este neconstitutionala. „Curtea nu constata neconstitutionalitatea vreuneia dintre solutiile prevazute prin legea criticata in privinta gestionarii fenomenului cainilor fara stapan, ci sanctioneaza doar lipsa de previzibilitate a legii determinata de inexistenta unei ordini de aplicare a acestora – ordine care, in mod esential, ar trebui sa consacre solutia eutanasierii numai in ultima instanta – si a unor proceduri clare si precise de care autoritatile publice sa fie tinute in aplicarea solutiilor preconizate”, a conchis CCR.

Prefectul sustine ca eutanasierea cainilor se poate face in continuare deoarece Legea 9/2008 este o lege cu caracter general si primeaza prevederile din Ordonanta 55/2002, lege specifica, care prevede omorarea animalelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro