Monica Macovei: Conflictul de interese este mai bine reglementat in Romania decat in multe agentii europene
Conflictul de interese este mai bine reglementat in Romania decat in multe agentii europene, a declarat marti, la Bruxelles, europarlamentarul roman Monica Macovei, dupa ce comisia de control bugetar al Parlamentului European (PE) a amanat descarcarea de gestiune pe bugetul pe 2010 in cazul a trei mari agentii europene, principalul motiv fiind suspiciunile de conflicte de interese. Macovei a explicat pe larg cum apar conflictele de interese in agentiile europene, a vorbit de situatii in care agentiile au cheltuit preferential sute de mii de euro din bani comunitari si despre ce solutii se pot lua ca la nivelul acestor agentii sa nu mai apara astfel de probleme.
- „Am avut o victorie azi in Comisia de control bugetar. Am amanat inchiderea conturilor, descarcarea de gestiune pentru Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA), Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Agentia Europeana de Mediu (EEA)”
Potrivit europarlamentarului roman, principalul motiv este conflictul de interese.
„Conflictul de interese poate fi o cauza de inselaciune, de coruptie. Trebuie sa instalam un mecanism eficient la aceste agentii sa prevenim, sa identificam si sa pedepsim aceste conflicte de interese. Prin amanarea descarcarii de gestiune in cazul celor trei agentii, am cerut tocmai implementarea unui astfel de mecanism”, a precizat Macovei in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Bruxelles.
Intr-o discutie cu jurnalistii romani, Macovei a explicat ce fel de conflicte de interese se regasesc in agentiile europene si a si dat cateva exemple care au fost identificate de catre autoritatile europene.
Macovei, in cadrul conferintei, a amintit de scandalul de la varful Agentiei Europene pentru Mediu, a carei conducere a cheltuit 30.000 de euro din banii europeni pe sesiuni de training pentru personal in Caraibe si in zona Mediteranei si a mai cheltuit 300.000 de euro pentru a-si decora sediul din Copenhaga cu plante. Despre acest caz a scris si EUObserver.com.
Macovei: „Daca am lucrat la o companie, nu trebuie sa fiu angajat la agentia care da avize pe domeniu”
„O sa va mai dau cateva exemple. Daca eu lucrez in industria alimentara si lucrez la Coca-Cola sau alta companie europeana si la un moment dat ma duc la aceasta agentie care face teste si recomanda Comisiei certificarea alimentelor, eu nu trebuie sa lucrez pe produsele companiei de unde vin. Eu trebuie sa reprezint interesele cetateanului european. S-ar putea foarte bine ca eu sa dau un aviz pentru compania pentru care am lucrat care, cine stie, poate mai imi da bani in continuare sau ma trimite special la agentie. Daca am lucrat la o companie, nu trebuie sa fiu angajat la agentia care da avize pe domeniu”, a explicat Macovei.
Potrivit europarlamentarului roman, multe dintre agentii spun ca nu gasesc experti in alta parte decat la companiile mari din domeniu, dand exemplul industriei de avioane sau medicamente.
In opinia lui Macovei, solutia ar fi ca acei experti care vin din companii sa nu aiba voie sa testeze si sa dea avize pentru companiile de unde au plecat.
Macovei: „Daca lucrez la Boeing si ma mut la agentia pentru siguranta avioanelor, nu trebuie sa pot sa dau avize pentru Boeing”
„Daca eu lucrez la Boeing si ma mut la Agentia care asigura testarea pentru sigurarea avioanelor eu nu trebuie sa dau avize pentru compania Boeing pentru ca eu de acolo vin. Am interesul sa zic „Da” la toate avioanele de la compania la care am lucrat. Daca fac asta e conflict de interese”, a explicat Macovei.
„La fel si pentru agentia de medicamente. Vorbim de industria farmaceutica unde, tot asa, companiile au interesul ca medicamentele sa-si ia avizul de la agentie. La agentia pentru medicamente in 2010 a fost chiar un caz mediatizat. Directorul Agentiei, in timp ce inca era director, si-a facut o firma de consultanta. Si cum si-a incetat mandatul si-a deschis firma de consultanta. Cui credeti ca dadea consultanta? Exact companiilor farmaceutice pe cum sa-si ia avizul de la agentia unde el a fost director ani de zile. Astfel de situatii trebuie interzise”, a mai spus Macovei.
Europarlamentarul roman a mai precizat ca la Agentia pentru Siguranta alimentelor au fost mai multe cazuri de conflicte de interese, multe vizand membrii din Bordul de Conducere, care sunt trimisi de statele membre. „Voi trimite o scrisoare Comisiei in care, practic, le cer sa nu numeasca in board persoane care vin exact din industria alimentara. Ei sunt interesati, in industriile lor, sa dea avize aceasta agentie”, a spus Macovei.
„Romania este mult mai avansata in domeniul identificarii conflictului de interese”
„La agentia de siguranta alimentelor, fosta sefa a serviciului de organisme modificate genetic s-a dus apoi sa lucreze pentru o firma care producea astfel de produse. A fost sesizat Ombudsmanul european care a spus ca nu e ok”, a spus Monica Macovei.
Europarlamentarul a explicat faptul ca daca problemele semnalate de Parlamentul European nu se rezolva, „aceste agentii nu vor primi descarcarea de gestiune. Asta inseamna ca se blocheaza activitatea si ca cei de la conducere trebuie sa-si dea demisia. Noi am votat si pentru neinchiderea conturilor”.
„Romania este mult mai avansata in acest domeniu, al identificarii conflictului de interese. Avem declaratii de interes publice, nu doar pentru politicieni, ci si pentru toti functionarii publici. Toate sunt publice. In Belgia si Romania, conflictele de interese sunt infractiune. In alte tari nu este asa, ele atrag raspundere disciplinara sau alt fel de sanctiuni. Conflictele de interese nu trebuie sa existe, ele trebuie sa fie facute publice si oamenii aceia, experti, membri in consiliile de administratie, ei trebuie sa plece. Nu avem siguranta ca ceea ce fac e pentru interesul nostru; sa avem medicamente bune, mancare sanatoasa, avioane sigure si produse chimice verificate si sigure”, a declarat Macovei.
Reamintim ca marti Comisia de control bugetar din cadrul Parlamentului European a aprobat propunerea europarlamentarului Monica Macovei de amanare a descarcarii de gestiune si, implicit, amanarea inchiderii conturilor pentru Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA), Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Agentia Europeana de Mediu (EEA).