Traian Basescu, la Seul: Reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda trebuie imbunatatite, luand in considerare si o situatie de neimaginat
Presedintele Traian Basescu a declarat marti la Seul ca dezastrul de la Fukushima a dus la o neincredere a opiniei publice in energia nucleara si tarile trebuie sa imbunatateasca securitatea instalatiilor nucleare pe care le detin. In acest context, el a afirmat ca reactoarele de la Cernavoda „nu raman asa cum sunt” si trebuie imbunatatite luand in considerare si cel mai de „neimaginat” scenariu.De asemenea, presedintele a anuntat ca va invita experite AIEA pentru a evalua cele doua reactoare.
Din declaratiile sefului statului:
- Statele participante s-au angajat ca pana la finele lui 2014 sa adopte garantii legislative si capacitati administrative asa incat materialele nucleare sa nu ajunga sa fie folosite de grupuri teroriste sau neautorizate.
- Acest summit marcheaza extinderea agendei cu problematica sigurantei nucleare. Aceasta tema a devenit stringenta dupa dezastrul de la Fukushima. Fukushima a generat neincrederea opiniei publice in energia nucleara utilizata pasnic ca o solutie viabila. Angajamentul statelor la summit a fost legat de faptul ca avem obligatia sa imbunatatim securitatea instalatiilor nucleare pe care le detinem si sa convingem cetatenii ca nivelul de securitate si siguranta este atat de ridicat incat nu prezinta riscuri.
- Este clar ca la acest Summit ne indreptam catre universalizarea cadrului juridic al ONU in materie de securitate. Cel putin participantii vor prelua cele mai bune practici pe plan international in ceea ce priveste gestionarea materialelor nucleare radioactive.
- In interventia mea am tinut sa ies din afirmatiile politice generale si mi-am propus sa conving statele care se aflau in jurul mesei ca Romania adopta serios problema diminuarii riscurilor nucleare. Am adus ca argumente faptul ca Romania are un program prin care pana in anul 2014 va semna implementarea unui set de masuri coerente in ceea ce priveste securizarea materialelor vulnerabile.
- V-as putea spune ca Romania a fost prima tara care a repatriat combustibilul nuclear pe calea aerului. Trebuie sa va spun ca riscurile extrem de ridicate sunt legate de combustibilul nuclear folosit.
- Romania face parte din grupul select al celor 32 de state din lume care deruleaza in nume propriu intregul proces al combustibilului.
- Romania a anuntat disponibilitaeta de a invita expertii AIEA sa evalueze cele doua reactoare de la Cernavoda pentru a garanta siguranta in care functioneaza si am aratat intentia noastra de a construi alte doua reactoare nucleare.
- Un alt angajament este legat de acordarea de asistenta altor state in procesul reconversie de la uraniu inalt imbogatit in uraniu slab imbogatit.
- M-am angajat ca Romania va contribui cu o suma de 30.00 de euro la completarea fondurilor Agentiei pentru Energie Atomica, in scopul crearii resurselor financiare necesare desfasurarii proceselor de instruire a personalului care opereaza instalatii nucleare, in alte state, inclusiv Romania.
- Problema pe care o avem noi acum este ca, in urma accidentului de la Fukushima, Romania si-a modificat sau se lucreaza la modificarea documentatiei de licitatie, ceea ce face ca aceasta documentatie sa fie gata abia in luna aprilie si am speranta ca va fi aprobata de CNCAN undeva pana la sfarsitul lunii mai, in asa fel incat in timpul verii sa se poata face caietul de sarcini si vom lansa licitatia, undeva, in partea a doua a anului, dar nu eu stabilesc programul
- Reactoarele 1 si 2 nu pot ramane asa cum sunt. Fukushima ne-a facut sa ne gandim ca trebuie sa le imbunatatim nivelul de siguranta luand in considerare si o situatie de neimaginat. Trebuie sa ne imaginam ce-i mai rau.
Ministerul Economiei a prelungit din nou, pentru 15 septembrie, termenul de prezentare a ofertelor investitorilor pentru participarea la dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda, potrivit Mediafax.
Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, cauta noi actionari pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.
Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda. Cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei de la Cernavoda asigura aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel national.