Batalia politica pentru CNA: Care este echilibrul de forte in forul audiovizual
Consiliul National al Audiovizualului a intrat in ultimele saptamani in atentia dezbaterii politice. Motivele: incapacitatea Consiliului de a lua o decizie privind sanctionarea Antena 3 in cazul Sinteza Zilei-presedintele CNAS, acuzatiile PSD cum ca PDL isi subordoneaza CNA, acuzatiile Antena 3 ca postul incearca sa „intrerupa semnalul postului catre casele dumneavoastra”. Care este, in acest moment, „impartirea politica” in CNA si ce spune legea?
Membrii actuali ai CNA – cine i-a propus si cand:
- Gelu Trandafir – Presedinte – decembrie 2006
- Narcisa Iorga – Presedinte – octombrie 2008
- Constantin Dutu – Camera Deputatilor (la propunerea PRM) – decembrie 2006
- Ioan Onisei – Camera Deputatilor (la propunerea PDL) – decembrie 2006
- Cristina Trepcea – Camera Deputatilor (la propunerea PSD) – octombrie 2008
- Dan Grigore – Guvernul Tariceanu – decembrie 2006
- Christian Mititelu – Guvernul Tariceanu – noiembrie 2008
- Mihai Malaimare – Guvernul Tariceanu – noiembrie 2008
- Rasvan Popescu – Senat (la propunerea PNL) – reales decembrie 2006. Presedinte din 2007. Vezi conditiile in care a fost numit presedinte CNA
- Valentin Alexandru Jucan – Senat (la propunerea PDL) – martie 2012
- Lorand Turos – Senat (la propunerea UDMR) – martie 2012 (nu si-a preluat inca atributiile)
Acuzatiile Opozitiei ca PDL isi subordoneaza CNA
PSD a acuzat PDL in urma cu o saptamana ca „isi subordoneaza” CNA prin „incalcarea brutala a practicilor parlamentare”. Marti, 6 martie, deputatii PSD si PNL au contestat la Curtea Constitutionala hotararea Parlamentului privind numirea noilor membri CNA Valentin Alexandru Jucan si Lorand Turos, potrivit Agerpres. Agentia de presa il citeaza pe Mircea Dusa (PSD), care afirma ca, potrivit algoritmului politic, PDL si PSD trebuie sa propuna cate doi membri in CNA, iar PNL si celelalte partide – cate unu, iar „prin aceste numiri urmaresc sa schimbe majoritatea in CNA pentru ca presa sa fie cenzurata”. PSD si PNL afirma ca decizia Parlamentului de numire a celor doi membri incalca modul in care trebuie sa se numeasca membri in institutiile subordonate Parlamentului si ca nu a existat cvorum de sedinta la audierea acestora. Tot Agerpres a anuntat miercuri ca sesizarea deputatilor PSD-PNL va fi dezbatuta de Curtea Constitutionala in data de 28 martie.
Care este situatia celor doi membri noi ai CNA?
Valentin Alexandru Jucan ocupa o pozitie in CNA detinuta, pana in 2010, de Grigore Zanc, nominalizat ca membru CNA de catre Senat (la propunerea PSD). Zanc fusese membru CNA intre 2004 si 2010. In 2010, PSD l-a propus din nou ca membru al Consiliului, insa Parlamentul nu l-a numit, postul ramanand, de atunci, vacant pana luna aceasta.
- Pe 29 februarie, PSD – grupare aflata atunci in greva parlamentara – a acuzat PDL printr-un comunicat de presa ca „isi subordoneaza” CNA prin „incalcarea brutala a practicilor parlamentare”, deoarece, prin evitarea votului pentru Zanc si nominalizarea lui Valentin Jucan nu s-a respectat „algoritmul politic” ce „vizeaza mentinerea unui echilibru intre putere si opozitie, fiind legitimat de votul popular”.
Lorand Turos a fost propus si aprobat de Parlament ca membru titular al CNA in februarie 2012, dupa ce Attila Szasz si-a anuntat plecarea din CNA. Attila Szasz intrase in CNA ca membru supleant al lui Attila Gasparik, la propunerea Senatului (UDMR), in decembrie 2006 si a preluat atributiile de membru titlular in 2008, dupa retragerea lui Gasparik din Consiliu.
- Lorand Turos nu si-a preluat inca atributiile de membru CNA deoarece se afla intr-o stare de incompatibilitate, el detinand si un post de radio. Potrivit Mediafax, Lorand Turos trebuie sa iasa din aceasta stare pana la 13 martie, el afirmand ca pana atunci va renunta la pozitia sa in postul City Radio, dar si la cea de director executiv comercial al Societatii Nationale de Radiocomunicatii.
Legea Audiovizualului stipuleaza, la Art. 11, ca:
- CNA este compus din 11 membri si este numit de Parlament la propunerea: Senatului -3 membri, Camerei Deputatilor – 3 membri, Presedintelui Romaniei – 2 membri, Guvernului – 3 membri.
- Membrii CNA „sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus„
- Durata mandatului membrilor CNA este de sase ani, iar numirea acestora se face esalonat, in functie de expirarea mandatului
Pana la sfarsitul acestui an expira mandatele lui Rasvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Dan Grigore, Constantin Dutu. Mandatele membrilor CNA Narcisa Iorga, Mihai Malaimare, Christian Mititelu, Cristina Trepcea expira in 2014. Intrucat Lorand Turos il inlocuieste pe Attila Szasz, mandatul acestuia expira cand ar fi trebuit sa expire mandatul lui Szasz, in decembrie 2012.
- Dan Grigore a avertizat, marti, ca joi si va da demisia daca liderul PNL Crin Antonescu nu isi cere pana atunci scuze pentru afirmatiile facute la adresa lui intr-o emisiune „Sinteza zilei” de la Antena 3.