Sari direct la conținut

Ne învârtim în cerc, din nou. Plus un pont. Două

Contributors.ro
Cristian Socol, Foto: Arhiva personala
Cristian Socol, Foto: Arhiva personala

Rar mi-a fost dat să văd în managementul politicilor macroeconomice din România o gândire integrată, o programare inteligentă, o viziune. Alergăm după ţinte / de exemplu -de deficit, sau alte ţinte / pe termen scurt şi am uitat aproape definitiv termenul lung.

Un prim plan de discuţie. Majoritatea politicienilor nu au înţeles nici acum că am intrat în capcana spiralelor descendente din care putem ieşi din ce în ce mai greu. Sau ieşim vlăguiţi total. Austeritatea exclusivă conduce la rate mici de crestere economică, venituri mici la bugetul de stat, ratarea ţintelor de deficit, noi măsuri de austeritate. Majoritatea policymakers ilor nu au înţeles nici acum că austeritatea în sine, exclusivă, nu rezolvă aproape nimic (poate doar să reducă riscul unei crize de lichiditate la nivel bugetar, deşi nici acolo întotdeauna). Cred că aceştia ar trebui să se gândească dacă reformele structurale nu au costuri mai mici atunci când sunt aplicate la expansiune, fără presiune.

Al doilea plan. După ce ne-am calmat frustrările în dezbaterea pro şi contra Tratatului Fiscal, haideţi să vedem ce facem mai departe. Cum ajungem să ne încadrăm pe o traiectorie sustenabilă de reducere a deficitului structural sub 1% din PIB? Cum creştem PIB potenţial?

Răspunsul care rezolvă atât problema definită la primul plan cât şi întrebările din al doilea plan este unul simplu: un program de stimulare a creşterii economice. Că va cuprinde reducerea CAS (măsură care a întrunit consensul atât în rândul politicienilor cât şi al economiştilor), că va fi vorba de atragerea forţei de muncă din rural (parcă Dan Bucsa propunea aşa ceva) sau că va însemna investiţii mai mari în agricultură, energie s.a. nu mă interesează. Este treaba autorităţilor să inoveze, să gândească. Consilierii trebuie să se dezbare de practica perdantă a prezentării unor simple date statistice, nici măcar prelucrate, şi să aştepte soluţii numai bune de aplicat din afară. Aproape toţi s-au cam săturat să le “ofere” timp de gândire pentru perfecţionarea metodelor de furat, în dauna găsirii unor soluţii optimale pentru stimularea economiei.

Bun, să revin. Ne trebuie un plan de stimulare a creşterii economice, cu măsuri care să fie judecate după impactul veniturilor pe care le vor genera în viitor, pe termen mediu şi lung. Adică măsuri al căror venit actualizat să depăşească costul bugetar prezent. Este urgentă crearea de locuri de muncă.

Oricum, poate fi conceput un algoritm de finanţare a acestor măsuri din cel puţin trei surse de finanţare. Prima sursă de finanţare – economiile care au rezultat şi vor mai rezulta din ajustarea fiscală – raţionalizarea cheltuielilor publice şi reducerea evaziunii fiscale. A doua, împrumuturi ţintite care să respecte regula de aur – împrumuturi doar pentru investiţii. A treia sursă – fondurile europene. Trebuie să solicităm Comisiei Europene ca cel puţin jumătate din fondurile structurale şi de coeziune ce ne-au fost allocate (alături de fondurile allocate şi necheltuite de celelalte ţări de coeziune) să fie vărsate într-un Fond de Creştere Economică şi Dezvoltarea Infrastructurii. Putem folosi aceste fonduri pentru finanţarea unor proiecte de conectare a României la reţelele transeuropene, pentru a stimula exporturile s.a. Toate, prin programe coordonate de Comisia Europeană, fără a se depăşi alocările iniţiale pentru fiecare ţară.

Citeste tot articolul si comenteaza pe

Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro