Sari direct la conținut

Comisia Europeana va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs pe programul POSDRU

HotNews.ro

Comisia Europeana va emite „in urmatoarele zile” o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs pe programul POSDRU, anunta un comunicat de presa al institutiei, remis redactiei. In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, deficientele inregistrate de auditul intern duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni.

Vezi mai jos comunicatul integral al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania:

1. In Raportul anual de control 2011, Autoritatea romana de audit a identificat unele deficiente majore ale sistemului de management si control al Programului operational dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel. In conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficiente duc la o intrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioada maxima de 6 luni.

2. Ca atare, in urmatoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs. Intreruperea va fi ridicata de indata ce Autoritatea romana de audit confirma ca deficientele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate masurile necesare in vederea remedierii problemelor semnalate iar Autoritatea de audit va reanaliza situatia si va prezenta noul sau raport la Comisie cat de curand.

3. Intreruperea termenului de plata nu afecteaza implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua sa faca plati. Comisia este increzatoare ca autoritatile romane trateaza deficientele semnalate cu seriozitate si iau masurile ce se impun si ca acestea vor duce la o reluare a platilor inainte de expirarea celor sase luni prevazute de Regulament.

UPDATE 2:

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a precizat vineri, intr-un comunicat de presa remis Mediafax, ca Ministerul a luat masuri pentru remedierea deficientelor constatate in gestionarea POSDRU si a atras atentia reprezentantilor Organismelor Intermediare ca este vorba de un intreg management cu probleme care trebuie corectat in cursul lunii martie.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) informeaza ca a luat act de precizarile Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene, cu privire la derularea Programului Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane”, si ca a luat toate masurile care se impun pentru remedierea deficientelor constatate in gestionarea acestui program.

MMFPS mai precizeaza ca ministrul Claudia Boghicevici i-a incredintat, vineri, lui Carmen Rosu conducerea interimara a AM POSDRU, cerandu-i acesteia eficienta si vigilenta.

„Responsabilitatea in aceasta functie este mare. In actualul context economic din Europa, fiecare euro adus in Romania prin POSDRU inseamna o sansa la un loc de munca. POSDRU inseamna locuri de munca in primul rand. Ca sa atingem acest obiectiv, ii vom sprijini pe beneficiari, simplificand procedurile de verificare a cererilor de rambursare si respectand termenul de 45 de zile stabilit de Guvern pentru procesarea cererilor de rambursare, in conditii de maxima transparenta”, a declarat ministrul Muncii.

Claudia Boghicevici a atras atentia reprezentantilor Organismelor Intermediare ca neregulile nu vizeaza un om si „un intreg management cu probleme ce trebuie corectat. In joc este credibilitatea Romaniei. In cateva saptamani, in cursul lunii martie, o sa ne facem temele si o sa remediem celelalte recomandari ale Raportului de Audit”.

MMFPS mai informeaza ca, la cererea ministrului, 80 de angajati ai Organismelor Regionale Intermediare vor merge in teren si vor verifica stadiul implementarii proiectelor, urmand sa fie redeschise birourile de sprijin pentru beneficiari, iar pe site-ul www.fse.ro vor fi postate toate platile facute catre beneficiari. De asemenea, periodic, vor fi organizate grupuri tehnice de lucru, ministrul Muncii aratand ca politica de „a face plati usor si rapid” trebuie sustinuta de proceduri valide si verificari la fata locului.

Totodata, Claudia Boghicevici a cerut angajatilor sa se concentreze mai mult pe calitatea proiectelor.

UPDATE 1:

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a declarat pentru AGERPRES ca statul roman va efectua in continuare plati interne catre beneficiarii care deruleaza proiecte in cadrul POSDRU, dar nu va mai primi rambursari de la Comisia Europeana, pe perioada suspendarii, care ar urma sa tina pana in martie.

„Noi vorbim despre o intrerupere de plati, care inseamna ca, pana la corectarea problemelor, partea romana nu va mai putea sa transmita cereri de rambursare catre Comisia Europeana. Noi speram ca aceasta perioada sa fie cat mai scurta posibil, speram sa rezolvam in cursul lunii martie. In toata aceasta perioada, beneficiarii nu vor fi afectati, se vor face plati interne in continuare, numai ca cererile de rambursare nu vor fi transmise Comisiei Europene pana la rezolvarea problemelor’, a spus Leonard Orban.

Context:

HotNews.ro a scris joi ca platile din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) prin care Romania beneficiaza de o finantare de 3,47 de miliarde de euro (la care se adauga o confinantare nationala de 612 milioane euro) ar putea fi intrerupte, asa cum s-a intamplat anul trecut cu Programul Operational Regional (POR), daca autoritatile de la Bucuresti nu iau masuri.

Potrivit acestora, este vorba despre nereguli pe anumite proceduri care tin de managementul intern al programului. Neregulile se refera la perioada 2009 – 2010.

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a cerut joi ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, sa o demita pe Carmen Ionel, din functia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autoritatii, iar aceasta a demisionat.

Situatie similara si in 2011: Intreruperea pe Programul Operational Regional a durat sase luni

Comisia Europeana a blocat in iunie 2011 platile pe o axa din Programul Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale, dupa ce a constatat nereguli in achizitiile publice dar si in managementul programului.

Experti ai cabinetului Comisarului Johannes Hahn, responsabil pentru politica regionala, au declarat atunci ca decizia intreruperii platilor pe Axa 2 a POR – destinata finantarii infrastructurii regionale – a fost luata pentru doua luni, timp in care autoritatile de la Bucuresti trebuiau sa trimita Comisiei Europene planul de masuri pentru repararea deficientelor constatate.

Bucurestiul a trimis raspunsul peste aproximativ doua luni de la decizia de intrerupere a platilor. La scurt timp, Guvernul Romaniei a decis sa opreasca trimiterea cererilor de rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele finantatate din fonduri structurale pentru a face verificari interne si pentru a evita ca neregulile sa fie descoperite de Bruxelles.

Platile au fost reluate in luna decembrie.2011.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro