Sari direct la conținut

Politic Show: Instinctul de conservare al PDL ii spune lui Emil Boc sa plece; Iliescu despre greva USL: Ce e aia greva parlamentara? Nu se paraseste campul de lupta in acest fel; Udrea: "Guvernul nu trebuie sa fie o greutate care sa atarne de picioarele PDL"; Nechifor (PSD): Voi dona indemnizatia la SMURD

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Instinctul de conservare al PDL ii spune lui Emil Boc sa plece. In PDL s-au inmultit vocile critice la adresa lui Emil Boc, dar democrat-liberalii nu vor sa forteze demisia acestuia si spera ca premierul va ajunge singur la aceasta concluzie. Demisia premierului Emil Boc este din ce in ce mai probabila. Democrat-liberalii nu vor insa sa-l forteze sa paraseasca scaunul de premier, pentru ca se tem ca ar da prost ca imagine, asa ca incearca sa-l ajute sa ajunga singur la aceasta decizie, si asa se explica faptul ca numarul vocilor din PDL care il contesta creste pe zi ce trece. Conform unor surse democrat-liberale, varianta cea mai satisfacatoare pentru orgoliul lui Boc, dar si al PDL, ar fi un guvern politic, dar cu un premier tehnocrat. Printre candidati, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fost ministru de Finante in guvernul Vacaroiu, si Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, scrie EVZ.

Iliescu despre greva USL: Ce e aia greva parlamentara? Nu se paraseste campul de lupta in acest fel. Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu considera ca notiunea de greva parlamentara este discutabila, apreciind ca activitatea in Parlament este un instrument al luptei politice si ca „nu se paraseste campul de lupta in acest fel”. „Este in discutie notiunea asta de greva parlamentara. Ce e aia greva parlamentara? Cred ca lupta parlamentara este un instrument al luptei politice si nu se paraseste campul de lupta in acest fel. Altfel trebuie gandite lucrurile”, a declarat Iliescu intr-un interviu acordat cotidianului Ring, raspunzand unei intrebari referitoare la greva parlamentara anuntata de USL. Ion Iliescu a sustinut ca de fapt opozitia urmareste o limitare a prezentei in viata parlamentara „pe acele proceduri care sa duca la solutia fireasca: demiterea guvernului”, anunta Romnia Libera.

Udrea: „Guvernul nu trebuie sa fie o greutate care sa atarne de picioarele PDL”. Nervi intinsi la maximum in PDL. Dupa o sedinta tensionata luni seara, in care in spatele usilor inchise parlamentarii democrat-liberali, in frunte cu Vasile Blaga, i-au sugerat lui Emil Boc sa-si dea demisia, presiunea pusa pe seful guvernului a crescut in prima zi a sesiunii parlamentare, pe fondul boicotului opozitiei. Picatura care a umplut paharul a fost demisia senatorului Mircea Banias din PDL, care face ca majoritatea puterii in plenul Camerei Superioare sa atarne de doar un vot. Situatia este cu atat mai critica cu cat in urma retragerii opozitei de la lucrarile parlamentului, activitatea in unele comisii in care USL avea majoritatea este practic paralizata. In acest context, tensiunile de cu o seara inainte au reizbucnit cu o mai mare intensitate printre senatorii PDL, care s-a reunit in doua sedinte succesive la finalul carora au decis ca situatia din partid trebuie transata cat mai curand. Astfel, sustin surse participante la discutii, senatorii democrat-liberali vor sa-l cheme martea viitoare pe Emil Boc, alaturi de conducerea partidului, si sa-l forteze sa ia o decizie in privinta mandatului de premier in fata parlamentarilor PDL. „Nimeni nu-l mai vrea pe Boc. Nu poti sa spui ca tu ai solutia si sa o tii asa la infinit”, a comentat un senator democrat-liberal, adaugand ca „indecizia premierului nu face decat sa dea senzatia ca PDL este o corabie care si-a pierdut carma”, informeaza Gandul.

Puterea pierde Senatul. Coalitia de guvernare nu-si mai poate aproba legile in Senat, chiar daca are o majoritate la limita. Prezenta integrala a senatorilor PDL, UDMR si UNPR este imposibil de asigurat. Senatorul Mircea Banias a demisionat din PDL si se va inscrie in PC. Decizia sa complica algoritmul parlamentar la Senat. Coalitia de guvernare, formata din PDL, UDMR si UNPR are 68 de senatori, exact cat numarul de voturi necesar pentru a-si aproba proiectele de lege. PSD si PNL au 66 de voturi, dar Opozitia este, de ieri, in greva parlamentara. Pentru a-si aproba legile cele mai importante, cele cu caracter organic, senatorii Puterii ar trebui sa aiba o prezenta de 100%. Senatorul UDMR Attila Verestoy si-a luat concediu medical pentru toata luna februarie, el avand un accident de circulatie in noiembrie, scrie Adevarul.

Sponsorii din umbra ai partidelor incep sa infunde puscaria. Ultimele decizii ale judecatorilor demonstreaza ca oamenii politici si afaceristii care cotizeaza mai mult decat permite legea ar putea ajunge, cat de curand, in spatele gratiilor. Finantarile ilegale ale campaniilor electorale incep sa produca „victime”. In ultimul an, politicieni de toate culorile au fost arestati sau condamnati dupa ce au facut presiuni pentru a strange cat mai multi bani pentru campanie. Cu cat suma varsata in visteria partidului este mai mare, cu atat cresc pretentiile „mituitorilor” fata de numarul posturilor-cheie in care urmeaza sa-si „planteze” executantii. Acesta practica intareste ipoteza potrivit careia tara este guvernata de sponsorii partidelor. Oamenii politici concureaza in finantarea ilegala a partidelor cu firmele mari. Ultimele anchete ale DNA au aratat ca „taxa de recunostinta” a societatilor care fac afaceri cu statul este de aproximativ 200.000 de euro, anunta EVZ.

Nechifor (PSD): Voi dona indemnizatia la SMURD. Deputatul PSD Catalin Nechifor a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca va dona indemnizatia rezultata in perioada protestului parlamentar la SMURD, el precizand ca analizeaza si varianta de a ajuta, pe chestiuni punctuale, scolile sau gradinitele din colegiul sau. „Voi dona indemnizatia la SMURD, dar iau in calcul si ajutarea cu sume de bani, pe chestiuni punctuale, a scolilor si a gradinitelor din colegiu”, a spus Nechifor. Deputatul PSD Victor Ponta a anuntat, miercuri, in plen, initierea de catre USL a unui protest parlamentar, aratand ca reprezentantii PSD si PNL vor fi prezenti in orele de program la Camera Deputatilor, dar nu vor participa la lucrarile acestui for legislativ, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro