Sari direct la conținut

Îmbătrânirea populației va afecta ratingurile suverane ale guvernelor (agenții de rating)

HotNews.ro
Îmbătrânire, Foto: Inna Talan / Panthermedia / Profimedia
Îmbătrânire, Foto: Inna Talan / Panthermedia / Profimedia

Îmbătrânirea populației va afecta finanțele publice ale guvernelor din majoritatea țărilor lumii, iar agențiile de rating avertizează că acest lucru va pune presiune pe ratingurile suverane, scriu jurnaliștii de la Financial Times.

Îmbătrânirea forței de muncă va pune presiune asupra puterii economice și fiscale a Coreei de Sud de pildă, afectându-i profilul său de credit suveran pe termen lung, a declarat Moody’s Investors Service.

Încă din 2018 o agenție de rating globală susținea într-un raport că ratingurile de credit ale Coreei de Sud și Japoniei vor fi supuse unei presiuni puternice din cauza „combinației dintre creșterea economică mai scăzută și datoria guvernamentală mai mare, pe fondul îmbătrânirii forței de muncă”, în anul 2030.

În ciuda eforturilor de a stimula participarea persoanelor în vârstă și a femeilor pe piața muncii, impactul scăderii populației în vârstă de muncă asupra capacității productive a economiei „nu va fi compensat”, a susținut agenția, menționând că creșterea PIB potențial al Coreei va coborî spre 2% în următoarele decenii.

Coreea de Sud a devenit o societate îmbătrânită, cu aproape 20% din populație cu vârsta de peste 65 de ani.

Agenția de rating Fitch spune și ea că impactul costurilor legate de îmbătrânire asupra finanțelor publice ar putea duce la reduceri ale ratingurilor suverane pe termen mediu și lung, în absența unei reforme.

Cel mai mare impact al costurilor legate de îmbătrânire asupra ratingurilor va fi observat abia după 2030, mai araă Fitch, presiunile venind dinspre cheltuielile mult mai mari cu pensiile și Sănătatea, pe fondul contracției numărului de contributori la bugete.

Îmbătrânirea populației e evidentă de câteva decenii în Europa

Acest proces de îmbătrânire este determinat de ratele istorice scăzute de fertilitate, de creșterea speranței de viață și, în unele cazuri, de modele migratorii (de exemplu, acele state membre ale UE caracterizate prin fluxuri nete de pensionari). Proiecțiile privind populația sugerează că îmbătrânirea populației UE se va accelera în următoarele decenii.

Populația persoanelor în vârstă (definiți aici ca fiind cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult) din UE-27 va crește semnificativ, de la 90,5 milioane la începutul anului 2019 la 129,8 milioane până în 2050.

În România, fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populaţia vârstnică de 65 ani şi peste depăşind cu peste 22% populația tânără de 0-14 ani

Procesul de îmbătrânire demografică a continuat în anul 2022, remarcându-se o scădere ușoară (de 0,2 puncte procentuale) a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) şi în acelaşi timp o creștere (de 0,4 puncte procentuale) a ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani și peste) în totalul populației.

Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 118,8 la 1 ianuarie 2022 la 122,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere la 1 ianuarie 2023.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro