La editiile online ale publicatiilor economice ale Intact mai lucreaza cinci oameni. Angajati neplatiti de doua luni acuza: "suntem tratati ca niste sclavi"
Doar cinci dintre cei aproximativ 50 de jurnalisti care au lucrat pana acum la publicatiile economice ale trustului Intact au ramas sa lucreze in continuare pentru acestea, dupa ce, acum mai bine de doua saptamani, aparitia Saptamanii Financiare a fost suspendata. Potrivit informatiilor HotNews.ro, niciunul dintre jurnalisti nu si-a luat salariile restante pana ieri, 6 decembrie, cand angajatii acestor publicatii au fost chemati la sediul Intact si, dupa multe ore de asteptare „pe culoare”, o mica parte au luat integral sau partial salariul pe octombrie. Conditii in care unii dintre jurnalisti, contactati de HotNews.ro, acuza ca sunt „batjocoriti” si „tratati ca niste sclavi”.
- In urma cu doua saptamani, angajatii de la Saptamana Financiara si Fin.ro au fost chemati de conducerea Intact pentru discutii „despre organizare”. Surse din aceste redactii au spus atunci ca, de fapt, angajatii erau pusi sa aleaga in ce conditii sa fie disponibilizati – in caz ca nu acceptau incheierea contractelor pe cale amiabila, erau atentionati ca puteau sa recupereze banii restanti doar in instanta.
- Din informatiile HotNews.ro, mai multi angajati au fost invitati, atunci, sa lucreze in continuare pentru site-ul Fin.ro, iar cinci dintre ei au acceptat.
La mai bine de doua saptamani dupa ce a fost anuntata suspendarea versiunii tiparite a publicatiei Saptamana Financiara, jurnalisti contactati de HotNews.ro spun ca figureaza in continuare ca salariati (carte de munca, drepturi de autor sau contract pe firma) ai societatilor Saptamana Financiara SRL si Media Casa Press, dar ca nu au unde si conditii in care sa lucreze si ca nu au luat niciun ban din octombrie si ca situatia lor ramane incerta.
Sursele HotNews.ro spun ca toti salariatii publicatiilor respective, care au decis sa nu lucreze de acum incolo pe noua firma Intact Publishing, au fost chemati la sediul Intact marti, 6 decembrie. Potrivit surselor citate, s-au prezentat 50-60 de oameni dintr-un total de circa 90. Surse din randul celor care au fost de fata spun ca au fost pusi sa astepte „pe culoare” intre 6 si 8 ore fara sa fie bagati multa vreme in seama, ca au fost din nou indemnati sa semneze pentru o despartire amiabila, dar ca, in final, li s-a spus ca „nu sunt gata actele”. Doar in jur de 15 au luat, partial sau total, salariile pe octombrie, iar celorlalti li s-a spus ca „vor fi sunati”, potrivit surselor citate.
Drept urmare, acestia au afirmat pentru HotNews.ro ca „sunt in fiecare saptamana batjocoriti si dusi cu vorba”. „Familia Voiculescu moare de grija bugetarilor, dar isi trateaza angajatii ca pe sclavi”, a spus una dintre surse.
- Reprezentantii trustului Intact nu au oferit, pana la publicarea acestui material, o pozitie pe aceasta tema.
Cum descrie situatia unul dintre angajati, potrivit caruia valoarea totala a salariilor restante pentru ultimele doua luni s-ar ridica la 150.000 de euro:
- „Saptamana Financiara s-a inchis, Fin.ro Magazin si Felicia de asemenea, site-urile aferente nu mai sunt intretinute, dar oamenii nu au fost nici pana in prezent eliberati din functii.”
- „Desi anul trecut ziaristii au acceptat si alte forme de plata pentru reducerea poverii fiscale asupra companiei, totul la ordinul familiei Voiculescu, acum li se spune ca nimeni nu este obligat sa vorbeasca sau sa dea vreun ban celor platiti cu drepturi de autor sau pe firme.”
- Cei care au participat la primele discutii cu noul administrator al Media Casa Press, Catalin Sandu, fusesera instiintati ca salariul pe noiembrie urma sa fie achitat pana pe 15 decembrie „numai daca semneaza actul „amiabil””.
Tensiunile de la publicatiile financiare ale Intact au inceput in prima parte a lunii noiembrie, cand jurnalistii de la aceste publicatii nu au dat un test menit sa preceada trecerea lor pe Intact Publishing, noua divizie infiintata pentru a reuni cea mai mare parte a operatiunilor de presa scrisa ale trustului.