Jurnalistii de la Saptamana Financiara si Fin.ro, publicatii ramase doar online, sunt pusi sa aleaga in ce conditii sa fie disponibilizati
Dupa ce grupul Intact a anuntat ca Saptamana Financiara nu va mai aparea in varianta tiparita si, alaturi de Fin.ro, Fin.ro Magazin si Felicia, va continua sa apara doar online, jurnalistii care au lucrat pana acum la aceste publicatii sunt chemati, zilele acestea, pentru discutii „despre organizare” cu noul administrator al companiei Media Casa Press. Potrivit informatiilor HotNews.ro, acestia sunt, de fapt, invitati sa aleaga in ce fel sa le fie inchise contractele de munca sau de colaborare, in conditii pe care surse din interiorul redactiilor le descriu drept inacceptabile.
Intalnirile individuale ale angajatilor Sfin, Fin.ro – Fin.ro Magazin si Felicia cu reprezentantii trustului Intact au inceput miercuri. Desi Intact spune ca aceste publicatii vor continua sa existe in varianta online, jurnalistilor care au fost chemati ieri le-au fost oferite doua variante de inchidere a contractelor, dupa cum spun sursele din interiorul acestor redactii.
„Este un veritabil santaj mascat”, sustin ele, aratand ca cei care s-au prezentat ieri la discutii au fost pusi sa aleaga:
- fie li se inchid contractele cu acordul ambelor parti, fara ajutor de somaj, cu promisiunea ca-si vor primi salariile restante la o data neprecizata,
- fie disponibilizarea individuala, caz in care, spun sursele, li s-a atras atentia ca exista sanse doar teoretice ca salariile restante si compensatorii vor fi achitate, dupa proceduri judiciare (in functie de forma ce va fi decisa pentru „lichidarea operationala a Media Casa Press”, lichidare anuntata luni de Intact).
Niciuna dintre cele doua variante nu ia in calcul disponibilizarea colectiva. Potrivit surselor in interiorul redactiilor, ziaristii nu vor sa renunte la salariile restante sau la cele compensatorii pe care, afirma sursele, conducerea trustului le-ar fi propus, la inceputul lunii noiembrie, jurnalistilor care nu vor sa treaca pe noua firma.
Sursele afirma ca situatia ar putea „sa declanseze un scandal in cadrul trustului”. Ele sustin ca „familia Voiculescu a fortat inchiderea publicatiilor numai din orgoliu, nu din motive manageriale”, aratand ca aparitia tiparita a publicatiilor respective nu este rezultatul reorganizarii invocate de patronat, ci de refuzul angajatilor de a fi transferati „in conditii inacceptabile” pe noua firma, Intact Publishing, care ar trebui sa reuneasca aproape toate publicatiile trustului.