BNR: Având în vedere anul electoral extrem de încărcat din 2024, nu e exclusă complicarea corecției deficitului excesiv / Aceasta s-ar repercuta direct asupra ratingului suveran
Având în vedere calendarul electoral extrem de încărcat din 2024, nu e exclusă complicarea suplimentară a corecției deficitului excesiv în eventualitatea unor noi măsuri expansioniste ori a prelungirii unora dintre cele aflate deja în vigoare. Abateri semnificative de la traiectoria de ajustare a deficitului bugetar s-ar putea repercuta direct asupra ratingului suveran, arată BNR în Raportul asupra inflației, publicat vineri.
În plus, ar putea fi periclitată inclusiv corecția deficitului de cont curent, cu toate consecințele pe care aceasta le-ar putea avea asupra finanțării într-o manieră ordonată a dezechilibrelor gemene din economie, mai arată documentul.
Bancherii centrali mai notează că asistăm la „aparente dificultăți” în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar în linie cu ținta asumată. „Un set preliminar de măsuri corective s-a conturat până la finalizarea Raportului asupra inflației, însă rămâne dificil de evaluat gradul în care acestea vor fi suficiente pentru a asigura respectarea jalonului de ajustare din acest an”, spun autorii Raportului.
Ei confirmă indirect existența fenomenului „greedflation” din economie, notând în raport: Menținerea unui mediu inflaționist accentuat ar putea motiva creșterea în continuare a marjelor de profit ale companiilor”. În plus și în paralel, ar putea fi alimentate noi puseuri inflaționiste, cu impact advers asupra puterii de cumpărare a populației. Pe fondul erodării acesteia din urmă, nu sunt excluse revendicări privind un avans mai alert al salariilor, diferențiat în funcție de sectoarele de activitate cele mai afectate, conchid autorii Raportului.