Sari direct la conținut

Topul celor mai mari scumpiri la alimente din luna trecută / Inflația coboară dar alimentele rămân foarte scumpe

HotNews.ro
Piata alimente clienti, Foto: Inquam Photos / George Călin
Piata alimente clienti, Foto: Inquam Photos / George Călin

Zahărul, untul, cartofii, margarina, ouăle, laptele și telemeaua de vacă sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în aprilie, deși rata inflației transmisă vineri de INS a fost în scădere consistentă. Într-o lună, inflația a coborât de la 14,5 la 11,2%, dar populația nu resimte deocamdată această scădere abruptă.

• Indicele preţurilor de consum în luna aprilie 2023 comparativ cu luna martie 2023 este 100,75%.

• Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2023 comparativ cu luna aprilie 2022 este 11,2%.

Produsele descrise la începutul articolului s-au scumpit cu 28% sau chiar 58%, în cazul zahărului. Ceea ce a tras în jos media prețurilor au fost combustibilii și prețurile la medicamente, mai arată datele INS

Chiar dacă inflația scade, asta nu înseamnă că prețurile scad la rândul lor ci doar că ele cresc mai lent.

​Inflația este o problemă a tuturor, spre deosebire de crize sau de șomaj, care îi afectează doar pe unii. Salariile, deși au crescut cu o viteză ridicată (peste 13%), nu țin pasul cu creșterea accelerată a prețurilor și accentuează senzația de disconfort financiar. Când te duci să cumperi strictul necesar, scoți mai mulți bani pe aceleași produse decât luna trecută și ai sentimentul că banii ți se scurg printre degete.

Pe lângă inflația generată „local”, România importă inflație din afară, mai ales din țările cu care avem deficite comerciale mari și în care scumpirile sunt mai mari decât în România. ”Uitați-vă la deficitul pe care îl avem cu Germania sau cu Ungaria! Veți vedea cât de multă inflație importăm de acolo”, a atras atenția președintele INS Tudorel Andrei.

În Germania, prețurile la alimente au crescut cu peste 17% (date din februarie 2023), iar noi importăm mărfuri germane de peste 5 miliarde de euro anual. Similar, inflatia din Ungaria a depășit 25%, iar importurile se apropie de 2 miliarde de euro anual.

De asemenea, România exportă la rândul ei inflație în state ca Regatul Unit (cu care avem excedent comercial iar inflația „românească” e deasupra celei britanice), în Republica Moldova, în SUA sau în Franța. Lista e mai lungă însă include și Maroc, Japonia, Norvegia, Gibraltar și celelalte țări cu care avem excedent comercial și unde inflația e mai mică decât a noastră.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro