Sari direct la conținut

AUDIO Ziaristi clujeni despre plecarea Nokia: S-a vorbit despre faptul ca Nokia trebuie sa ramana in Romania minimum sapte ani / Clujul nu va avea de suferit

HotNews.ro

„Taxele platite comunei Jucu au fost infime. Judetul nu a simtit in mod esential prin taxele si contributiile fiscale aceasta prezenta”.Declaratia a fost facuta pentru HotNews.ro de Liviu Alexa, jurnalist din Cluj, care a precizat ca responsabilitatea conditiilor in care a fost semnat contractul cu statul roman ii revine fostului premier Calin Popescu Tariceanu. Rares Bogdan, editorialist la Ziua de Cluj, a explicat ca nimeni nu stie care sunt garantiile pe care si le-a luat statul roman pentru ca Nokia sa nu plece la fel cum a plecat de la Bochum. „S-a vorbit despre faptul ca Nokia trebuie sa ramana in Romania minimum sapte ani. Noi nu stim, sunt doar speculatii”, a precizat acesta.

Liviu Alexa, jurnalist din Cluj: Judetul nu a simtit in mod esential prin taxele si contributiile fiscale aceasta prezenta

Potrivit jurnalistului Liviu Alexa, inchiderea fabricii Nokia de la Jucu „s-ar putea sa insemne la fel de mult ca si faptul ca Nokia a facut 1 miliard jumatate de euro in Cluj-Napoca. Adica nimic”. Judetul nu a simtit in mod esential prin taxele si contributiile fiscale aceasta prezenta, sustine acesta. „Nokia a venit frumos, si-a asezat fabrica aici, a produs o gramada de bani din productie si va pleca in Republica Moldova spre un alt sa zicem paradis fiscal pus la dispozitie de guvernul de acolo, probabil. In afara de cei 2.000 de oameni care si asa lucrau pe 150-200 de euro, Clujul nu va avea de suferit”, a declarat Liviu Alexa.

Cele mai importante declaratii ale jurnalistului Liviu Alexa:

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Noi ne-am bucurat cand au plecat de la Bochum ca vin la noi, dar nu ne-am asteptat nicio secunda ca ni se va intampla si noua acelasi lucru.
  • Am fost, ca cetatean, impotriva faptului ca statul roman sa acorde un ajutor de 30 de milioane unei companii, chiar si gigant precum Nokia, in conditiile in care dupa aceea nu s-a negociat nimic in contract vizavi de taxele pe care Nokia urma sa le plateasca prin exercitiul financiar pe care il avea aici.
  • Noi ne-am bucurat cand agentia de PR a Nokia a anuntat ca vor fi angajati mii de oameni, dar nu ne-am uitat niciodata la cifrele de afaceri pe care Nokia le facea chiar si la Bochum.
  • Astfel ca in 2008-2009-2010 Nokia tinea cap de afis in ziarele de specialitate economice cu cifre de afacere gigantice. Putini stiu, chiar si in judetul Cluj, ca Nokia a avut anul trecut o cifra de afaceri ce a depasit lejer 1 miliard de euro. Intrebarea mea este care au fost contributiile vizavi de aceasta cifra de afaceri gigant? Din cate stiu, infime.
  • Eu nu stiu nimic despre existenta unor garantii in contract pentru ca nu a fost niciodata publicat contractul de parteneriat dintre statul roman si Nokia.
  • Tot ce ne aducem aminte este descinderea domnului Tariceanu care, alaturi de presedintele Consiliului Judetean, se lauda ca au adus un mare investitor.
  • Stim ca statul roman a ajutat Nokia sa vina aici cu o suma importanta de bani, stim ca acele mii de oameni care trebuia sa fie angajate nu au depasit numarul de 2000, in cea mai buna etapa a Nokia.
  • Stim ca taxele platite comunei Jucu au fost infime.
  • Ce inseamna inchiderea fabricii de la Jucu? S-ar putea sa insemne la fel de mult ca si faptul ca Nokia a facut 1 miliard jumatate de euro in Cluj-Napoca. Nimic.
  • Nimic pentru ca judetul nu a simtit in mod esential prin taxele si contributiile fiscale aceasta prezenta.
  • Nokia a venit frumos, si-a asezat fabrica aici, a produs o gramada de bani din productie si va pleca in Republica Moldova spre un alt sa zicem paradis fiscal pus la dispozitie de guvernul de acolo, probabil.
  • In afara de cei  2.000 de oameni care si asa lucrau pe 150-200 de euro, in cel mai bun caz, nu cred ca se va intampla nimic sau Clujul nu va avea de suferit.
  • Sa nu uitam, daca e sa fim cinici pana la capat, si pozitia Nokia din acest moment de pe bursa. Este in picaj liber si semnele nu se anunta bune pentru viitorul ei.
  • Repet, daca exista cineva care ar trebui sa raspunda intr-un fel sau altul este guvernul Tariceanu sau chiar Calin Popescu Tariceanu care trebuie sa ne spuna acum ce e de facut cu acesti oameni.

Rares Bogdan, editorialist Ziua de Cluj: S-a vorbit despre faptul ca Nokia trebuie sa ramana in Romania minimum 7 ani, dar sunt doar speculatii

Contractul semnat de statul roman cu Nokia este tinut la secret in continuare. „Stiu ca in contractul respectiv erau niste conditii pe care Nokia le-a cerut, stim ca in contract erau niste garantii ale statului roman luate in discutiile cu concernul finlandez, dar nici pana astazi nu stim despre ce este vorba. S-a vorbit mult despre o pista de 3.100 de metri, despre Terminal Cargo, s-a vorbit despre faptul ca Nokia trebuie sa ramana in Romania minim 7 ani, dar sunt doar speculatii”, a declarat Rares Bogdan, editorialist la Ziua de Cluj.

Cele mai importante declaratii ale lui Rares Bogdan, editorialist Ziua de Cluj:

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Este o lovitura crunta pentru Cluj, pentru Ardeal si pentru Romania.
  • Intrebarile sunt: cum s-a negociat contractul, care erau garantiile statului roman pentru investitia de 30 de milioane facuta pana in acest moment ca Nokia nu va pleca la fel cum a plecat de la Bochum sau cum se pregatea sa plece din Ungaria?
  • In Romania este mult mai tragic decat a fost la Bochum, pentru ca poate cei 4.000 de angajati de la Bochum au putut fi absorbiti in alta zona. Cei de la Nokia nu vor putea fi absorbiti.
  • Pentru Cluj este o lovitura la nivel de somaj infioratoare. Clujul nu sta foarte bine decat in statistici oficiale la nivelul somerilor, in realitate situatia este mult mai proasta.
  • Pe mine ma socheaza faptul ca autoritatile au ascuns acest lucru. Ma socheaza faptul ca Agentia de Forta de Munca, pana azi-dimineata la ora  9, a refuzat sa faca orice comentarii.
  • Responsabilitatea nu trebuie aruncata doar pe cei care au semnat contractul – daca l-au semnat prost sau bine – ci trebuie aruncata si in spatele unui guvern care nu stie sa isi protejeze investitorii, care nu da semnale pozitive pentru a-si proteja investitiile straine.
  • In momentul acesta, Emil Boc care s-a lipit de aceasta investitie in 2007-2008 alaturi de Marius Nicoara, liberalul de atunci, actualul senator Nicoara, are de dat niste raspunsuri.
  • Pentru Emil Boc, pentru partidul domniei sale este o lovitura la Cluj. Se cunoaste ca in continuare Clujul este un fief al PDL, al lui Emil Boc, care sta de 3 sau de 5 ori mai bine in simpatiile si increderea electoratului la Cluj decat la nivel national, dar in momentul asta vreau sa il vad pe Emil Boc ce va raspunde oamenilor cand va veni la inaugurarea Cluj Arena sambata, alaturi de presedintele Traian Basescu, celor 1.900 plus inca vreo 4.000 de apartinatori.
  • Ce va raspunde, ce a facut guvernul Romaniei, ce a facut Emil Boc care cunostea situatia exacta a Nokia pentru ca Nokia sa nu plece din Romania. Le-a oferit ceva, a negociat cu concernul finlandez? Sau pur si simplu le-a scapat printre degete? Ce vine in locul lor?
  • Nu am reusit sa obtinem acest contract, care este tinut la secret in continuare.
  • Stiu ca in contractul respectiv erau niste conditii pe care Nokia le-a cerut, stim ca in contract erau niste garantii ale statului roman luate in discutiile cu concernul finlandez, nici pana astazi nu stim despre ce este vorba.
  • S-a vorbit mult despre o pista de 3.100 de metri, despre Terminal Cargo, s-a vorbit despre faptul ca Nokia trebuie sa ramana in Romania minim 7 ani. Noi nu stim, sunt doar speculatii.
  • Contractul nu a fost facut niciodata public, este tinut in continuare la secret, si nu la cererea concernului finlandez.          
  • Pentru Cluj, este al treilea mare investitor care pleaca: dupa Bechtel, care a inchis santierul, si dupa ING, care a mai trimis acasa inca 700 de oameni acum 3 luni si a inchis centrul de servicii de la Cluj.
  • Sa vad cum explica Emil Boc celor 7.000 de oameni care nu mai au ce sa manance peste 3 luni ca a plecat Nokia din cauza globalizarii si din cauza strategiei la nivel mondial si a atacului BlackBerry si Apple. Poate va da vina pe Steve Jobs. Eu dau vina pe Emil Boc, ca e mai la indemana.  
  • Trebuie sa dea explicatii Marius Nicoara si Calin Popescu Tariceanu cu privire la acest contract. Ce masuri si-au luat atunci cand au semnat contractul cu Nokia pentru a proteja statul roman.
  • In al doilea rand trebuie sa dea explicatii clare Emil Boc, care atunci cand a taiat panglica la Fabrica Nokia s-a lipit ca timbrul de scrisoare de aceasta marca si a castigat alegerile si si-a dus toti acolitii in functii publice exact pe spatele venirii Nokia la Cluj. Iar astazi, ca premier, nu a reusit sa blocheze plecarea lor sau macar intarzierea sau oferirea unei alternative pentru angajatii de acolo.

Amintim ca Nokia a anuntat joi, 29 septembrie, ca fabrica de la Jucu se inchide definitiv pana la final de an, iar muncitorii vor fi platiti pana in martie 2012. Compania a precizat, intr-un comunicat, ca inchiderea fabricii va afecta 2.200 de oameni. Nokia motiveaza inchiderea prin nevoia de „optimizare a proceselor de productie, care va da prioritate fabricilor din Asia ce ofera beneficii mai mari, din punct de vedere al proximitatii si capacitatilor de productie”.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro