Sari direct la conținut

Tulburari urbane în Anglia – fapte și mai putin interpretari

Contributors.ro
Ruine in Tottenham. Pana saptamna trecuta aici locuiau 27 de persoane., Foto: Revista Acum
Ruine in Tottenham. Pana saptamna trecuta aici locuiau 27 de persoane., Foto: Revista Acum

Este sâmbătă la prânz, și călătoresc cu autobuzul 149 pe Tottenham High Road, în nordul Londrei. Trec de comisariatul de poliție, unde, după demonstrația de protest de săptămâna trecută împotriva împușcării mortale de către polițiști a lui Mark Duggan, suspectat de a fi cap al lumii interlope din cartier, au izbucnit tulburările de stradă care s-au extins la o parte a cartierelor capitalei și la alte mari orașe ale Angliei.

Aici au locuit până pe 7 august 26 de persoane, dar vandalii le-au incendiat locuința

Apar primele urme ale violențelor: geamuri sparte și înlocuite cu placaje la o casă de pariuri și la sediul Serviciului pentru Delincvenți Minori (Youth Offending Service – YOS).

Apoi, pe dreapta, cum mergi înspre nord, apar primele urme urâte: un pub incendiat care nu mai are acoperiș și supermagazinul alimentar Aldi, al cărui acoperiș este înfundat, gata să se prăbușească.

Mă dau jos și o iau spre intersecția cu Lordship Lane, unde, tot pe dreapta, este acum un teren plin de moloz. Aici a fost un bloc, datând din epoca victoriană (a doua jumătate a secolului al XIX-lea) care a fost incendiat și ruinele sale au fost demolate. Douăzeci și șase de persoane au rămas fără locuință, norocoase să scape nevătămate.

Imediat după aceea, tot pe dreapta un Job Centre (bursa forței de muncă), cu geamurile placardate, în urma vandalizărilor din săptămâna precedentă. Pe trotuarul opus o altă clădire a serviciilor sociale, care arată la fel.

Pe dreapta o casă cu etaj, incendiată, împrejmuită cu un gard de lemn provizoriu pe care este scris (cu cinism) “Robbed by the bankers (jefuit de bancheri)”.

La vreo 200 de metri mai încolo, stadionul lui Tottenham Hotspur FC într-o liniște totală. Deși este debutul noul sezon în Premier League, meciul lui Tottenham cu Everton a fost amânat din motive de securitate. Mai încolo, pe ici pe colo, câte un magazin sau restaurant devastat, complet aleatoriu, fie că e vorba de un Pizza Domino, patiseria Greggs sau de un magazin alementar turcesc.

În orice caz, Tottenham, cartierul cel mai devastat din londra în recentele tulburări, nu arată așa rău cum ți se pare privind știrile TV. Este drept că în ultima săptămână au fost îndepărtate multe urme ale violențelor și au fost reparate unele dintre avarii.

Viața reintră în normal aici în nordul Londrei, unde populația este compusă dintr-un amestec de turci, negri africani și caraibieni, arabi, chinezi, polonezi, români, de fapt, mai toate naționalitățile pământului s-au adunat aici.

Este unul dintre cele mai sărace cartiere din Londra, care acum, după distrugerile suferite este și mai sărac.

Harta tulburărilor

Devastările din Londra sunt înșirate pe o axă nord-sud, de la Enfield în nordul extrem, până la Croydon în sudul extrem , cu două excepții: Ealing în vest și Greenwich în est.

“Jefuit de bancheri” – culmea cinismului

Nouă alte orașe din Anglia au fost afectate de tulburări: Birmingham, Manchester, Liverpool, West Bromwich (în zona metropolitană Birmingham), Salford (zona metropolitană Manchester), Nottingham, Wolverhampton, Bristol și Gloucester.

În general, distrugerile au fost localizate în străzile comerciale din cartierele afectate, care sunt printre zonele sărace, cu excepția cartierelor Ealing și Clapham din Londra și a orașului Gloucester, care însă conțin buzunare de sărăcie, iar în aceste locuri precum și în câteva locuri izolate în zonele comerciale din centrul Londrei devastările sunt puse pe seama unor persoane venite din alte părți.

Devastările cele mai serioase, după Tottenham, s-au produs la Croydon, Manchester și Birmingham. Pagubele sunt estimate la peste 200 de milioane de de lire sterline (230 de milioane de euro).

Victimele

Cinci persoane au fost ucise în timpul tulburărilor: Haroon Jahan (21 de ani), Shazad Ali (30) Abdul Musavir (31), Richard Mannington Bowes (68) și Trevor Ellis (26).

Primii trei, musulmani de origine pakistaneză, au fost uciși călcați de mașină în timp ce păzeau de jefuitori casele și magazinele din cartierul Winson Green din Birmingham. Un bărbat de 26 de ani și altul de 17 ani au fost trimiși în judecată pentru infracțiunea de omor, alți doi fiind cercetați de poliție sub aceeași acuzație. Tatăl lui Haroon, Tariq, a avut o intervenție lăudată în întreaga țară când a făcut apel la calm și le-a cerut concitadinilor săi musulmani să nu încerce să se răzbune.

Richard Mannington Bowes, un contabil pensionar din Ealing, a fost atacat în timp ce încerca să stingă un incendiu. Poliția cercetează un suspect pentru acest omor, un bărbat negru în vârstă de 22 de ani.

În sfârșit, Trevor Ellis, un zugrav negru, tată a patru copii, a fost împușcat în cap la Croydon, în urma unei urmăriri cu mașina. Poliția a făcut mai multe arestări, dar nu a trimis încă pe nimeni în judecată.

Cazul studentului malaezian Asyraf Haziq (20), rănit în timpul dezordinilor de stradă la Barking în estul Londrei și apoi jefuit de un grup de tineri negri a făcut înconjurul lumii. Presupusul său atacator a fost trimis în judecată, unde s-a declarat nevinovat pentru infracțiunea de tâlhărie, instanța dispunând menținerea stării de arest preventiv până la proces. O colectă pe internet a strâns 22000 de lire pentru Asyraf, care, în pofida a tot ceea ce s-a întâmplat, vrea să rămână în continuare să studieze engleza și cu banii primiți vrea să o invite pe mama sa în vizită la Londra.

O altă colectă pe internet a strâns peste 30000 de lire pentru Aaron Bieber, frizer din Tottenham, în vârstă de 89 de ani, al cărui salon de coafură a fost jefuit și devastat în timpul tulburărilor din 7 august. Aaron, ai cărui părinți evrei au emigrat din Polonia la începutul secolului XX, a spus că nu are intenția să se retragă și că va folosi banii pentru redotarea salonului unde lucrează de 41 de ani fără întrerupere.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro