VIDEO Doua melodii din Romania secolului XIX, compuse de Anton Pann
HotNews.ro va prezinta melodiile Mugur, mugurel si Pe mine ce m-a mancat, interpretate de formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann, pe versurile lui Anton Pann (cantaret de strana si profesor de muzica psaltica, folclorist, compozitor, scriitor, tipograf). Despre el scria Mihai Eminescu, in poezia Epigonii, versul: „S-a dus Pann, finul Pepelei, cel istet ca un proverb”.
Despre compozitorul Anton Pann
Anton Pann s-a nascut in Bulgaria si a fost cantaret de strana si profesor de muzica psaltica, compozitor, folclorist si scriitor, tipograf.
George Calinescu afirma ca, prin tatal sau (de meserie caldarar sau aramar), Anton Pann era roman de origine. Numele tatalui, Pantoleon Petrov, a devenit in romaneste Petroveanu, iar fiul si-a pastrat numele de Antonie Pantoleon Petroveanu, cu care si-a semnat manuscrisele pana prin 1826.
Anton Pann este considerat de multi drept compozitor al muzicii Imnului National al Romaniei, dar alte surse considera ca melodia a fost creata de Andrei Muresanu (creator al versurilor) sau de Gheorghe Ucenescu (ucenicul lui Anton Pann), ori ca ar fi inspirata dintr-o veche melodie religioasa (Din sanul maicii mele).
Despre el scria Mihai Eminescu, in poezia Epigonii, versul: „S-a dus Pann, finul Pepelei, cel istet ca un proverb”.
De asemenea, Nicolae Iorga il numea pe Anton Pann, in Istoria literaturii romanesti: „Cantaretul de giumbusuri, lautarul literar al petrecerilor, ghidusul de ietacuri, amorezatul care cauta la ferestruicele casutelor de mahala, prinzand ceasul cand lipseste respectivul jupan, tovarasul ceasurilor de veselie ale preotilor, dascalilor, tarcovnicilor, carora li zice pe glas de psaltichie lucruri care fac parte din placuta slujba a Satanei”. (sursa: CrestinOrtodox.ro)
Piesa Mugur, mugurel a fost inregistrata si de formatia Anton Pann si inclusa pe albumul Zaharicale. Melodia a fost de asemenea prezentata, vara aceasta, in cadrul evenimentului „Povestiri muzicale”, din seria de intalniri „Cand Bizantul eram noi”, de la Institutul Cultural Roman din Capitala.
Mugur, mugurel
„Mugur, mugur, mugurel
Fa-te pur, maricel
Infrunzeste frumusel
Mugur, mugur, mugurel
Ca tu daca inverzesti
Mugur, mugur, mugurel
Pe toate le-nveselesti
Mugur, mugur, mugurel
Ca ne-am saturat de iarna
Mugur, mugur, mugurel
Si de rautate-n tara
Mugur, mugur, mugurel
Bate-i, Doamne, pe ciocoi
Mugur, mugur, mugurel
Cum ne bat si ei pe noi
Mugur, mugur, mugurel
Mugur, mugur, mugurel
Fa-te pur, maricel
Infrunzeste frumusel
Mugur, mugur, mugurel”
Despre formatia Anton Pann
Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann a luat fiinta in toamna anului 2004, la initiativa catorva studenti ai Universitatii Nationale de Muzica si ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.
Au pornit cu piesele muzicale din culegerea lui Anton Pann, au continuat cu cele din culegerea lui Gheorghe Ucenescu, Codexuri: Maldavae, Valahae, Caioni, Anonimus si Dimitrie Cantemir – din care au prelucrat cateva melodii. Asa a inceput munca de cercetare a vechilor scrieri muzicale romanesti.
Repertoriul propus de formatia Anton Pann isi are sursele in manuscrisele medievale de sorginte bizantina, otomana si apuseana, fiind influentat de parfumul balcanic si impregnat de folclorul si spiritul autohton.
Instrumentele folosite provin din spatiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, cobza, nai, fluiere, clarinet etc.) Aranjamentele orchestrale si conceptul sonor sunt realizate de Constantin Raileanu.
Mai multe despre formatia de muzica veche Anton Pann gasiti pe site-ul trupei.
Citeste aici despre muzica de mahala din secolul XIX.
Piesa Pe mine ce m-a mancat a fost inregistrata si de trupa Anton Pann si inclusa pe albumul De la lume adunate si iarasi la lume date. Melodia a fost de asemenea prezentata, vara aceasta, in cadrul evenimentului „Povestiri muzicale”, din seria de intalniri „Cand Bizantul eram noi”, de la Institutul Cultural Roman din Capitala.
Pe mine ce m-a mancat
„Pe mine ce m-a mancat
M-a vestejit, m-a uscat
Sapte fete dintr-un sat
Si-o nevasta cu barbat
Dar nevasta dracului
Ma spuse barbatului
Mi-a dus belea capului
M-a dat de ras satului
Fetele iar m-au lasat
Ca toate s-au maritat
Au plecat dupa barbat
Si inima mi-a secat
De nu credeti ce vorbesc
Si va pare ca glumesc
Poate sa vi le numesc
Sa nu ganditi ca barfesc
Una e Misa lu Bran
Alta e Musa lu Stan
Cu care ma iubeam an
Si lua pe nea Coman
Una-i Anca dintre tei
Si Ilinca, vara ei
O iubeam ca p-ochii mei
Si lua pe nea Matei
Alta-i floare din valcea
Si Safta, care-mi placea
Dar Marica le-ntrecea
Rana inima-mi facea
Verde, verde infoiat
Ce-a fost verde s-a uscat
Ce-a-nflorit s-a scuturat
Dar ce-am iubit n-am uitat”