VIDEO Constantin Dutu, membru CNA, dat afara din sedinta comisiilor de cultura ale Parlamentului dupa ce a scos un pistol din geanta
Constantin Dutu, membru in Consiliul National al Audiovizualului din partea PRM, a fost data afara, miercuri, din sedinta comisiilor reunite de Cultura ale Parlamentului, dupa ce a pus pe masa un pistol despre care sustine ca este de jucarie.
Presedinta Comisiei pentru Cultura din Camera Deputatilor, Raluca Turcan, s-a declarat socata de gestul membrului CNA si i-a cerut sa paraseasca sala.
De ce a fost chemat Constantin Dutu la sedinta comisiilor reunite de Cultura:
Presedinta Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Raluca Turcan, a declarat, dupa incident, ca membrii Comisiei au primit o solicitare scrisa din partea tuturor liderilor de grupuri parlamentare privind unele informatii legate de o presupusa stare de incompatibilitate a lui Constantin Dutu, membru CNA.
Starea de incompatibilitate ar fi fost provocata de o presupusa condamnare penala a lui Dutu care ar fi avut loc in Italia, a adaugat Raluca Turcan, care nu a dorit sa precizeze pentru ce ar fi fost acesta condamnat, afirmand doar ca este vorba despre o „culpa destul de severa”.
Comisiile reunie au decis ca solicitarea liderilor grupurilor parlamentare nu e suficienta pentru luarea unei decizii, urmand sa fie sesizate comisiile juridice, a spus Raluca Turcan.
Raluca Turcan a mentionat ca gestul de a scoate un pistol in sedinta comisiilor este unul „evident deplasat, care caracterizeaza si partidul care l-a propus pe dl Dutu, sa nu uitam ca el provine din PRM”.
„Parlamentul Romaniei nu e loc de mascarada, nu e loc de circ, unde sa vii cu arme adevarate sau de jucarie”, a continuat ea.
Intrebata daca a fost speriata cand a vazut pistolul, Raluca Turcan a raspuns: „Cand un om care a fost invitat pentru ca exista suspiciunea unor condamnari penale evident ca starea nu este una placuta”.
„Nici macar dl Sergiu Nicolaescu, care are o vasta experienta in armele reale sau nu, nu si-a putut da seama decat in momentul in care l-a luat in mana si l-a verificat”.
Care este versiunea lui Constantin Dutu:
Constantin Dutu, care a fost propus de PRM pentru functia de membru in CNA, in mandatul 2006-2012, spune insa ca motivul convocarii sale consta in faptul ca o membra a PDL ii doreste postul din Consiliu.
El sustine ca a venit in fata comisiilor reunite pentru a-i arata pistolul „maestrului Sergiu Nicolaescu”, deoarece din cauza unui astfel de „pistol de jucarie” era sa fie condamnat in urma cu 25 de ani de Securitate.
„In 1984 am avut un spectacol la gradina Boema cu Bonnie si Clyde. Se foloseau aceste pistoale – e o jucarie. I l-am adus maestrului Sergiu deoarece pentru acest pistol s-a creat un proces in 1984”, a argumentat el.
„Am patit cea mai mare rusine astazi. Uitati-va cum poate fi calomniat un om”, a adaugat Constantin Dutu, dupa ce a fost dat afara din sedinta, precizand ca a venit in fata membrilor comisiilor inclusiv cu cazierul sau, care arata ca nu a suferit nicio condamnare.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/cd7e49690e248fbc88688524ca817599/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Lia Olguta Vasilescu: PDL vrea majoritatea in CNA
Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat si ea ca PDL a dorit de fapt sa il dea afara pe Constantin Dutu din CNA pentru a numi in locul sau un membru al democrat-liberalilor.
„De fapt asta e cartea care se joaca, majoritatea in CNA”, a spus ea.
Antecedentele lui Constantin Dutu:
Constantin Dutu a avut o iesire verbala in decembrie 2009, cand a avut loc un schimb dur de replici si insulte intre Narcisa Iorga si membrul PRM.
Cearta a izbucnit in momentul in care Narcisa Iorga a vrut sa intervina intr-o discutie despre felul cum a fost abordata in CNA prestatia televiziunilor locale in campanie, moment in care Constantin Dutu i-a taiat vorba.
Ce a spus intre altele Constantin Dutu, fost parlamentar PRM, numit in CNA la propunerea legislativului: „Ai politizat tot, iti bagi joc de tot ce se intampla aici (…) Otrava nenorocita! (…) (…) Sa se astampere cucoana asta ca eu chem politia aici! (…) Faceti numai scandal (…) Politruca nenorocita, esti un nimeni”.
Ce a spus, intre altele, Narcisa Iorga, numita membru CNA la propunerea presedintelui Traian Basescu: „Sunteti un politruc. Ati fost parlamentar PRM si sunteti in continuare un politruc (…) Ce o sa-mi faceti? V-am stricat interesele? Dumneavoastra ati pus-o pe cucoana aia sa vina cu pachetul? (…) Esti un politruc (…).”
Cine este Constantin Dutu:
Potrivit datelor postate pe site-ul CNA, Constantin Dutu a urmat studii de balet la Moscova si studii de management cultural in Europa Occidentala. Intre 1974 si 1990 a fost producator de teatru si de emisiuni TV in Italia. In 1996, a devenit primul roman caruia i-a fost acordata distinctia Ordinul Cavalerul Suveranitatii Militare ‘San Giorgio in Carinzia’.
S-a nascut la 18 August, 1935, la Bucuresti. Este casatorit cu Anette Dutu, fosta balerina si are un fiu, Alexandru (n.1982).
In 1963 a aboslivt Academia de Regie si Arta Coregrafica din Moscova, fiind elev al renumitului profesor Leonid Faidecev. In 1974 a absolvit Institutul de Educatie Fizica si Sport, Bucuresti iar in 1974-1980 a urmat specializari in balet si regie in SUA, Franta, Germania, Belgia, Marea Britanie, Canada.
Cariera Artistica
1949 – face primii pasi in arta baletului la Teatrul CFR din cartierul Giulesti, Bucuresti, cu maestrii Petre Bodeanta (Teatrul CFR), Florica Capsali si Mitita Dumitrescu (la Scoala de Dans, particulara, a acestuia din urma)
1954-1975 – balerin si prim solist al Ansamblului de Balet al Operei Nationale din Bucuresti
Director de balet si director executiv al formatiei de balet a Teatrului de Revista „Constantin Tanase”, Bucuresti
Director de balet al Ansamblului folcloric „Perinita”
Solist al Ansamblului de dansuri al Armatei
1975-1977 – a lucrat in Iugoslavia ca regizor si producator
1974-1990 – a lucrat in Italia ca regizor si producator
1978-1985 – Organizator al festivalurilor de la „San Remo”
1982 – invitat sa lucreze la Hollywood, timp de 6 luni, si la „Palladium Theatre”, Londra
1983-1985 – invitat, ca regizor si producator, la televiziunile din Franta si Portugalia. De asemenea, co-producator la BBC al dramei muzicale „Ciuma si Floarea Lunii”, autor Richard Harvey
Din 1995 – Producator General al Concursului International de Balet, Varna, Bulgaria
Activitatea de afaceri
fondator al Grupului de initiativa Romania-Italia (GIRI)
Premii si Distinctii
1957 – Medalia de aur la Festivalul de Dans de la Moscova
Doua premii la Festivalul de Televiziune de la Montreux, Elvetia, intre care „Marele Premiu” pentru spectacolul „Faust si Faustina”
Marele Premiu al Euroviziunii, Festivalul San Remo
Bustul de Aur, Karlovy Vary
1991 – Marele Premiu al Cita di Amantee, Estate ’90, Prize of Giovanni di Gerace City (Italia) si Calul de Aur din Locri (Grecia), impreuna cu Baletul Operei Nationale din Bucuresti
1991 – trofeul ‘Ponte d’Oro’, echivalentul premiului Oscar pentru activitati de televiziune, ca o recunoastere a celor 14 ani de creatie artistica in Italia
1993, 1995 – Premiul FIDOF, acordat de Federatia Internationala a Organizatiilor de Festival pentru contributiile remarcabile la promovarea obiectivelor de intarire a pacii, prieteniei si bunei intelegeri prin muzica si arta
1995 – Premiul pentru Mecena, acordat de Uniunea Interpretilor Coregrafici si Uniunea Criticilor Muzicali din Romania, pentru contributia generoasa la afirmarea artei coregrafice si muzicale romanesti in tara si peste hotare
1996 – Diploma de Excelenta si medaliile Brancusi si Tzara, acordate de Centru National Roman de actiune francofona pentru sprijinul neobosit si eficient in favoarea Artei, Culturii si a Mai Bunei Cunoasteri a Romanie in lumea intreaga
1996 – premiul Marco Polo, acordat de Fundatia Colosseo” din Argentina. Acest premiu a mai fost acordat, printre altii, lui Emil Cioran, George Emil Palade si J.F.Kennedy
1996 – Cavaler al Ordinului Militar Suveran San Giorgio in Carinzia, fiind primul si singurul roman care a primit acest ordin
1996 Salatiera de Argint, acordata la Roma ca o recunoastere a intregii activitati in Italia
1997 – Medalia de aur Rudolf Nureev, care i-a fost inmanata pe scena Operei din Paris
1997 Premiul de Excelenta si Medaliile de Aur si Argint Jerusalem 3000, acordate in Israel cu ocazia turneului artistic intreprins de Teatrul de Revista Constantin Tanase
1997 – trei noi premii in Italia: Medalia de Aur cu Briliante, Marele Premiu din Gerace si Placheta de Platina a Marinei din Monasterace-
1997 – Diploma de Onoare pentru o Viata Dedicata Spectacolului”, acordat la Constanta
2000 – declarat Om al Anului de catre prestigiosul American Biographical Institute Inc, SUA, pentru realizarile si prestatiile in slujba societatii
2000 – Medalia Comemorativa de Onoare, Hallmark 2000, acordata de American Biographical Institute Inc, USA, pentru Distinsele Realizari ale Intregii Vietii