Georgiana Iorgulescu a fost validata de catre Senat ca reprezentant al societatii civile in CSM
Georgiana Iorgulescu a fost desemnata, miercuri, de catre Senatul Romaniei in functia de reprezentant al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Georgiana Iorgulescu, propunerea Asociatia Magistratilor din Romania, Centrul de Resurse Juridice si Asociatia Pro Democratia, a intrunit cel mai mare numar de voturi favorabile (59) dintre cei cinci candidati pentru functia amintita.
Georgiana Iorgulescu a primit 59 de voturi pentru, 50 de voturi impotriva si trei abtineri. Dintre ceilalti patru candidati, doar Ovidiu Horia Maican, propunerea Fundatiei Freedom House, a fost aproape la numarul de voturi.
Astfel, avocatul Virgil Melnic, propus de Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie a primit un vot pentru, 79 de voturi impotriva si doua abtineri, in timp ce Doinel Dinuica, propus de Universitatea „Spiru Haret” a primit 15 voturi pentru, 90 de voturi impotriva, opt abtineri.
Radu Cornel Andreica, propus de Liga Apararii Drepturilor Omului (LADO) a primit opt voturi pentru, 94 impotriva si 10 abtineri. Aproape de scorul obtinut de Georgiana Iorgulescu a fost candidatul Ovidiu Horia Maican, propus de Fundatia Freedom House, care a primit 49 de voturi pentru, 55 impotriva si opt abtineri.
Georgiana Iorgulescu ocupa astfel cel de-al doilea loc in CSM ca reprezentant al societatii civile, loc lasat liber dupa invalidarea lui Victor Alistar de catre Curtea Constitutionala.
La inceputul lunii Senatul, intr-o sedinta care s-a suspendat ulterior votului din lipsa de cvorum, a validat-o pe Corina Dumitrescu, sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, in functia de membru CSM din partea societatii civile.
Lipsa cvorumului a fost constatata dupa ce secretarul democrat-liberal al Senatului, Gheorghe David, a contestat rezultatul votului prin care Corina Dumitrescu a fost validata, cu 58 de voturi pentru, ca reprezentant al societatii civile in CSM.
In urma cu o saptamana, senatorul PDL Iulian Urban, vicepresedintele comisiei juridice a Senatului a declarat pentru HotNews.ro ca PDL va inainta o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la modul in care a fost validata Corina Dumitrescu. „Am stabilit sa facem o sesizare la CCR pe care o vom depune saptamana asta. Contestam procedura prin care doamna Dumitrescu a fost votata pentru ca in sala de plen a Senatului, la momentul votului, nu era cvorum”, declara pentru HotNews.ro senatorul PDL Iulian Urban.
Mai multe detalii despre sedinta in care a fost validata Corina Dumitrescu, puteti citi aici: Senat: Corina Dumitrescu a fost validata in functia de reprezentant al societatii civile in CSM. Sedinta de plen a fost suspendata din lipsa de cvorum
Despre Corina Dumitrescu, celalalt candidat al societatii civile la CSM, puteti citi aici.
Jurista Georgiana Iorgulescu este propunerea Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ) pentru locul liber din CSM dupa invalidarea din Consiliu a lui Victor Alistar de catre CCR. Iorgulescu mai este sustinuta si de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), precum si de Asociatia Pro Democratia.
Conform CV-ului, Iorgulescu este director-executiv al CRJ, insa a marturisit in cadrul audierilor din comisia juridica a senatului ca „sunt avocat si am un contract de indrumare juridica in cadrul CRJ. Nu este niciun fel de contract de munca in cadrul CRJ„.
CV-ul Georgianei Iorgulescu poate fi consultat aici.
„Cunosc indeaproape sistemul judiciar. Aproape am facut parte din CSM in trecut„, a declarat Iorgulescu in luna aprilie in fata senatorilor juristi.
Intrebata de senatorul PDL, Iulian Urban, cum a facut parte din CSM in trecut, Iorgulescu a explicat ca a „luat parte la lucrarile CSM din 2004. Am reusit sa stopam niste initiative legislative care nu erau oportune la acea vreme. Am participat la lucrarile unei comisii si am cerut sa ne spunem si noi parerea asupra lucrarilor si a actelor normative care se discutau„.
In continuare, senatorul Urban i-a amintit lui Iorgulescu ca in trecut a fost una dintre cele mai vehemente opozante ale condurilor juridice care au intrat de curand in vigoare si ca a participat la campania „Opriti Codurile”.
„Cum vedeti aceasta problema acum avand in vedere ca CSM-ul va trebui sa lucreze cu aceste coduri?„, a intrebat senatorul Urban.
„In ceea ce priveste codurile, nici acum nu sunt gata studiile de impact. Atunci cand vor fi gata este posibil sa realizam ca nu avem numarul suficient de magistrati pentru a pune in aplicare aceste coduri. Sa vedem in ce masura sistemul judiciar poate pune in aplicare codurile„, a raspuns Iorgulescu.
Georgiana Iorgulescu a fost criticata de contracandidatul Virgil Melnic, avocatul propus de catre Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie care i-a reprosat faptul ca este sustinuta de o asociatie a magistratilor (n.r. Asociatia Magistratilor din Romania) si ca astfel magistratii incearca sa ocupe inca un loc in CSM, loc ce apartine societatii civile.
Georgiana Iorgulescu a subliniat in cadrul audierilor din comisie ca nu exista niciun impediment legal pentru candidatura sa, deoarece, potrivit legii, AMR, organizatie care o sustine, este o organizatie non-guvernamentala a societatii civile.
Puterea a pierdut majoritatea la Senat
Coalitia de guvernare PDL – UDMR – UNPR are o majoritate fragila in Senat, de 69 de senatori, cu unul mai mult decat opozitia, insa printre senatorii puterii se numara si unii ministri care nu pot ajunge mereu la sedinta. La situatia actuala se adauga si o slaba mobilizare de care uneori opozitia poate profita in cazul deciziilor aprobate cu majoritate simpla de voturi, asa cum s-a intamplat si in cazul respingerii cerererii de reexaminare a legii care reduce TVA-ul la alimentele de baza la 5% facuta de presedintele Basescu.
Validarea reprezentantilor societatii civile la CSM se realizeaza prin votul majoritatii senatorilor prezenti. Cvorumul de sedinta este de 69 de senatori prezenti.